[Cari 1.8 GDI] Zabezpieczenie antykorozyjne rury wydechowej. |
Autor |
Wiadomość |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2008, 23:10 [Cari 1.8 GDI] Zabezpieczenie antykorozyjne rury wydechowej.
|
|
|
Zakupiłem TAKIE końcówki/nakładki na rury wydechowe.
Mam pytanie: przed zamontowaniem tych końcówek warto (trzeba) zabezpieczyć rury wydechowe malując je jakąś farbą antykorozyjną albo np. hammerite'm? W ogóle maluje się "antykorozyjnie" rury wydechowe...
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 26-09-2008, 07:38
|
|
|
Jak pomalujesz to tylko zaszkodzisz.
Ja mam rocznik 98 i praktycznie cały wydech jest jeszcze srebrny poza złaczami wiec nie ma co zabezpieczać. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2008, 20:08
|
|
|
dzięki Student! Utwierdziłeś mnie w moim działaniu, bo końcówki założyłem już bez malowania rur Wyglądają ładnie i sportowo
Student napisał/a: | Jak pomalujesz to tylko zaszkodzisz. |
możesz napisać dlaczego? Pytam tak z ciekawości...
Student napisał/a: | Ja mam rocznik 98 i praktycznie cały wydech jest jeszcze srebrny poza złaczami wiec nie ma co zabezpieczać. |
ja też mam z 98-ego roku. Pooglądałem dziś cały wydech i też jest "srebrny". Jedynie tak jak piszesz na złączach i troszkę rura jest "przybrudzona", ale bardzo mocna
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 26-09-2008, 20:15 Re: Zabezpieczenie antykorozyjne rury wydechowej.
|
|
|
damiano napisał/a: | Zakupiłem TAKIE końcówki/nakładki na rury wydechowe.
|
A jak one pasują na rurę w GDI? Ja mam wersję po liftingu i rura jest zagięta w dół więc chyba trudno byłoby to założyć. Przed liftem rura jest prosta? |
|
|
|
 |
rynio_di [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2008, 20:15
|
|
|
Jest specjalna farba do malowania elementów pieców itp tam gdzie jest wysoka temperatura bo do 900 stopni i nic się nie dzieje .Wydech wygląda ładnie ,farba się nie wypala i nie łuszczy a całość w srebrnym kolorku. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24338 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 26-09-2008, 20:28
|
|
|
wydech wypala sie od srodka, wiec to nic nie da
ew. - jak bedzie zly srodek - bedzie smrod |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2008, 20:31 Re: Zabezpieczenie antykorozyjne rury wydechowej.
|
|
|
Moomin napisał/a: | damiano napisał/a: | Zakupiłem TAKIE końcówki/nakładki na rury wydechowe.
|
A jak one pasują na rurę w GDI? Ja mam wersję po liftingu i rura jest zagięta w dół więc chyba trudno byłoby to założyć. Przed liftem rura jest prosta? |
ja mam dwie rury wydechowe - proste. W przypadku zagiętej rury trzeba ją będzie troszkę obciąć do prostego no i dobrać odpowiednią końcówkę do grubości rury. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 27-09-2008, 19:40
|
|
|
Z tego co zaobserwowałem to po lifcie rura (tłumik końcowy) w GDI jest taki sam jak w DID i dlatego ma zagiętą końcówkę.
Ped liftem sa dwa proste wyloty z zawiniętym rantem. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2008, 21:55
|
|
|
Student napisał/a: | Ped liftem sa dwa proste wyloty z zawiniętym rantem. |
zgadza się, dokładnie takie rury są w mojej Cari. Końcówki dobierałem do średnicy samej rury wydechowej, ale brałem pod uwagę zawinięte ranty, aby swobodnie założyć końcówkę. Oczywiście wykonałem uprzednio dokładne pomiary... |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 01-10-2008, 13:14
|
|
|
Witam, też mam rure razy dwa ale przed założeniem końcówek obciołem obie by nie było ich widać w środku tych nowych bo nieciekawie to wygłąda, obczyściłem trosze tłumik bo miał nalot rdzy tu i tam i pomalowałem na czarny matowy spreyem do +650 stopni, dla mnie GIT wygląda -mam czarne auto |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 01-10-2008, 19:36
|
|
|
SHARK1979 napisał/a: | Witam, też mam rure razy dwa ale przed założeniem końcówek obciołem obie by nie było ich widać w środku tych nowych bo nieciekawie to wygłąda |
ja obcinać nie musiałem i nie chciałem. W przypadku końcówek, które założyłem u siebie w Cari też nie widać wewnątrz rur wydechowych, gdyż końcówki mają taką dodatkową wkładkę "maskującą" i rura jest schowana
A poza tym to trochę się pojeździ, rura się okopci i w ogóle będzie ciemność
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 03-10-2008, 11:16
|
|
|
Widziałem te końcówki i będzie spoko bez cięcia, miałem bez tych zaślepek, i tak planuje zmiane wydechu na jaki Mugen |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
|