Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E32A 1.8] Twardsze sprężyny do miśka
Autor Wiadomość
adamk_wawa 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 88' 4G37 1.8 sedan
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 27-07-2008, 16:20   [E32A 1.8] Twardsze sprężyny do miśka

Witam,
sprawa wygląda następująco - byliśmy w cztery osoby na wycieczce, z pełnym bagażnikiem gratów, i niestety sprężyny z tyłu nie wytrzymywały tego ciężaru i co jakiś czas zaliczałem obciery kołem o zakole, co mnie szcczerze wkur... :x fakt że był mocno dociążony ponieważ miś jest zagazowany, butle ma w kole zapasowym, więc przy pełnej butli jest jakieś +35 kg,
wie ktoś może jakie moge zastosować sprężyny, żeby był troche sztywniejszy i bardziej się opierał obciążeniom? Nie znam dokładnego modelu sprężyn, ale znam ich wymiary :
- średnica druta - 11,4 mm
- szerokość sprężyny 116 mm

Jak ktoś mógłby mi pomóc w doborze sprężyn , i zakupie w okolicy lub w Warszawie to będę b.wdzięczny

Pozdrawiam

Robert_G2 
Forumowicz

Auto: Galant V6 2.5 98r, był 2.0 91r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-08-2008, 22:44   

Nie wiem jak w Warszawie, ale kiedyś w Łodzi był taki zakład co dorabiał sprężyny.
Kiedyś mi takowe dorobił. Zostawiało się autko rano a po południu odbierało z dorobionymi i wymienionymi sprężynami.

Ewentualnie możesz jeszcze sprawić sobie takie gumy co się wkłada pomiędzy zwoje sprężyn. Koszt niewielki, jakieś 8zł/szt a efekt natychmiastowy. Do dostania prawie w każdym sklepie motoryzacyjnym. Są chyba dwa rozmiary o mniejszej i większej średnicy.
Jak do Gala na tył to pasują te o mniejszej średnicy. Zresztą lepiej zmierzyć i odpowiednie kupić.

Podnosisz samochód na lewarku, wciskasz gumkę :) i gotowe.

gondoljerzy
[Usunięty]

Wysłany: 04-08-2008, 15:42   

W swoich starych zapiskach mam adres warsztatu zajmującego sie przeróbkami sprężyn i zawieszeń w Warszawie: ul dobra 36/38. Kiedyś polecał ten warsztat znany tuner Chojnacki. Czy to jeszcze aktualne to nie mam pojęcia. Sam dwa lata temu dorabiałem sprężyny w firmie Pospring spod Poznania. Wysyłkowo to zrobiłem i jak dotąd sprawują się bardzo dobrze.

Goszu
[Usunięty]

Wysłany: 30-09-2008, 23:42   

Ja miałem ten sam ból. Zgazowany miś, 4 osoby, pełen bagaż,
było ciężko. Zmieniłem sprężyny na jakieś dedykowane do tego auta
i było duuuużo lepiej (stare były już krzywe i zagniecione).
Do nowych wrzuciłem jeszcze po 1 gumie utwardzającej i jest rewela.

Odpowiedz do tematu