Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przepustnica albo nie wiem ? pomocy.
Autor Wiadomość
BartekGruszka 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
  Wysłany: 16-10-2008, 21:14   Przepustnica albo nie wiem ? pomocy.

witam wszystkich.
przebrnąłem przez 49 stron działu technicznego i takiego przypadku jak mój nie znalazłem.
zaczęło się od tego ze z powodu sprzedaży Carismy zachciało mi się czyścić przepustnicę.
Wyjąłem ją , rozebrałem na części pierwsze (nie pytajcie po co , chciałem ją porządnie wyczyścić :) ), wyczyściłem poskładałem wszytko tak jak było , czujnik otwarcia przepustnicy został zamontowany identycznie co do 1 setnej milimetra jak był wcześniej wszytsko chodziło elegancko. Po zamontowaniu i przekręceniu kluczyka zaczęła zapalać się i gasnąć lampka check engine - cały czas z tą samą częstotliwością, silnik odpalił ale nie wkręca się, przepustnica nie reaguje na naciskanie pedału gazu , telepie całym silnikiem jak by zaraz miał wystartować na marsa !
po wyłączeniu zapłonu przepustnica się otwiera na chwilę i po jakiś 3 s zamyka czyli reaguje rozbierałem i składałem ją już 4 razy ale wszystko jest dobrze złożone.

ma ktoś jakiś pomysł od czego zacząć ? czy od razu ją utopić w wiśle http://forum.mitsumaniaki...icon/icon10.gif
nie mogę sprawdzić kodu błędu bo samochód nie jeździ, chyba ze jest jakiś program na laptopa bo mam kabelek do obd2 jak w grupie audi/volkswagen ?

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-10-2008, 21:24   

Nie działa siłownik przepustnicy (miganie CE). Albo coś źle zmontowałeś, albo nie podpiąłeś sterowania ;) .

Kod błędu sprawdzisz wpinając kawałek kabla między 1 a 4 pin złączki diagnostycznej (CE wybłyska kody schematem długi błysk - dziesiątki, krótki - jedności kodu)

Jakbyś miał problemy - mam doświadczenie w tym temacie i ze 3 sprawne przepustnice ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

BartekGruszka 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Wysłany: 16-10-2008, 21:36   

aż tak skomplikowana ta przepustnica nie jest żeby ją źle złożyć :D ale kto wie , sterowanie podpiąłem bo jednak po przekręceniu kluczyka reaguje więc zostaje siłownik ( mam rozumieć ze jest to te ale elektromagnes w przepustnicy? ) ale co tam się możne popsuć ahhaah ( uzwojenie, magnes, i parenaście blaszek )

a jest szansa zeby do Ciebie Bartku podskoczyć żebyś rzucił okiem na nią ? oczywiście odpłatnie :)

[ Dodano: 16-10-2008, 21:37 ]
a nie dodałem najważniejszego carisma 1.8 z 2001 r

Odpowiedz do tematu