centalny |
Autor |
Wiadomość |
Pi@ST
Mitsumaniak
Auto: Sigma 3,0 V6 125kW kombi
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Cze 2008 Posty: 57 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 04-12-2008, 09:17 centalny
|
|
|
Witam!
wczoraj doswiadczylem nowego przezycia - musi byc kiedys ten pierwszy raz hehehe!! - samochod odpalony wysiadlem na chwilke do kosza wracam a ty wszytskie drzwi zaryglowane <wow> !! szok - naszczescie mialem kluczyk zapasowy w domu po jakims czasie dotarl do mnie. niezwracalem uwagi na pocztaku jak rano gdy otwieralem to bylo cos takiego jakby dwa razy ryglowaly sie dzwi, ale ok wszystko bylo...
Teraz pytanie co sprawdzic zeby uniknac tego poraz kolejny ... jakies sugestie ??
PS. awaryjne otwieranie drzwi to 50 zl a ile uwas to kosztuje moze ktos zna patent na to ??i bedzie chccial sie podzieli ;P
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
adpiekar
Forumowicz
Auto: sigma 92r.12V, Pajero IV Dakar
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-12-2008, 09:29
|
|
|
Witam! noszę zawsze w portfelu zapasowy,wiem że to nie metoda ......ale zawsze jakieś wyjście tymczasowe.Nie miałem czasu się tym zająć.Na forum syski o tym pisał dość obszernie.Swoją drogą u mnie w lato jest z tym spokój,na jesień zawsze się u mnie to dzieje.W siłowniku trzeba przestawić o kilka ząbków coś,ale jak mówiłem nie zdążyłem się tym zająć,ale upierdliwe to jest!!! Pozdrawiam. |
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 04-12-2008, 09:34
|
|
|
witaj .....drzwi kierowcy to pier....napewno - jak jest wilgotno .....napewno coś w drzwiach, wilgoć na elektomagnesie albo jakiś przewód przytarty powoduje to ......trzeba zdjąć boczek i popatrzec .mam to samo ale nie chce mi się do tego zabrać ....aż tak nie przeszkadza |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
Pi@ST
Mitsumaniak
|
Wysłany: 04-12-2008, 09:40
|
|
|
wlasnie tez tak zauwazylem jak zaczyna sie robic wilgotno, teraz to juz bede uwazal mam nauczke zeby zabieraz ZAWSZE kluczyki z soba jak wychodze,w wolnej chwili i ciepłym garazu zajme sie tym, a tak poza tematem jak wieczoram zostawiam samochod i go zamkne i tak odruchowo za klmake pociagne to zapla mi sie kontrolka "bezpieczenstwa" prawiodłowo? |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

Auto: Sigmy, Zaćmienie i Kociak
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Lis 2008 Posty: 3559 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 04-12-2008, 18:29
|
|
|
Witam. Zauważyłem po tym poście, że nie tylko ja mam problem z centralnym. Jak kupowałem miśka w październiku wszystko było ok., ale listopad to juz udręka szczególnie w wilgotne dni. Muszę się za to zabrać, aczkolwiek niechęcę uszkodzić tapicerki podczas demontażu. Może ktoś już to robił napisze o kolejności demontażu tapicerki drzwi. Pozdrawiam. |
_________________ ..
Każdy ma prawo się mylić, i tylko ten co nic nie robi nie popełnia błędów.
[F16A 12V M/T 92'][F07W 24V A/T 93'][D53A 24V GTS M/T 03'][V97W 24V GLS A/T 15'] |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2008, 18:59
|
|
|
Najpierw wyjmij zaślepki które masz w uchwycie zamykania drzwi potem śrubokrętem krzyżakowym wykręć śruby zauważ że mają różne długości. pociąg do siebie cały uchwyt wypnij wtyczkę od sterowania lusterkiem oraz szybami. U góry tapicerki siedząc na siedzeniu po prawej stronie w rogu jest plastikowy trójkąt podważ go wykręć śrubę podważ płaskim wkrętakiem w dolnym rogu tapicerki wszystko jedno którym bo na około masz kołki plastikowe i pociąg do siebie tapicerkę ( ona siedzi dość mocno) jak tapicerka odejdzie od drzwi wysuń ją w górę wcześniej odepnij wtyczkę od podświetlania. Jak nie były rozbierane to powinieneś mieć przyklejoną folię którą musisz delikatnie odkleić aby ja ponownie założyć klej jest mocny i lepki ale dasz radę. Aha wcześniej pościągaj cięgna od zamka bo jeszcze tapicerka nie wyjdzie zresztą samo ci będzie pokazywać gdzie trzyma. Zapomniałem jeszcze o klamce jest tam mała zaślepka lekko podważ i wykręć śrubkę . Ogólnie dostęp masz dosyć dobry. Aha tą czarną nakładkę odkręć która jest przy szybie. Być może coś pominąłem ale robiłem to dawno temu.
Powodzenia |
Ostatnio zmieniony przez syski 05-12-2008, 09:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-12-2008, 19:25
|
|
|
Podziękowania za opis demontażu tapicerki drzwi. |
_________________ ..
[F16A 12V M/T 92'][F07W 24V A/T 93'][D53A 24V GTS M/T 03'][V97W 24V GLS A/T 15'] |
|
|
|
 |
Pi@ST
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-12-2008, 09:20
|
|
|
Dzięki za podpowiedz SYSKI za opis będzie naprawdę pomocny!
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
cajmer [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2008, 20:29
|
|
|
Mialem wlasnie taki sam problem lecz sie z nim uporalem wystarczylo wyczyscic kostke ktora sie znajduje w lewym dolnym rogu wewnatrz drzwi. Jest to kostka prawdo podobnie od silownika ,po wszystkim jeszcze spryskalem WD40. I problem zniknol. Pozdrawiam wszystkich . |
|
|
|
 |
wojtas
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-12-2008, 18:09
|
|
|
Dzisiaj kolego zabrałem się za centralny. Rozebrałem drzwi wymontowałem klamkę, zamek razem z siłownikiem. Jedyną rzeczą, jaka mnie zaniepokoiła to naloty rdzy na prowadzeniach przy zamku. Więc wysmarowałem wszystko tawocikiem i zabrałem się za składanie. Lekko się zdziwiłem, bo po złożeniu wszystko działa jak należy. Zobaczymy tylko jak długo???. Na razie jest ok. także u mnie problem rozwiązany. Pozdrawiam.
[ Dodano: 21-12-2010, 10:04 ]
Odświeżę temat, Jednak nie obyło się bez wymiany siłownika centralnego zamka drzwi od strony kierowcy. Po tej naprawie, problem został rozwiązany. W tych siłownikach jest dodatkowy obwód sterujący który odpowiada za sygnał otwarcia zamknięcia, i to on jeśli jest niesprawny robi tyle bałaganu:
 |
_________________ ..
|
|
|
 |
|