|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Alarm do cari 2003r GDI |
Autor |
Wiadomość |
willson1981 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2008, 11:10 Alarm do cari 2003r GDI
|
|
|
Jak w temacie. Jaki alarm zamontować w tym aucie, oczywiście chciałbym to zrobić we własnym zakresie. Czy są jakieś schematy montażowe?? Moja cari ma zamek centralny otwierany z kluczyka.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Marcin Mcari [Usunięty]
|
Wysłany: 05-10-2008, 20:17
|
|
|
Jak się nie znasz (nie jesteś elektrykiem, czy nigdy tego nie robiłeś) zleć to jakiemuś elektrykowi. Dużo nie zapłacisz a auto będzie gotowe w ciągu 24h.
Samemu to można pomieszać tylko. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 05-10-2008, 22:21
|
|
|
willson1981 chcesz alarm, czy sterownik centralnego z pilota? Bo jeżeli sterownik można go kupić na Allegro z 2 pilotami złącze powinno być na prawym tylnym nadkolu w bagażniku, pod wygłuszeniem nadkola. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
agent_olo [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2008, 09:32
|
|
|
Musisz kupić alarm z możliwością sterowania fabrycznym centralnym zamkiem. Na allegro jest tego pełno - cena około 100zł może troszke więcej z syrenką i czujnikami. Zanim zakupisz alarm zapytaj gościa czy ma schemat montażowy do twojego autka. Najwięcej roboty jest przy odnalezieniu i dostaniu sie do potrzebnych kabli. Wpinasz sie w nie i po robocie. Jak masz smykałke do takich rzeczy to sam bez problemu podłączysz alarm |
|
|
|
 |
willson1981 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2008, 11:07
|
|
|
No właśnie, to zawsze prosto wygląda jak się o tym gada. A w praktyce prawie zawsze jest inaczej.
Zastanowiłem się nad tym alarmem (specjalista zaproponował mi że zrobi to za 450zł) i doszedłem do wniosku że najlepiej zabiorę się do tego samemu.
Alarm będzie funkcjonował jako typowy alarm (bez otwierania drzwi na pilota), zawsze to jakieś utrudnienie dla złodzieja. Tylko teraz kwestia w co ten alarm ma być uzbrojony żeby było jak najbezpieczniej? I tu moja wiedza się kończy, bo nie wiem jakie pułapki można zostawić na złodzieja, oprócz psa i deski z gwoździami pod pokrowcem na siedzeniu. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 13-10-2008, 12:27
|
|
|
Dla mnie alarm to właśnie tylko otwieranie centralnego ale jak chcesz to proszę:
Od podstawowych:
1. udarowy/ultradzwiękowy czyli wywalenie okna itp.
2. blokada dopływu paliwa (specjalny zawór na przewodzie paliwowym) tego pewnie nie było w zestawie od "majstra"
3. przerwa w zapłonie
Z bardziej wyszukanuch:
1. podanie mostku napieciowego na karoserię/siedzenia (np. z cewek) choć w GDI trochę kiepsko to zrobić.
2. np. kontaktron w jakimś obwodzie / np. zapłonowym
3. wyłączenie rozrusznika (można sobie z tym radzić choć już dawno nie widziałem "chłopaków" jak pchają auto
Sprawa tak naprawdę obija się o twoją wiedzę z zakresu elektromechaniki i znajomości miermika.
Ponadto wyznaję zasadę że zrób zabezpieczenia w taki sposób abyś sam wiedział ja zdezaktywować bo nieraz w trasie może się to przydać. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
willson1981 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2008, 15:06
|
|
|
No STUDENT.. o taką odpowiedz mi chodziło.
Jeśli chodzi o elektronikę to raczej nie będzie problemu, jednak być elektronikiem stacjonarnym a samochodowym to jest jednak troszkę różnica, a przekonałem się już o tym wielokrotnie.
jak to się mówi, najważniejszy jest plan działania, a więc zamierzam najpierw zdobyć troszkę wiedzy na temat ustrojstwa carismy ( to znaczy gdzie się wpiąć itd), tak żeby za dużo nie szukać i nie tracić czasu. Po drugie interesują mnie nietypowe rozwiązania ( żadnych seryjnych).
Myślę, że wybranie wszystkich tych opcji które podał Student jest sensowne. Takich zabezpieczeń nie obchodzi się w parę minut. Tym bardziej że sterowanie będzie na pewno własnej roboty ( chodzi mi o zwiększenie możliwości zwykłej centralki alarmowej poprzez zastosowanie multiplekserów na przekaźnikach- ktoś jak zna cyfrówkę to na pewno będzie wiedział o co chodzi).
A jeśli chodzi o zabezpieczeniem się przed usterką jakiegoś z obwodu to ...to jest kolejny temat rzeka, ale wydaje mi się że można to ładnie rozwiązać też poprzez technikę cyfrową.
Na dzień dzisiejszy muszę spisać jakich zabezpieczeń mi potrzeba no i sprawdzenie czy będzie możliwość wykonania tego w tym samochodzie hhe.
[ Dodano: 13-10-2008, 15:21 ]
P.S. Żeby nie zaczynać nowego tematu... mam wrażenie, że jest coś nie tak ze spalaniem, to znaczy komputer pokazuje zawyżone spalanie, a spala w granicach 8 l, a pokazuje że 18, nawet więcej. W ogóle co na tym górnym wyświetlaczu powinno się pokazywać, bo ja mam tylko temperature, ustawienie nawiewów i wskaźnik zużycia paliwa. Coś tam powinno jeszcze być? |
|
|
|
 |
|
|