Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[SIGMA]Filtr oleju do automatu F4A33 - JAK TO WYGLADA?
Autor Wiadomość
syski
[Usunięty]

Wysłany: 06-03-2007, 17:52   [SIGMA]Filtr oleju do automatu F4A33 - JAK TO WYGLADA?

Chciałem powrócić do tematu wymiany oleju w automacie Sigma 92r 3,0 24V DOHC i zapytać o filtr oleju do tej skrzyni Auto Malik ma oryginał 350zł plus uszczelka pod miskę 40zł i mówi że jest to po prostu cały smok pompy olejowej, w Tarnowie gościu od skrzyń powiedział że nie ma takiego filtra że wymieni olej ale muszę filtr kupić
Natomiast dzwoniłem do serwisu do Krakowa i gościu mówi że ma i koszt to około 20-30zł filtr i że są filtry które się płuka i oleju wchodzi 3-4litry ma dextron w beczce i tu mi coś nie gra bo jak pisałeś i mnie też się tak wydaje co daje płukanie filtra a nie wspomnę o koszcie późniejszej naprawy skrzyni.
Czy mógłbyś się ustosunkować do tego tematu będę zobowiązany aha jescze pytałem w JC w Krakowie nie mają takiego filtra do sigmy
Pozdrawiam :shock:

[ Dodano: 06-03-2007, 21:13 ]
I jeszcze jedno czy filtr do 3000gt może pasować do sigmy bo inne części ale do silnika pasują bo ponoć jest ten sam i czy to jest ten filtr jak na podanym przez Ciebie linku

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

[ Dodano: 06-03-2007, 21:14 ]
Ups nie ten link poniżej jest ok
http://www.allegro.pl/ite...mitsubishi.html :oops:
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 16-03-2007, 17:15, w całości zmieniany 2 razy  

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2007, 00:36   

Witam,

oryginalny fitr wygląda tak:

więc ten drugi link jest OK. Cena też do zaakceptowania, dla pewności możesz zakręcić bezpośrednio do firmy Filtron:

LINKA

choć na mój gust dużo taniej nie będzie - jakieś 5 zł ;)

W katalogu on-line raczej go nie znajdziesz gdyż w polskich zakładach nie jest produkowany. Pytanie tylko czy będą mieli takie cudo na magazynie, numer katologowy wg. WIX -a to 58997. Lub po prostu podaj model skrzyni czyli F4A33 (znajdziesz go na tabliczce znamionowej pod spodem maski). Osobiście jeżdżę na drugim już takim filtrze i jestem bardzo zadowolony. Zresztą WIX/Filtron to sprawdzona jakość...
Co do fachowców polecających płukanie filtra, napiszę tylko: OMIJAĆ Z DALEKA !!!

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Chi-Man 31-03-2009, 05:03, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-03-2007, 10:17   

Zmienilem temat - tak na przyszlosc.

Poprosze o POMOGL dla Chi-Man.

Pozdrawiam

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2007, 20:25   

Wielkie dzięki dla Chi-Man'a jak to mój wujek mówi do końca życia Ci tego nie zapomnę :D

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki bo tak naprawdę to mało jest fachowców od Sigmy no oprócz tego forum :D

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 07-03-2007, 21:40   

syski, klepnij dla Chi-Man

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2007, 20:37   

Hubeeert; Klepnąłem dla Chi-Man'a bo naprawdę jest z niego gość a nawet powiem więcej półtora gościa !!! :D

Pozdrowienia

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 08-03-2007, 20:40   

Klepnales dla mnie ;-) to nie to samo :)

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

syski
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2007, 21:48   

No za Twoim naprowadzeniem :wink: ale faktycznie nie zwróciłem uwagi na tą ikonkę a przecież POMóGł :D

Pozdrawiam

[ Dodano: 08-03-2007, 21:54 ]
No; za Twoim naprowadzeniem :wink:
Pozdrawiam

[ Dodano: 16-03-2007, 17:13 ]
Dzisiaj dostałem pocztą filtr i uszczelkę który kupiłem na podanej wyżej stronie allegro
i jeśli ktoś chciałby skorzystać z ich usług to polecam bo jak widać są solidni :)

Pozdrowienia dla mitsumaniaków :D

[ Dodano: 20-03-2007, 21:40 ]
Dzisiaj wymieniłem olej weszło trochę ponad 5l
Czas wymiany około 1h :D

adpiekar 
Forumowicz

Auto: sigma 92r.12V, Pajero IV Dakar
Wysłany: 14-11-2008, 09:36   

Witam. Czy mogę prosić o jakiegoś linka gdzie można kupić filtr do ASB z uszczelką?Bo szukam i szukam ale nie mogę znaleźć.Te wszystkie linki już powygasały i nie mogę namierzyć,a muszę wymienić bo już pora.Jeszcze pytanie do kolegi Syskiego:Jak się sprawuje owy Hipol ATF w Sigmie? Pytam się bo lałem taki do Opla Rekorda,i bez zastrzeżeń. Nie wiem jaki był lany wcześniej,a ja dolewałem Mobil.Mam 12v 92r. nie wiem jaka to skrzynia i czy to jakaś różnica między 12v a 24v w skrzyniach. Z góry dzięki za pomoc.

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 14-11-2008, 10:26   

Cytat:
Nie wiem jaki był lany wcześniej,a ja dolewałem Mobil.Mam 12v 92r. nie wiem jaka to skrzynia i czy to jakaś różnica między 12v a 24v w skrzyniach. Z góry dzięki za pomoc.

Niewielka jest ale są to głównie zmiany związane ze sterowaniem skrętną osią (taka mała pompka jest napędzana od półośki). Jeśli chodzi o olej to do obu skrzyni wchodzi taki sam bo przekładnie i ~98% innych elementów jest identyczna.

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

batman-1
[Usunięty]

Wysłany: 14-11-2008, 23:10   

witam i link podaje http://www.samko.pl/sklep/index.php?cPath=107 jest to ten drugi filtr oznaczenie skrzyni to f4a33 mają i inne części pozdrawiam

adpiekar 
Forumowicz

Auto: sigma 92r.12V, Pajero IV Dakar
Wysłany: 15-11-2008, 11:01   

Dziękuję bardzo za linka,i pomoc.pozdrawiam

http://motofan.pl/filtr-s...a3-p-24739.html
A czy ten filterek też będzie pasował? W powyższym linku?

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 15-11-2008, 12:36   

adpiekar napisał/a:
Dziękuję bardzo za linka,i pomoc.pozdrawiam

http://motofan.pl/filtr-s...a3-p-24739.html
A czy ten filterek też będzie pasował? W powyższym linku?

bedzie. masz przecież w opisie Diamante i 3000GT. choc trochę drożej niż ten z wczesniejszego linka

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)

syski
[Usunięty]

Wysłany: 15-11-2008, 17:33   

Hipol ATF sprawuje się dobrze nawet Łukasz nie ma zastrzeżeń jak skrzynia zmienia biegi :wink:
Pozdrawiam

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 15-11-2008, 18:57   

syski napisał/a:
Hipol ATF sprawuje się dobrze nawet Łukasz nie ma zastrzeżeń jak skrzynia zmienia biegi :wink:
Pozdrawiam
Haha bardzo smieszne ale trzeba przyznać że skrzynia u Ciebie zmienia biegi niewyczuwalnie. Przy okazji jak juz jestesmy przy tym temacie czy stary lub zapchany filtr może powodować szarpanie skrzynki? Nie jest to moze szczególnie dokuczliwe ale jednak wyczuwalne, nie zmieniałem nigdy filtra od momentu wymiany skrzyni :oops:
Dodam że szarpie bardziej jak jest zimny olej, po rozgrzaniu jest nieco lepiej.
Teraz widzę że filterki są dość tanie i w komplecie z uszczelką to może się szarpnę na wymiane. Czy po 20 tysiacach trzeba wymienić olej? Z tego co patrzyłem wygląda idealnie - kolor czerwony, zapach jak trzeba

Odpowiedz do tematu