Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie tylnej szyby
Autor Wiadomość
Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2008, 12:26   Ogrzewanie tylnej szyby

Jak w temacie - oderwała mi się od szyby w tylnej klapie blaszka, do której podłączony jest kabel zasilający ogrzewanie. Czy ktoś ma pomysł, czym to przykleić? Lakiery przewodzące do naprawy grzanych szyb okazały się zbyt słabe, a przy obecnych temperaturach nie chcę ryzykować lutowania (szyba mogłaby pęknąć).

Pozdrawiam!

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-10-2008, 14:42   

Dołączę się do pytania, u mnie z kolei ogrzewanie w ogóle nie działa. Przycisk po wciśnięciu się zaświeca, druty od ogrzewania wyglądają na całe, połączenia też chyba ok ale prąd nie dochodzi i szyba nie grzeje, co to może być? Gdzie szukać przyczyny?

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2008, 16:44   

viader napisał/a:
połączenia też chyba ok ale prąd nie dochodzi

Rozumiem, że pisząc "prąd nie dochodzi" masz na myśli brak napięcia między wtykami doprowadzającymi prąd do szyby. Jeśli tak to problem nie leży w szybie ani jej połączeniach tylko gdzieś w przewodach. Jeśli napięcie jest, i na pewno ścieżki na szybie nie są uszkodzone, sprawdź czy jest kontakt pomiędzy tymi blachami na szybie a wtykami na kablach - blaszki mogą być zaśniedziałe.
viader napisał/a:
Przycisk po wciśnięciu się zaświeca

Przycisk będzie się zaświecał nawet gdy odepniesz oba wtyki od szyby.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 09-10-2008, 21:06   

Lothar napisał/a:
Czy ktoś ma pomysł, czym to przykleić?

Użyj tego:
http://www.multisort.pl/product/704.html

[ Dodano: 09-10-2008, 21:13 ]
viader napisał/a:
Gdzie szukać przyczyny?

bezpiecznik lub przekażnik?
Renata
EA5W

marty29
[Usunięty]

Wysłany: 09-10-2008, 21:17   

Potwierdzam, klej ELPOX jest najlepszy. Sam robiłem i naprawdę świetnie trzyma. Najlepiej przymocować konektor do szyby i unieruchomić go np. taśmą klejącą, następnie albo włączyć ogrzewanie tylnej szyby ( kiedy klej jest jeszcze płynny ) albo suszarka do włosów i suszymy klejone miejsce. 10-15 minut i po robocie.

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 10-10-2008, 05:41   

marty29 napisał/a:
taśmą klejącą,

Na chwilę obecną jest to u mnie podstawowy sposób mocowania ;)
Sprawdzę to o czym piszecie, i pochwalę się, jaki wynik. Dzięki!

Pozdrawiam.

viader 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-10-2008, 09:52   

A jak dobrze sprawdzić czy jest napięcie na szybie? Jak odpinam te wtyczki co się do szyby podlącza i wtykam w nie miernik to się nie zaświeca. I gdzie jest bezpiecznik lub przekaźnik odpowiedzialny za ogrzewanie szyby?

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 10-10-2008, 10:16   

Ja miałem klej firmy 3M, nie pamiętam nazwy ale był w niebieskiej tubce ok. 300gram, kleił wszelkiego rodzaju stopy aluminium, odlewy i połączenia elektryczne.
Tani nie był. :cry:

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 12-10-2008, 20:47   

viader napisał/a:
odpinam te wtyczki co się do szyby podlącza i wtykam w nie miernik to się nie zaświeca

Tzn. co się nie zaświeca? Miernik? W sensie, że wskazań nie ma?
Cytat:
gdzie jest bezpiecznik lub przekaźnik odpowiedzialny za ogrzewanie szyby?

Bezpiecznik odpowiedzialny za ogrzewanie w ecli jest w skrzynce wewnątrz kabiny (z lewej strony kierownicy pod nawiewem). Jest to 10A bezpiecznik, w najwyższym rzędzie, trzeci od lewej. Ten sam bezpiecznik odpowiada - o ile pamiętam - także za elektryczne podnoszenie szyb.
Przekaźnik chyba jest pod maską (koło silnika do wycieraczek), taki duży czarny. Pewności nie mam niestety. Sprawdzę to jutro, jeśli nie zapomnę ;)
Ecli ma też timer do ogrzewania - po ~10 min. pracy ogrzewanie szyby wyłącza się automatycznie, i może ten układ masz uwalony. To się mieści bodaj gdzieś w okolicy skrzynki z bezpiecznikami. Nie wiem niestety, jak jest dokładnie zrealizowane.

viader 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-10-2008, 09:48   

Lothar napisał/a:
viader napisał/a:
odpinam te wtyczki co się do szyby podlącza i wtykam w nie miernik to się nie zaświeca

Tzn. co się nie zaświeca? Miernik? W sensie, że wskazań nie ma?

Tak, nie ma wskazań na mierniku(zbyt dużo powiedziane, bo pokazuje tylko czy jest napięcie czy nie). Bezpieczniki w kabinie raczej ok, zwłaszcza, że szyby działają ok (jeśli na tym samym bezpieczniku). Muszę szukać gdzie indziej tylko nie wiem gdzie mam szukać i jak to sprawdzić.

Lothar
[Usunięty]

Wysłany: 13-10-2008, 10:22   

Jeśli nie ma wskazań na mierniku to może znaczyć też, że za płytko wcisnąłeś sondy we wtyczki, te styki są dość głęboko. Zakładam jednak, że zrobiłeś to dobrze :)
Przekaźnik do szyby jest tu (to w zielonej ramce):

Odpal silnik i poproś kogoś o włączanie i wyłączanie grzania szyby. Przekaźnik powinien cykać (przed momentem sprawdzałem to na swoim aucie).
viader napisał/a:
jeśli na tym samym bezpieczniku

Sprawdzę to jeszcze dokładnie dziś po południu. Na razie nie mogę, bo auto stoi na parkingu w firmie, a prezesi przez kamery patrzą, toteż nie chcę za wiele grzebać w nim w godzinach pracy :)

[ Dodano: 13-10-2008, 17:05 ]
No i potwierdzam, szyby są na tym samym bezpieczniku.

viader 
Mitsumaniak

Wysłany: 14-10-2008, 09:43   

Ok, wielkie dzięki, postaram się sprawdzić przekaźnik.

Odpowiedz do tematu