Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik w nawiewie na szybę
Autor Wiadomość
kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-08-2008, 21:22   Czujnik w nawiewie na szybę

Witam może juz o tym była mowa ale niestety szukajka nie działa. Ostatnio w swojej cari znalazłem jakiś czujnik znajdujący się w kratce nawiewu na szybę po stronie pasażera, tej długiej przy szybie . Nie wiem czy jest to w każdej cari czy tylko u mnie ktoś coś założył. Proszę o jakieś porady co to może być, bo absolutnie nie mam pojęcia do czego to służy.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 19-08-2008, 21:52   

To jest czujnik temperatury automatycznej klimatyzacji :)
Pozdroo

kris80 
Forumowicz

Wysłany: 19-08-2008, 22:57   

Dzieki bardzo.

Brikston 
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Wysłany: 26-08-2008, 16:01   

to nie jest czujnik temperatury automatycznej klimatyzacji... to jest czujnik nasłonecznienia potrzebny do sterownia klimatyzacją, kiedy ta pracuje w trybie AUTO

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 26-08-2008, 16:34   

Brikston napisał/a:
to jest czujnik nasłonecznienia potrzebny do sterownia klimatyzacją, kiedy ta pracuje w trybie AUTO

a jak jest sloneczny ale zimny dzien :?:
To jest czujnik temperatury wewnatrz pojazdu
Pozdroo

kris80 
Forumowicz

Wysłany: 26-08-2008, 19:25   

Ok chłopaki tak czy inaczej to juz wiem o co chodzi. Wielkie dzieki.

big_foot
[Usunięty]

Wysłany: 26-08-2008, 21:33   

dokleje się do tematu

mam problem z temperaturą, tzn.: ciepłe powietrze zmią dmucha a latem klima chłodzi, ale...

...nie mogę ni jak tym sterować, gdy jest chłodno najpierw grzeje na max a potem trzeba ustawić 32stC bo inaczej wieje chłodnym (na 32 jest ukrop)
natomiast klima ciągle chłodzi tak samo mocno, bez znaczenia jak ustawię temp.

dodam, że mam klimę automatyczną, jakieś sugestie?

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 26-08-2008, 22:03   

Robson86 napisał/a:
Robson86 napisał/a:

czujnmik temp wewnątrz pojazdu to jest nad radiem (absurdalne położenie ale jest)

big_foot napisał/a:
natomiast klima ciągle chłodzi tak samo mocno, bez znaczenia jak ustawię temp.

bo ma za zadanie chłodzić aż osiągniesz w aucie zadaną temperaturę (np 17 stopni) wtedy....dalej chłodzi. W trybie normalnym cały czas, a w ECO jak to w ECO z przerwami

big_foot napisał/a:
gdy jest chłodno najpierw grzeje na max a potem trzeba ustawić 32stC bo inaczej wieje chłodnym

to już chyba taka przypadłośc bo mam to samo, ale u mnie wystarczy na 27 ustawić ;)
jest to wina położenia czujnika temperatury własnie tego nad radiem, który to jak radio mu przygrzeje obiera sygnał, ze w całym aucie jest za goraco i podaje chłodne.

big_foot
[Usunięty]

Wysłany: 26-08-2008, 22:16   

Chooper napisał/a:
to już chyba taka przypadłośc bo mam to samo, ale u mnie wystarczy na 27 ustawić ;)
jest to wina położenia czujnika temperatury własnie tego nad radiem, który to jak radio mu przygrzeje obiera sygnał, ze w całym aucie jest za goraco i podaje chłodne.

jeżeli tak jest to rozbiore chyba frontowy panel i przesunę ten czujnik, bo faktycznie radio mi się nagrzewa i szczerze mówiąc to było moje pierwsze podejrzenie :(

co do klimy to też coś jest nie tak, bo ustawię na 23xt i jest na prawdę chłodno w środku i nie czuje by się ta klima miała wyłączać, a przeważnie mam na ECO :(

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 26-08-2008, 22:55   

big_foot napisał/a:
jeżeli tak jest to rozbiore chyba frontowy panel i przesunę ten czujnik

jest za tymi pionowymi szparkami pod panelem klimatyzacji
big_foot napisał/a:
nie czuje by się ta klima miała wyłączać, a przeważnie mam na ECO :(

ustaw na ECo i zostaw na biegu jałowym...co jakiś czas usłyszysz charakterystyczne cyknięcie spod silnika i skok obrotów do ok 1000-1100 (normalnie bez klimy na jałowym powinieneś mieć ok 800 obr.). Wtedy załącza sie klima, a jak sie wyłącza to wybadasz już sam

waldek238 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Blue Sky
Wysłany: 09-09-2008, 15:48   

u mnie wlot do czujnika jest pod pokrętłem temperatury ale dalej idzie biała,karbowana rurka i na jej końcu jest czujnik.Nie jest pod radiem a mniej więcej za popielniczką nad sterownikiem do centralnego...

Brikston 
Forumowicz

Wysłany: 09-09-2008, 21:39   

panowie odnosnie tego ze przy 27 nadal leci zimne. ostatnio wlasnie zauwazylem ze z paneli frontowych leci faktycznie zimne, ale jak sie przylozy reke pod nawiew na nogi to tam leci cieple :/ sprawdzcie czy u was tez tak jest :) wtedy wystarczy zamknac kratki frontowe i bedzie lecialo tak jak powinno :)

waldek238 napisał/a:
u mnie wlot do czujnika jest pod pokrętłem temperatury

bo Ty masz cari po lifcie

pozdr

big_foot
[Usunięty]

Wysłany: 09-09-2008, 22:09   

Brikston napisał/a:
panowie odnosnie tego ze przy 27 nadal leci zimne. ostatnio wlasnie zauwazylem ze z paneli frontowych leci faktycznie zimne, ale jak sie przylozy reke pod nawiew na nogi to tam leci cieple :/ sprawdzcie czy u was tez tak jest :) wtedy wystarczy zamknac kratki frontowe i bedzie lecialo tak jak powinno :)

jeździłem w zimie przy mrozie, sniegu i wietrze i to co mówisz nie ma u mnie zastosowania :( dawalem 29 i nadal nic

jest to o tyle dziwne, że przy rozruchu i nagrzaniu silnika leci gorące, wtedy zmniejszam temp., ale gdy np. za 15 minut chcę podbić to już lipa a co więcej to powietrze wdmuchiwane do wnętrza zaczyna cię ochładzać samo (wieje co raz chłodniejsze), bez grzebania przy temperaturze :(

Brikston 
Forumowicz

Wysłany: 10-09-2008, 08:09   

big_foot napisał/a:
jest to o tyle dziwne, że przy rozruchu i nagrzaniu silnika leci gorące, wtedy zmniejszam temp., ale gdy np. za 15 minut chcę podbić to już lipa a co więcej to powietrze wdmuchiwane do wnętrza zaczyna cię ochładzać samo (wieje co raz chłodniejsze), bez grzebania przy temperaturze

No tak jest i u mnie, ale tylko z nawiewem frontowym. Symulacja: powiedzmy ze po odpaleniu silnika ustawiam temp na 26 st, wtedy nawiew (jak podbijam temperature do tych 26st - bez trybu auto) zawsze mi sie ustawia jakos sam na dol i szybe albo tylko na dol. Ale mimo tego i tak z kratek frontowych zawsze cos leci, co kazdy pewnie juz zauwazyl.. no i poleci cieple powietrze na wszystkie kratki, nagrzeje auto i po pewnym czasie z kratek frontowych zaczyna leciec zimne, ale z dolnych i na szyba leci nadal cieple. Tylko ze najbardziej odczuwamy to co leci z frontu i dlatego robi sie nam zimno. Dziwne, ale tak jest u mnie. Wtedy zamykam frontowe kratki i jest utrzymywana ciepla temp wewnatrz pojazdu.

Musze jeszcze sprawdzic co sie dzieje jak sam ustawiam kierunek nawiewu np. na sam dol od odpalenia auta... czy wtedy tez caly czas bedzie lecialo cieple na nogi, bo z frontowych kratek na pewno poleci zimne po jakims czasie.

kristof 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Wysłany: 10-09-2008, 10:32   

a używiacie funkcji AC ? czy też lecicie cały czas z klimą włączoną i powietrzem pobieranym z zewnątrz autka ? :-) Bo jeśli włączycie AC to powinno stopniowo się nagrzewać powietrze..a z zewnątrz to nie wiem jak to będzie, może być tak że nie wyrabia z dogrzewaniem/ochładzaniem powietrza..no i latem zawsze przed włączeniem w klimy trza wychłodzić jakoś kabinę..ja to robię przez przejechanie się kawałek z otwartymi szybami i przewietrzeniem wszystkiego..potem chłodzi mi ładnie i grzeje równie dobrze -> tylko że klime mam manualną więc nie wiem na ile C ustawiam ;-)

Odpowiedz do tematu