[CA5A 1.8] Poważne problemy z silnikiem?! |
Autor |
Wiadomość |
rafalelo
Nowy Forumowicz
Auto: Colt 1.8 Gti
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-04-2009, 21:20 [CA5A 1.8] Poważne problemy z silnikiem?!
|
|
|
Witam, ostatnio miałem nielada problem z moim coltem. Wracałem do domu z innego miasta i już w Lublinie zauważyłem, że temeratura oleju w silniku jest poza czerwonym zakresem... Oczywiście zatrzymałem się i poczekałem aż ostygnie. Następnego dnia znalazłem wolnego mechanika na al. warszawskich... Zostawiłem u niego swoje autko, okazało się, że do wymiany miałem uszczelkę pod głowicą, 5 popychaczy, termostat i świecie... Jak mechanik powiedział że trzeba, tak więc się stało, zapłaciłem za tą usługę 850zl.. podejrzewam, że duzo ale chciałem mieć samochod przed świętami no i mam. wczoraj odebrałem auto wszysko było dobrze do pewnego momentu.. zauwazyłem dzisiaj wyciek z pompy wodnej i znowu zaczyna się grzać silnik. Nie wiem o co chodzi, nie chce znowu odstawiać do tego mechanika bo chyba coś mi popsuł bardziej Proszę o jakąś Pomoc.... Oczywiście mowa o colcie 1.8 gti
[ Dodano: 10-04-2009, 22:06 ]
czy przez nieszczelną pompę wodną może się grzać znowu silnik? przejechalem przed chwila kilka kilometrów i znowu temperatura zaczeła drastycznie rosnąć. proszę o jakąś pomoc |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 12-04-2009, 23:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 10-04-2009, 22:09
|
|
|
Zobacz czy czasem płyn chłodzący Ci nie ucieka. Jeśli płynu masz już mało/wcale to silnik będzie się grzał i uszkodzisz silnik/głowicę |
|
|
|
 |
rafalelo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-04-2009, 22:25
|
|
|
Płyn mam, sprawdzałem i dla bezpieczeństwa dolałem po sam korek bezpośrednio do chłodnicy lecz to nie załatwiło sprawy... |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 10-04-2009, 22:44
|
|
|
Ogolnie to mysle ze przez niewielki wyciek z pompy nie powinien sie az tak grzac. W kazdym badz razie powinien zalaczac sie wentylator. Samochod grzeje sie podczas normalnej jazdy w trasie czy tylko w miescie np. w korku?? Mysle ze powinienes jechac do tego mechanika i nie wspominajac o uszkodzonej pompie powiedziec ze mimo tego ze zaplaciles tyle kasy problem dalej jest nierozwiazany i chcialbys zeby to poprawil. |
|
|
|
 |
kartomaniak gti
Forumowicz stary kartingowiec

Auto: CA5A ,Corsa B, Star 28 :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Posty: 1073 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 10-04-2009, 23:45
|
|
|
SlaVkoEg napisał/a: | Ogolnie to mysle ze przez niewielki wyciek z pompy nie powinien sie az tak grzac. W kazdym badz razie powinien zalaczac sie wentylator. Samochod grzeje sie podczas normalnej jazdy w trasie czy tylko w miescie np. w korku?? Mysle ze powinienes jechac do tego mechanika i nie wspominajac o uszkodzonej pompie powiedziec ze mimo tego ze zaplaciles tyle kasy problem dalej jest nierozwiazany i chcialbys zeby to poprawil. |
dokładnie tak..przez pompe wody płyn moze uciekac ale jezeli jest to drobny wyciek to silnik nie powienien sie grzać, powiedz dokładnie za co zapłaciłeś te 850 zł - za popychacze i uszczelke pod głowicą? wróć do tego mechanika i powiedz mu że mimo "remontu" problem nadal występuje |
|
 |
rafalelo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 09:25
|
|
|
zapłaciłem 850 zl dokładnie za wymiane uszczelki pod głowicą, planowanie głowicy, wymiana termostatu, wymiana świec zapłonowych, wymiana 5 popychaczy. wydaje mi sie, że to nie jest mały wyciek jak zatrzymuje się po krótkiej jeździe (bo silnik zaczyna łapać wysoką temperaturę) to na ulicy dostrzegam dość dużą kałużę płynu, leci to dokładnie z pompy wodnej. Czy możliwe ze mechanik zepsuł mi to? |
|
|
|
 |
klatwa7
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt
|
Wysłany: 11-04-2009, 09:32
|
|
|
kolego jezeli jest wyciek z pompy to tylko na postoju w czasie jazdy nie wycieknie ci bo pompa plyn pchnie dalej.
SPRAWDZ:
- czy napewno nie ma zadnego wycieku
- czy działa wiatrak
- czy układ nie jest zapowietrzony
- czujnik temperatury nic innego tu byc nie moze |
_________________ WSZYSTKO ALBO NIC
   |
|
|
|
 |
rafalelo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 09:43
|
|
|
No właśnie wyciek jest jedynie kiedy zatrzymam się, pojawia się duża kałuża pod samochodem... Wiatrak działa, bo wczoraj zajrzałem pod maskę i kręcił się, więc jest sprawny, układ też sprawdzałem w sposób następujący, odkręciłem korek od chłodnicy i naciskałem na gumową rurę- nie było żadnych bąbelków powietrza. Zastanawiam się czy mam wymieniać na nową pompę wodną, nie wiem czy to rozwiąże problem... |
|
|
|
 |
SlaVkoEg [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2009, 09:47
|
|
|
klatwa7 napisał/a: | kolego jezeli jest wyciek z pompy to tylko na postoju w czasie jazdy nie wycieknie ci bo pompa plyn pchnie dalej. |
w czasie jazdy tez wycieknie Mialem kiedys nieszczelna pompe w escorcie i juz pod koniec jej zywotu leciolo z niej jak z kranu w czasie pracy |
|
|
|
 |
h4 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2009, 10:06
|
|
|
pompa, jak sama nazwa wskazuje - pompuje.
jeśli masz nieszczelna pompe to nie pompuje wody do chlodzenia silnika.
wymien pompe. co to za mechanik, aby za przyczyne przegrzania silnika wziasc uszczelke pod glowica"?
przyczyn nalezy szukac w ukladzie chlodzenia czyli.. chłodnica, termostat, plyn, pompa, wiatrak.
jak nie chcesz dalej plynac z pieniedzmi wykrec pompe i sproboj ja iszczelnic chociaz na krotki czas aby byla szczelna i wtedy sie przejedz. jesli wszystko bedzie ok znaczy ze masz walnieta pompe. i ja to obstawiam |
|
|
|
 |
pawel129 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2009, 11:52
|
|
|
ja bym zaczął od sprawdzenia czy załącza się wentylator jeśli to nie to sprzwdzić bezpiecznik i ew. okablowanie. Nastepnie termostat i pompe. |
|
|
|
 |
Maretzky85
Mitsumaniak Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Pomógł: 67 razy Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 2937 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 11-04-2009, 12:05
|
|
|
A ja bym po prostu zdemontował pompę wody i wsadził nową uszczelkę pompy dokładnie czyszcząc miejsce po starej. W razie problemów z nową uszczelką pod pompę wodną zrobić na silikon, tylko porządnie |
_________________ Zawsze mogę się mylić
"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak
-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)
-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem
 |
|
|
|
 |
gitarr [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2009, 13:24
|
|
|
Przyczyną przegrzewania silnika może być uszkodzona pompa. Mialem kiedys taka sytuacje. Okazalo sie ze byl pekniety wirnik. Pompa sobie chodzila, a wirnik stal w miejscu. |
|
|
|
 |
rafalelo
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-04-2009, 14:17
|
|
|
Chyba odnalazłem przyczynę.... Przejechałem dzisiaj kilka kilometrów i tak jak przypuszczałem silnik nadal szybko się nagrzewał, podniosłem maskę i... wiatrak od chłodnicy kręci się, ale coś innego zaniepokoiło mnie i to bardzo... wyciek (mały) ale zauważalny spod uszczelki pod głowicą, możliwe że mechanik żle nałożył lub dokręcił sruby od głowicy i przez to nadal silnik się grzeje... tak mnie się wydaje. Nie wiem teraz czy mam zmieniać mechanika i wciągać się w kolejne koszty czy iść w zaparte i kazać mechanikowi naprawiać od nowa rzecz której nie potrafił usunąć za pierwszym podejściem (zauważając ze zainkasował 850zl...) ? |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Kwi 2008 Posty: 4805 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-04-2009, 14:19
|
|
|
ja bym próbowała zgłosić reklamację. Skoro pojechałes z problemem, którego mechanik nie rozwiązał to niech naprawi. Może się uda |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
|