Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ4A 1.6] Problem - dziwne szarpanięcie
Autor Wiadomość
MichuGdy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 21-01-2009, 05:20   [CJ4A 1.6] Problem - dziwne szarpanięcie

Hello Mitsumaniaki !

Ostatniego czasu, mianowicie z nadejściem zimy zaobserwowałem dziwne zachowanie sie mojego Colcika.

Postaram jak najlepiej opisać mój problem.

Gdy jadę autem i stoję np na światłach, zarówno gdy jestem na biegu i trzymam sprzęgło jak i na luzie pojawia się delikatny efekt szarpnięcia autem. Efektowi temu towarzyszy również przygaśnięcie świateł z przodu auta. Sprawdzałem czy ma wpływ na szarpnięcia instalacja audio, niestety to nie to. Problem musi leżeć gdzieś indziej.

Szarpnięcia te występują raz najakiś czas czasami delikatne, czasami ciut mocniejsze - w każdym razie czuć, że występują.

Wymienione zostały kable wn oraz świece ostatnimi czasy. Nie zauważyłem szarpnięć auta w momencie jazdy. Z przyśpieszaniem nie ma problemów, dobrze wkręca się na obroty, nie ma wachań obrotów.

Efekt szarpnięcia wysępuje prawie zawsze w momencie gdy zatrzymuje się autem powiedzmy na światłach i czekam na zielone :) szarpnięcia występują nieregularnie, czasmai wogóle ich nie ma, czasami jest więcej, czasami mniej w różnych interwałach czasowych.

Mieliście podobny problem ? Wiecie może jak temu zaradzić ? Czy może to być niebezpieczne dla Colta ?

Pozdrawiam wszystkich,
Michał

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Wysłany: 22-01-2009, 17:48   

Problem prawdopodobnie tkwi w paliwie.W zbiorniku paliwa osiada para wodna i skrapla się woda do paliwa .Zimą woda z benzyną płynie przez waskie wężyki i tam ma możliwość zamarzania .Drobne grudki lodu w benzynie powodują na końcu szarpania ,gaśnięcie .Terapią w zimie na takie bolączki jest dodawanie do benzyny Spirytusu(ja dodaję od 25 lat )denaturat .Ilość denaturatu jaką leję to nawet 0,5 litra na pełny bak paliwa przy dużych mrozach.Można wlać dobrą ćwiartkę przy 1/4 zbiornika paliwa .Proponował bym wymianę filtra paliwa jak najszybciej.Z opisu jaki przedstawiłeś przyczyna leży w nieczystym paliwie ,bądż paliwie z wodą .Postaraj się tankować na stacjach cpn dużych i znanych firm .Na tych małych na uboczach ,choć jest nieraz taniej to paliwo często jest bardzo złej jakości.
Zamiast denaturatu można wlewać do baku środki ,które są na każdej stacji cpn -ale są kilka razy droższe .Ja i moi znajomi lejemy denaturat .Od wiosny mniejsze ilości i co któreś tankowanie.Problem wody w baku można ograniczyć tankując po korek i utrzymywać bak prawie pełny -ale jest to prawie nierealne .

MichuGdy 
Mitsumaniak

Auto: Carisma II 1.8 GDI 2002 r.
Wysłany: 22-01-2009, 19:38   

Dzięki za podpowiedź chętnie wypróbuje Twój pomysł.

Dodam jeszczę, że od początku praktycznie zawsze tankuje na neste.
Nie wiem jaką opinią cieszą się te stacje ???

Być może właśnie w tym leży wina...

Trzymajcie kciuki, będę informował na bierząco :)

Pozdrawiam,
Michał

Miroslaw1305 
Forumowicz

Wysłany: 22-01-2009, 20:32   

MichuGdy -to nie mój pomysł tylko stosowane wytrącanie wody z paliwa od lat przez większość kierowców w naszym kraju .Młodzi adepci motoryzacji niekoniecznie muszą znać takie postępowania.

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 22-01-2009, 21:10   

MichuGdy napisał/a:
Dodam jeszczę, że od początku praktycznie zawsze tankuje na neste.
Nie wiem jaką opinią cieszą się te stacje ???

Ja tam tankuje od kilku lat i nie mialem nigdy problemow.

Miroslaw1305 
Forumowicz

Wysłany: 23-01-2009, 18:00   

woda w baku jak jest nie zależy od stacji cpn . bo wody na szczęście jeszcze nie dolewają do benzyny .
Woda skrapla się z powietrza ,które jest w baku ..Im mniej benzyny tym więcej powietrza,a z nim wilgoci .

Odpowiedz do tematu