Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
po małym remoncie jest gorzej niż było :(
Autor Wiadomość
spac 
Mitsumaniak

Auto: COLT 1.5 rocznik 1991
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-10-2008, 15:14   po małym remoncie jest gorzej niż było :(

Na przeglądzie polecono mi "zrobienie" pierścieni, wymianę uszczelek, itp. Pewien warsztat mi to zrobił, ale polecił odwiedzenie elektromechanika, aby dokonać pewnych regulacji i ustawień. Zanim odwiedziłem elektryka pojeździłem tydzień i zaczęło być coraz gorzej. Z trudem dotarłem do elektromechanika, który odesłał mnie do drugiego. Obaj rozłożyli ręce. Teraz stoję i czekam na boskie zmiłowanie.
Najpierw było tak: po uruchomieniu silnik pracował, po dodaniu gazu obrotomierz utrzymywał się na wysokim poziomie, po zdjęciu gazu spadał do zera i silnik gasł (parę razy odbił się od dna i utrzymał wolne obroty).
Potem silnik coraz trudniej się odpalało i aby podprowadzić miśka do wspomnianych elektromechaników, musiałem jechać jak na szpilkach nie przekraczając 2-2,5 tys. obrotów przy ruszaniu bo zaraz gasł.
Obecnie uruchomić jeszcze trudniej. Rozrusznik kręci ale bez skutku. Jak już się uda uruchomić to efekt jest jak poprzednio z przygazowaniem i gaśnięciem, albo nie wszystkie gary chodzą, albo chodzi kilka minut i powoli zwalnia obroty i gaśnie.
Zajrzałem np. do świec - po próbach uruchamiania na świecach osadza się sadza (prawidłowo?)
Nie chcę go odholowywać do kolejnego speca, aby koleś zajrzał i podziękował a okoliczny wachlarz warsztatów się wyczerpał. Planowałem podjechać do warsztatu na Armii Poznań w Luboniu, ale mam z północy Poznania do Lubonia ok 15 km przez miasto - na dziś to mission impossible.
Co przychodzi wam do głowy?
Może macie jakiś pomysł w stylu "zrób to sam"?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-10-2008, 15:24   

zacznij od najprostszego - sprawdzenie kompresji (bez i z proba olejowa - dobry mechanik bedzie wiedzial o co biega)
potem bedziemy dzialac dalej

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 12-10-2008, 19:59   

A ja myślę że trzeba po nich zawory ustawić.

gilmaly 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi colt
Wysłany: 13-10-2008, 17:04   

Skoro wysyłali do elektryka to znaczy że im po zmontowaniu silnik szwabił i sobie nie poradzili.Jeżeli można coś doradzić to ja bym sprawdził przedewszystkim czy mechaniory prawidłowo i szczelnie podłączyli podciśnienia.Coś podobnego miałem kiedyś w Fordzie.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 13-10-2008, 18:11   

Łojezu, przecież chyba nie ma prostszego silnika niż 4g15....... Podciśnieniowo sterowany jest tylko zawór EGR, jak źle podłączony, to EGR nie działa, czyli ekolodzy się martwią, ale auto działa.....

Zacznij od sprawdzenia kolejności kabli zapłonowych, czy dobrze są podłączone do świec (zwłaszcza środkowe świece łatwo zamienić)

Zawory do regulacji (jak są podparte, to efekt taki będzie), co gorsza im dłużej tak jeździsz, tym gorzej dla gniazd zaworowych klik - u Krzyżaka opisane bardzo przyjaźnie, więc mając szczelinomierz (Castorama 8 zł), klucz 10, 12 płaski i wkrętak sobie poradzisz

Rozruchowe dawki paliwa są duże, więc sadze na świecach są normalne.

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 14-10-2008, 10:51   

Bartek napisał/a:
nie ma prostszego silnika niż 4g15....... Podciśnieniowo sterowany jest tylko zawór EGR

4g15 miało EGRa tylko w 88 i chyba 89r, potem już nie.

Odpowiedz do tematu