Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS DID] Problem z tylnymi hamulcami, potrzebna pomoc
Autor Wiadomość
Rafall7 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 1.9DID 2001r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-07-2015, 13:42   [MSS DID] Problem z tylnymi hamulcami, potrzebna pomoc

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Potrzebuje pomocy od bardziej doświadczonych kolegów ponieważ ręce mi już opadają. Ogólnie mam problem z hamulcami w swoim Miśku, z przodu od dłuższego czasu wichrowały mi się tarcze hamulcowe, problem prawdopodobnie znalazłem. Okazało się że jest krzywa jedna piasta, czeka na wymianę u mechanika. Jednak problem leży w innej kwestii - w hamulcach tylnych. Podczas jazdy zapiekł mi się jeden tylny zacisk czego efektem było przegrzanie tarczy oraz jej pokrzywienie. Po rozebraniu zacisków jeden był faktycznie zapieczony, wszystko rozebrałem, wyczyściłem, założyłem nowe gumki (harmonijki) wraz z odpowiednim smarem - nie ma się do czego przyczepić. Po tym zabiegu (jakiś tydzień później) zdecydowałem się na przetoczenie tarcz z tyłu ponieważ odczuwalne było pulsowanie hamulca. Doszedłem do wniosku że nie ma tam aż tak dużej siły hamowania a tarcze były jak nowe (niedawno zakupiłem zamienniki ATE). Wszystko zostało porządnie wyczyszczone i po złożeniu zrobił się problem. Podczas mocniejszego hamowania, słychać pukanie. Czym osiągam wyższą prędkość pukanie to jest szybsze i w miare trzymania nogi na hamulcu pukanie to staje się coraz głośniejsze. Przy pierwszych kilku hamowaniach problemu nie ma, dopiero jak hamulce się nagrzeją.
Ktoś ma pomysł w czym może leżeć problem? Nie wiem już za co się złapać, bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 16-07-2015, 14:03   

W tylnych hamulcach zapieka się mechanizm ręcznego czyli trzeba zacisk rozebrać na czynniki pierwsze.
Nie wystarczy wyjąć tłoczek i wymienić gumki.
Polecam także zdjąć tarcze i sprawdzić miernikiem tylne piasty.
Zakładając nowe tarcze na krzywe piasty sam prosisz się o problem :wink: .

Rafall7 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-07-2015, 14:18   

Wszystko zostało sprawdzone i naprawione, mechanizm ręcznego działa bez żadnych problemów, same zaciski rownież. Z tyłu piasty są proste bo je mierzyłem miernikiem. Tarcza z tyłu ewidentnie pokrzywiła przez zapieczony zacisk i jazdę na zapieczonym zacisku. Problem i to pukanie pojawiło sie po przetoczeniu tarcz, z lewej strony z tyłu.

Reklamacja poprzednich tarcz przednich została uznana wiec założyłem ze widocznie byly wykonane z kiepskiej jakości materiałów. Dopiero gdy na kolejnych problem sie powtórzył zacząłem szukac dalej i okazalo się ze krzywa jest piasta, lecz nie w tym problem. Ktos ma pomysl skąd może się brać to pukanie od tylnych hamulców?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 16-07-2015, 16:38   

U mnie ewidentnie pukało z tyłu jak miałem pokrzywione tarcze, więc od ich sprawdzenia bym zaczął :wink: .

Rafall7 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-07-2015, 16:54   

Ale pisałem kolego przeciez ze tarcze są przetoczone, są proste... Mysle ze problem może leżeć albo w samym zacisku albo po stronie klocków, poszedłem rozebrać wszystko jeszcze raz i jedna sprężynka na klocku była troche luźna. Przejechałem sie i jest dużo lepiej, pukanie ustaje. Być może same hamulce musza sie ułożyć

Odpowiedz do tematu