Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
05-04-2006, 16:07
Kontrolka CHECK ENGINE
Autor Wiadomość
KARPIEJ1
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2006, 15:56   Kontrolka CHECK ENGINE

Witam mam problrem. Swieci mi się cały czas kontrolka CHECK ENGINE, wie ktoś jaki może być tego powód? Bardzo proszę o pomoc! :!:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-01-2006, 16:00   

Napisz jaki dokładnie samochód - rocznik silnik wersja.
Napisz czy masz gaz czy nie.
Napisz czy oprócz kontrolki masz jeszcze jakies objawy nieprawidłowej pracy silnika - zwiększone spalanie, przerywanie, słabnie?

Wtedy będziemy mogli pomóc.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

KARPIEJ1
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2006, 16:33   

Colt rocznik 91, typ c50; benzyna; pojemność 1468, 12 zaworów

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 18-01-2006, 16:38   

Cycki opadaja...... klawiatura Ci nie dziala?

Hubeeert napisał/a:
Napisz czy masz gaz czy nie.
Napisz czy oprócz kontrolki masz jeszcze jakies objawy nieprawidłowej pracy silnika - zwiększone spalanie, przerywanie, słabnie?

Albo napisz co jest nie tak, albo zadaj pytanie na forum.jasnowidz.pl

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 18-01-2006, 16:52   

Bartek easy - nowy user w szoku jeszcze :wink: - KARPIEJ1, odpowiedz na wszystkie moje pytania.

Jak na razie z Twoich postów wiem jaki masz samochód i że świeci się CE.

Nie wiem czy silnik pracuje, jak pracuje, jak zapala, jakie oprócz kontrolki są objawy nieprawidłowej pracy i czym może być to spowodowane.

Pozdrawiam serdecznie.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

KARPIEJ1
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2006, 17:16   

jest troche słabszy i mam samą benzyne nie ma gazu

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 18-01-2006, 17:24   

Znaczy wszedł w tzw tryb serwisowy.
No to obstawiam sondę lambda. I polecam lekturę www.mitsubishifan.webpark.pl tam znajdziesz instrukcję jak diodą błedy odczytać jak również instrukcję jak wymienić kondensatory jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś.

Jeszcze coś - trochę słabszy tzn? mniejsza prędkość max? Jakieś dziwne odgłosy od silnika?
:lol: Dlaczego musze Cię tak ciągnąć za język :?:

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

KARPIEJ1
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2006, 17:28   

Przy zużyciu paliwa nie widać wielkiej różnicy, bo dojeżdżam do procy 6 km i jest zimno. Zbiera sie dobrze a odgłosów nie zaobserwowałem. Mam przejechane prawie 200000 i dotej pory nie miałem żadnych problemów

[ Dodano: 19-01-2006, 03:31 ]
a co to są te kondensatory i gdzie można ich szukać? Można je samemu zrobić czy trzeba dać je do fachowca. A i co to jest ta SONDA LAMBDA bo pierwszy raz szłyszę tą nazwe

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 18-01-2006, 17:32   

Odczytaj diodą/miernikiem kod błędu. Opis wraz z kodami błędów znajdziesz na stronie która Ci podałem. wtedy będziesz znał powód - tzn z gruba.Proszę bardzo - oto link jak odczytać kody błedów

A tu link o co chodzi z kondensatorami

Sonda LAMDA mierzy jaką mieszankę spala silnik. To tak w uproszczeniu i daje sygnał do ECU (komputera sterującego wtryskiem) który steruje dawkowaniem paliwa.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

KARPIEJ1
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2006, 17:37   

wielkie dzięki za pomoc. Bede jutro próbował uporać sie z tym i czy w razie jakiś problemów moge sie zgłosić znów?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 18-01-2006, 17:40   

Jasne że tak - jako użytkownik Mitsu jestes tu zawsze mile widziany a forum jest po to żeby sobie pomagać. :D

Oprócz tego zapraszam do naszego Klubu www.mitsumaniaki.com - poczytaj. Assistance też. :wink:

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

KARPIEJ1
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2006, 17:44   

wielkie dzieki

ROMEL 
Mitsumaniak
wariat...misiowy

Auto: C53A, C58A, CJ0
Wysłany: 18-01-2006, 22:08   

Bartek... qrka ten nasz Hubcio sie normalnie spokojny zrobił :shock: , gdzie te czasy że sie cioł jak żyleta... z kim popadnie - oczywiście w sprawach technicznych.... :shock:

Składam oficjalny wniosek o usuniecie jednego z dwóch ostrzeżeń Huberta :lol:

Kolega z tym CHECKENGINE - troszke nas przecenia.... ale to sie da naprawić pójdziemy na grupowe szkolenie JASNOWIDZTWA ZAWANSOWANEGO...

A teraz na poważnie - KARPIEJ1 ---- idź za głosem Huberta.... posprawdzaj wszystko co Ci napisał, jak nic to nie da i nie bedziesz w stanie postawic diagnozy, bardzo prosze wróć do tego tematu i opisz dokładnie - co i jak sie dzieje... poprostu jak na spowiedzi.... nikt tu tego nie będzie wyśmiewał tylko potrktuje to jak profesjonalnie skonstruowane pytanie... na które rychle otrzymasz odpowiedź/domniemanie...

Pozdrawiam[/b]

CHCIEĆ TO MÓC... MÓC TO CHCIEĆ...

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 19-01-2006, 15:40   

I mały dodatek do wcześniejszych wypowiedzi - stronę www.mitsubishifan.webpark.pl w całości przygotował Krzyżak któremu należą się za to wielkie podziękowania.

Darek - piwo na Zlocie będzie :D

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

KARPIEJ1
[Usunięty]

Wysłany: 19-01-2006, 16:11   

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Dzisiaj posprawdzałem wszystkie kostki łączące i przeczyściłem je, dzieki czemu kontrolka zgasła.Czy to te kostki mogły być przyczyną tego że kontrolka sie świeciła?

Odpowiedz do tematu