Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana płynu chłodniczego.(1.8 GDI)
Autor Wiadomość
Maniek1969 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI Comfort 2004 r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-09-2008, 14:53   Wymiana płynu chłodniczego.(1.8 GDI)

Witam.Chcę wymienić płyn w układzie chłodzenia (chłodnicy?).W szukaczu wpisywałem wszystkie możliwe słowa typu :p łyn,chłodnica,wymiana,zawór itp i nic.Może coś przeoczyłem,a może to takie proste że nikt tego nie opisuje ?Chciałbym żeby ten płyn spuścić z całego układu i wymienić na nowy.Moja Carisma to 1.8 GDI po 2000 roku.Proszę o jakies porady :) .Pozdrawiam

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 24-09-2008, 17:59   

Przy wymianie wlałem płyn "KULER" i mówili mi jeszcze że bardzo dobry jest koncentrat "PRESTON" :)

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

selerson 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,9TD '98
Wysłany: 24-09-2008, 18:20   

Ile wchodzi litrów płynu do całe go układu chłodzącego w Cari 1.9TD?

aresh76 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,6 16V 90 KM
Wysłany: 24-09-2008, 19:21   

Według mojej wiedzy 6,0 L bez względu na silnik
Tak jest w instrukcji :)

Maniek1969 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI Comfort 2004 r
Wysłany: 24-09-2008, 19:35   

OK,ale nie chodzi mi o to ile ma byc płynu lecz jak go spuścic z układu :)

orzech
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2008, 19:42   

Maniek1969, odkręć wąż ten gruby czarny na dole chłodnicy po prawej stronie(,będzie zapewne ściśnięty opaską) i to wszystko. PŁYN STARY NIE NA ZIEMMMMM.

[ Dodano: 24-09-2008, 19:43 ]
Maniek1969, ODKRĘĆ JESZCZE KOREK OD CHŁODNICY. :wink:

sslay
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2008, 19:55   

co z odpowietrzaniem?czy ten układ się odpowietrza i jak?

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2008, 20:12   

Jak odkręcisz korek spustowy na dole chłodnicy to też odkręć ten gdzie wlewasz płyn i pościskaj czarny wąż. Z tego co wiem raczej całego starego płynu nie uda się spuścić, można wlać wode polatać trosze- spuścić i wlać ostateczny płyn, jak coś zostanie nie powinno mieć wpływu na obieg w zimie :D

[ Dodano: 24-09-2008, 20:14 ]
Aha co do odpowietrzenia jak już bedziesz miał ten nowy płyn odkręć korek wlewu płynu i odpal silnik jak pochodzi to powylatają górą bombelki :) jak przestanie bombelić zakręć :o

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 24-09-2008, 21:08   

co do odpowietrzania to sama sie odpowietrzy więc nie musisz nic robic pod tym kątem, poprostu zalej płyn, niech pochodzi troszke i ewentualnie dolej jeszcze jak sie zrobiło miejsce :wink:

orzech
[Usunięty]

Wysłany: 24-09-2008, 21:24   

na te( bomeliki) to jest zbiornik wyrównawczy po prawej stronie chłodnicy(tam też należy uzupełnić płyn) :roll:

SHARK1979 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-09-2008, 21:30   

racja orzech tam też uzupełniałem :)

[ Dodano: 24-09-2008, 21:32 ]
aha z niego też warto stary płyn usunąć :wink:

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 26-09-2008, 20:15   

Zejdzie wszystko ale trzeba zrobić jedna rzecz.Jest jeszcze śruba stożkowa w bloku silnika, którą należy odkręcić.Patrząc od przodu pod taką ukośną rurką.Normalnie jej nie widać ale po zdjęciu osłony kolektora(tej blachy) i osłon plastikowych od spodu (jeśli je masz) można ją namierzyć.Nie wiem jak u Was ale u mnie trzpień jej był pomalowany na biało jak i kropki na wężach gumowych.
Po opróżnieniu układu zamknąć od dołu nalewać do pokazania się płynu w bloku, wkręcić śrubę( dostęp tragiczny ale możliwy) i napełnić do przelania w chłodnicy.
Ja swój zbiorniczek zdemontowałem i umyłem przed napełnieniem.Było dużo osadu na dnie.

P.S.
Pozwolę sobie zacytować mail od studenta:
Cytat:
Patrząc na silnik idąc od prawej masz:
główne wejście dla płynu z termostatem (jest tam taka żółta naklejka i śrubka z góry) ale to namierzyłeś bez problemu.
Idąc w lewo masz kolektor i osłonę
Potem masz taką aluminiową rórkę idącą delikatnie pod kątem.
Ta śrubka jest za tą rurką i ma taki dziwny wymiar (chyba kwadrat 12mm)

A dodatkowo jest kranik na samym spodzie chłodnicy z lewej strony widać go od dołu przez taki mały otwór (3cm) wycięty w osołnie silnika prawie przy samym zderzaku.

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 26-09-2008, 21:15   

Ja się podepnę z innym pytaniem, ale związanym. Czy przy wymianie głowicy płyn chłodzący trzeba spuścić z układu czy nie?
Pytam bo jak niektórzy może pamiętają miałem problem z głowicą i się zastanawiam czy mam w miarę świeży płyn chłodniczy, czy też on nie był wtedy zmieniony.

kulson84 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
  Wysłany: 04-11-2008, 06:35   płyn do chłodnicy

Witam. Mam ten sam problem co Maniek1969, chciałbym sam spuścić wodę z chłodnicy i wlać płyn na zimę tylko że ja mam Carismę 1,8 GDI 98r. czy robi się to identycznie jak w modelu z 2000r.?? Pozdrawiam

strazak
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2008, 10:23   

podłączę się pod temat....własnie jestem po zabiegu odpowietrzania.....a było to tak :
pewnego dnia rano cari przestała wogóle grzać...a na dworku zimnota straszna była , więc od razu to poxczułem .macha w górę i stwierdziłem że w zbiorniczku wyr. nie ma płynu , kupiłem butelkę wody destylowanej dolałem i o dziwo zaczęło gzrzać , ale na 32 st. mniej więcej tak jak na 24st. szału nie było. Czekała mnie dłuzsza wycieczka więc stwierdziłem ze wszystko musi grać na 100% .Popatrzeliśmy z kumplami.....i okazało się że wąż doprawadzający płyn do nagrzewnicy jest gorący a odprowadz. zimny...czyli po prostu z powodu małej ilości płynu siorbnął powietrza. Odpowietrzyłem go poprzez zdjęcie po prostu węża odprowadzającego z nagzewnicy , a wcześniej zapobiegawczo przepłukałem nagrzewnicę , na szczęście drożna.....teraz grzeje jak złoto.....wniosek z tego że należy bezwzgl. pilnować stanu płynu...pozdro

Odpowiedz do tematu