Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Piszczące klocki
Autor Wiadomość
kamilrozanski 
Mitsumaniak

Auto: Stilo 2.4 Abarth
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-11-2008, 16:56   [Cari 1.6] Piszczące klocki

Witajcie!
Kiedyś już byłem na tym forum ale jakoś dziwnym trafem moje konto się zgubiło (może ktoś mnie pamięta - zamieściłem wątek o pordzewiałym silniku Carismy:))
Teraz mam problem z piszczącymi klockami. Ostatnio wymieniłem na nowe tarcze i klocki. Całość kupiona w intercarsie (dzięki koledze Matejko) firmy ATE.
Założył mi je sprawdzony mechanik. Klocki piszczą! Wprawdzie troche mniej po przejechaniu około 40-50km ale zazwczaj robie mniejsze trasy i nie rozgrzewam ich tak mocno. Co mogę z tym zrobić?
PS a przy okazji mam pytanie: w jaki sposób dostać tą kartę klubowicza by mieć zniżki w sklepie intercars? Nie chciałbym ciągle prosić kolegi Matejko o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie Kamil

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 27-11-2008, 17:26   

kamilrozanski napisał/a:
PS a przy okazji mam pytanie: w jaki sposób dostać tą kartę klubowicza by mieć zniżki w sklepie intercars?

Wszystko masz tu:
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0

[ Dodano: 27-11-2008, 17:47 ]
kamilrozanski napisał/a:
Klocki piszczą

Przyczyną powodującą taki efekt są różnego rodzaju zanieczyszczenia zgromadzone w okolicach zacisku, które podczas pracy hamulca ocierają się o tarcze wydając pisk. Możesz usunąć przez oczyszczenie.
Renata
EA5W

daroslo 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,8 16V GLX
Wysłany: 27-11-2008, 17:51   Re: Piszczące klocki

kamilrozanski napisał/a:
Witajcie!
Całość kupiona w intercarsie (dzięki koledze Matejko) firmy ATE.
Założył mi je sprawdzony mechanik. Klocki piszczą! Wprawdzie troche mniej po przejechaniu około 40-50km ale zazwczaj robie mniejsze trasy i nie rozgrzewam ich tak mocno. Co mogę z tym zrobić?

Nic nie poradzisz na to piszczenie,
głośniej radio jak piszczą :wink: i jeździć aż się zużyją, lub wymienić klocki na inną f-mę.

kamilrozanski 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-11-2008, 18:02   

co do zanieczyszczeń to mechanik ma opr jeżeli to faktycznie to, bo podobno czyścił wszystko, inna firma? Jeżeli kpl tarcz i klocków ATE jest be be to co innego mogę wymyślić? Podobno ten zestaw jest sprawdzony i oki. A co z tymi blaszkami do klocków? Gdzieś coś mi się kiedyś o uszy obiło.
Pzdr

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-11-2008, 18:26   

Niektóre rodzaje klocków hamulcowych przed końcem eksploatacji wydają ostrzegawczy odgłos podobny do pisku , blaszka klocka trze o tarczę i wtedy trzeba je wymienić.
Renata
EA5W

daroslo 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,8 16V GLX
Wysłany: 27-11-2008, 18:40   Re: Piszczące klocki

kamilrozanski napisał/a:
Ostatnio wymieniłem na nowe tarcze i klocki. Całość kupiona w intercarsie (dzięki koledze Matejko) firmy ATE.
Założył mi je sprawdzony mechanik. Klocki piszczą!

Kolega pisze że ma nowe tarcze i klocki, więc piszczenie nie jest oznaka ich końca.
Myślę jeszcze, że może te blaszane zatrzaski co się je zakłada na klocki są żle założone i one piszczą ale nie jestem pewien czy jest możliwość założenia odwrotnie!
Jak wszystko jest prawidłowo zamontowane, zaciski nie są są zapieczone to jedynie należy doszukiwać się przyczyny w materiale ciernym klocków - w tym przypadku jak pisałem wcześniej :wink:

kamilrozanski 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2008, 12:23   

czy jeżeli to wina materiału klocków można je reklamować u sprzedawcy? Kurka na tym się jeździć nie da a głośna muzyka już niewiele daje:)

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 28-11-2008, 12:41   

A może spróbuj ze 3-4 razy zachamować ostro, prawie do zatrzymania z więszkej prędkości?

MAłY 
Forumowicz
MAŁY

Auto: carisma 1.9 TD
Wysłany: 28-11-2008, 12:47   

ale piszczą cały czas czy tylko przy hamowaniu? ja zeszłej jesieni też zakładałem komplet ATE i nic takiego sie nie dzialo, żadnych pisków. może muszą sie dopasować do siebie i bedzie ok.

kamilrozanski 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2008, 13:30   

hm, jeżdzę na nich juz z miesiąc czasu, więc wydaje mi się, że powinny się już dopasować
piszczały od samego początku i piszczą podczas delikatnego hamowania, przy dojeżdzaniu do skrzyżowania itp

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2008, 13:39   

Firma ATE robi dobre produkty , może trafiłeś na nieodpowiedni materiał albo klosek , albo tarcza z którego są wykonane. Ale to tylko moja sugestia.
Renata
EA5W

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2008, 14:39   

następnym razem kup ebc ja kupiłem i są ok nie piszczą :)
i mają taką fajną warstę do docierania do tarczy!
ja docierałem tak jak się wyczynowo dociera czyli do zagotowania tarcz i potem lekka jazda aż się zchłodzi wszystko

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 28-11-2008, 15:10   

Ja mam właśnie komplet ATE i docierane jak adipaw napisał. Nic nie piszczy.

adipaw
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2008, 15:15   

a dodam jeszcze że dzięki tej warstwie do docierania na klockach ebc zagotowałem hamulce przy czwartym hamowaniu ze 100 do 0 :twisted:
100 na zegaże i delikatnie delikatnie delikatnie do 0!
TYLKO UWAGA NIE GOTOWAĆ TARCZ JAK MOKRO BO JAK WODA NA TARCZE PÓJDZIE TO MOŻE SIĘ USZKODZIĆ TARCZA!! :!:

Odpowiedz do tematu