|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Felgi,opony 275/16 |
Autor |
Wiadomość |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 13-09-2008, 10:29 Felgi,opony 275/16
|
|
|
Witam Wszystkich Mam w planie zmienić felgi i opony na okres zimowy a zarazem podnieść trochę samochód.Obecnie mam felgi 15 i opony 265/70/15. Czy felgi 16 i opony 275 zmieszczą się bez uszczerbku dla samochodu Mitsubishi Pajero 2,8 TDI LONG 1995.Pozdrówka w Zakopanym jest 2 stopnie na plusie,widać idzie już zima |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-09-2008, 11:49
|
|
|
Waldek moim zdaniem spokojnie mozesz przymierzyc sie do tego co ja mam w Sporcie na zime. Czyli Dunlop Grandtrek SJ 6 265/70/16. Co prawda ATR'y mam tez w takim rozmiarze ale te SJ 6-ki to zacne oponki. A trzeba brac pod uwage to, ze ja na jedna os smigam. W lutym opylalem wszystkie plaskacze i suwadla na trasie Bukowina Tatrzanska - Zakopane. Oczywiscie jadac przez TPN a tam wiesz jak droga wyglad. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-09-2008, 11:59
|
|
|
Gene napisał/a: | Waldek moim zdaniem spokojnie mozesz przymierzyc sie do tego co ja mam w Sporcie na zime. Czyli Dunlop Grandtrek SJ 6 265/70/16. Co prawda ATR'y mam tez w takim rozmiarze ale te SJ 6-ki to zacne oponki. A trzeba brac pod uwage to, ze ja na jedna os smigam. W lutym opylalem wszystkie plaskacze i suwadla na trasie Bukowina Tatrzanska - Zakopane. Oczywiscie jadac przez TPN a tam wiesz jak droga wyglad. |
Ano wiem Dzięki za info.Rozmawiałem z Twoim znajomym z w-wy ->> opony fajowsko doradza.Wzorem mechanika P.Leszka mógłby stać się naszym Miśkowym doradcą oponiarskim.Pozdrówka |
|
|
|
 |
gootek [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2008, 15:26
|
|
|
Jestem skłonny uwierzyć, że ta SJ6 to bardzo dobra opona zimowa.
Sam używam od jakiś 7-8 lat opon zimowych Dunlop, model Winter Sport M3.
Zresztą gdybym chciał do mojego PajeroIV założyć opony zimowe, to tez bym kupił M3.
SJ6 w tym rozmiarze (265/60R18) nie występuje.
Jednak zdecydowałem się nie kupować opon zimowych.
Poprzednią zimę przejeździłem na Bridgestone Duelerach. Tych, które dostałem z samochodem. Tak jak przypuszczałem, mimo, że są to opony bez oznaczenia M+S, czyli letnie, to w zimie sprawdziły się dobrze. Nie miałem żadnych problemów, nawet w Alpach.
W związku z tym, że bieżnik już zaczyna mi się kończyć, postanowiłem kupić nowe opony.
Kupiłbym takie same, ale jednak wole mieć opony ze znaczkiem M+S, bo podobno pojawia się w zimie taki wymóg w niektórych krajach.
Po namyśle zdecydowałem się na Goodyear Wrangler HP All Weather
http://eu.goodyear.com/pl...lerHP/index.jsp
Już je mam w domu, a przekładkę planuję pod koniec września.
Chętnie podzielę się wrażeniami.
A na wiosnę mam zamiar kupić dodatkowe felgi 16" i jakies fajne opony terenowe w odpowiednim rozmiarze.
|
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-09-2008, 17:14
|
|
|
gootek napisał/a: | Jestem skłonny uwierzyć, że ta SJ6 to bardzo dobra opona zimowa.
Sam używam od jakiś 7-8 lat opon zimowych Dunlop, model Winter Sport M3.
Zresztą gdybym chciał do mojego PajeroIV założyć opony zimowe, to tez bym kupił M3.
SJ6 w tym rozmiarze (265/60R18) nie występuje.
Jednak zdecydowałem się nie kupować opon zimowych.
Poprzednią zimę przejeździłem na Bridgestone Duelerach. Tych, które dostałem z samochodem. Tak jak przypuszczałem, mimo, że są to opony bez oznaczenia M+S, czyli letnie, to w zimie sprawdziły się dobrze. Nie miałem żadnych problemów, nawet w Alpach.
W związku z tym, że bieżnik już zaczyna mi się kończyć, postanowiłem kupić nowe opony.
Kupiłbym takie same, ale jednak wole mieć opony ze znaczkiem M+S, bo podobno pojawia się w zimie taki wymóg w niektórych krajach.
Po namyśle zdecydowałem się na Goodyear Wrangler HP All Weather
http://eu.goodyear.com/pl...lerHP/index.jsp
Już je mam w domu, a przekładkę planuję pod koniec września.
Chętnie podzielę się wrażeniami.
A na wiosnę mam zamiar kupić dodatkowe felgi 16" i jakies fajne opony terenowe w odpowiednim rozmiarze.
|
Witam Czekam na opinię tylko wiesz jest takie powiedzenie "jeśli jest do wszystkiego to znaczy do niczego" myślę tu o oponach na zimę i lato.Na którymś poscie nasz kolega opisywał wrażenia z jazdy-poślizgu niekontrolowanego. I dlatego też,przepraszam,ale uważam że letnie na lato zimowe na zimę.I wolał bym się nie oszukać jadąc,a może raczej slizgając się niekontrolowanie.Alpy piękne widoki a zapewne i dobre drogi.Nasze drogi to już wszyscy wiemy.Zeszłą zimę jeździłem na A/T i ...... nie była to wspaniała jazda.W kopnym śniegu to i owszem OK lecz na ubitym to lekki dramat.Dlatego też chcę kupić zimowe z możliwością w lekki teren.Dzięki za info.Też rozglądam się za felgami "16" tylko stalowymi bo aluminiowe po zimie wyglądają w okropie-drogowcy mieli duuuuży zapas soli Pozdrówka |
|
|
|
 |
gootek [Usunięty]
|
Wysłany: 13-09-2008, 18:13
|
|
|
Ja też mam zamiar kupić stalowe felgi 16". Stalowe, żeby było taniej.
Bo mam zamiar używać ich sporadycznie na weekendowe wypady w teren.
Zadowolenia z nowych zimowych opon!
pozdrawiam
|
|
|
|
 |
ChrisK
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Long 3.2 DID (2000)
|
Wysłany: 20-11-2008, 22:45
|
|
|
Pajero Long 3.2 DID na felgach alu 15".
Mieszkam w pagórkach koło Limanowej i jazda zimą i latem częściowo w terenie (łatwym) a częściowo szosa.
Przy próbie wymiany opon na zimowe mechanik podniósł alarm, że te felgi się nie nadają.
Ale auto jeździło u poprzedniego właściciela przez 4 lata na tychże felgach i nic sie nie działo.
Ja jeżdże pół roku i tez bez problemu.
Co radzicie - zmieniać felgi na 16" i dla zimowych i dla letnich czy sie nie przejmować ?
Jeśli zmieniać to jakie rozmiary i opony polecacie na zimę i na lato (osobne zestawy) ? |
|
|
|
 |
|
|