|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[C62A 1.5] Ogólnie o moim Lancer'ku |
Autor |
Wiadomość |
Wichu
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer C62A 1.5 12v +LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-12-2008, 00:26 [C62A 1.5] Ogólnie o moim Lancer'ku
|
|
|
Witam! Jestem szczęśliwym posiadaczem Lancera z roku '91 GLXi 1.5 12v.
Uratowałem auto od ciągnięcia wózków z gnojem po polach za śmieszne pieniądze no i wiadomo trochę trzeba porobić. Zacznę może od pytań do znających się na temacie(wiem ze niektóre zapewne już padły, ale...). Mam problem z wolnymi obrotami od poczatku posiadania auta. Wcześniej wyglądało to tak że falowały od 1000 do 1400 jednak teraz przy odpaleniu(zimny) od razu wskakuja na 1500 i po rozgrzaniu trzymaja twardo 2000-2150...:/ nie musze mowic jak to sie odbija na mnie przy staniu w kotkach... to jest pierwsza rzecz i w sumie najwazniejsza. Chciałem zapytać jeszcze o podświetlenie kokpitu poniewaz moje jest martwe ( poza deska,radiem,zegarkiem i lampka sufitu), jesli ktokolwiek miał taki problem albo przy rozbieraniu jakichs elementów zauwazył kabelki kostki i inne łączenia to byłbym wdzięczny za info. Z tego co przeczytałem na forum do wymiany nadaje sie termostat. zauwazyłem ze na trasie w tych ostatnich niskich temp. moj Lancerek poprostu sie zaziebia (temp. lezy). Jak go zredukuje, rozbujam do 150km/h to troche sie ruszy. pytanie do Was - gdzie jest i jak wymienic termostat. I na koniec zapytanie o części... w sumie kosmetyka mam hachback'a i na tylnych drzwiach prawych(pasazer) brakuje listwy pionowej która przechodzi w szybe("trójkącik") z tyłu. poza tym listwy na nadkolach przednich(te takie ok.10cm) poszukiwane. no i oczywiście kierownica. widziałem narazie tylko w jednym lanserze taką i nie moge na szrocie nigdzie złapać takiego auta( jak są to sedany i z inna kierą).
Troche o autku... Przebieg aktualny to niecałe 130 000KM (do 90 000 dokumentacja) 3 lata w kraju z czego 6 miesiecy po polu jeździł (dosłownie!!!!) gaz ma 1,5roku (kuchenka gazowa) wymieniłem w nim końcówki i łączniki stabilizatora (nadal czuć lekki luz i nie wiem od czego, szczegolnie przy zawracaniu),kompletny rozrząd+pasek pompy, filtry i olej. czekają mnie jeszcze łożyska na tyle (chyba nie ma z nimi problemów??)
Do auta montuje w tej chwili troche sprzetu audio-video wiec jesli bediecie mieli jakies pytania w tej dziedzinie to z moim (dłuuugim) doświadczeniem służę radą.
Czekam na odpowiedzi, bo nie ukrywam, ze chciałbym doprowadzić to auto do godnego stanu.
PS: Atrapa ze znaczkiem poszukiwana; jakies info odnośnie układu wydechowego, czy coś się psuje czesto na co zwrócić uwage, bo brzęczy (blacha) strasznie przy obciążeniu i gdzieś dmucha; na co w ogole zwrocic uwage w tym modelu co warto zrobić/wymienic, z czym bedzie lepiej z czym gorzej...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
silstar [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2008, 19:28
|
|
|
Witam .
Co do podświetlenia to miałem taki sam problem jak ty .
Z całym podswietleniem uporałem sie sam bez wiekszych problemów . wystarczy wymiana żaróweczek z jednymi jest mniejszy problem a zdrugimi wiekszy .
Podswietlenie zapalniczki ,popielniczki to nic trudnego kilka srubek do odkrecenia i po kłopocie . Wiecej problemów jest z wymianą podświetlenia pokręteł nawiewu ale ten temat jest opisany juz na forum . Poszukaj tam jest dokładnie to opisane. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 09-12-2008, 19:55
|
|
|
Wichu napisał/a: | Mam problem z wolnymi obrotami |
Czyszczenie przepustnicy i regulacja obrotów. Wszystko na forum albo stronie Krzyzaka Kod: | www.mitsubishifan.webpark.pl |
Wichu napisał/a: | jakies info odnośnie układu wydechowego |
Kod: | www.tlumikisamochodowe.pl |
Wichu napisał/a: | gdzie jest i jak wymienic termostat |
Jak idzie górny wąż z chłodnicy do silnika, to właśnie na wejściu do silnika. Jak zobaczysz to już będziesz wiedział jak zmienić.
Wichu napisał/a: | czekają mnie jeszcze łożyska na tyle |
Zobacz czy to nie opony. Ja ostatnio kupiłem sobie łożyska, ale najpierw zmieniłem koła na zimówki i problem zniknął.
Wichu napisał/a: | czy coś się psuje czesto na co zwrócić uwage, |
Wymiana kondensatorów w ECU - to podstawa, jak nie to wyleją i komputer się "popali". --> strona Krzyzaka
Regulacja zaworów --> strona Krzyzaka
Regulacja LPG |
|
|
|
 |
Wichu
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer C62A 1.5 12v +LPG
|
Wysłany: 09-12-2008, 20:40
|
|
|
Obroty właśnie skończyłem regulować i jest wszystko ok Do ECU zajrzałem tez przy okazji instalacji audio i widać ze były wymienione więc tez ok. Opony wymieniłem tez na zimówki i to jednak łożyska:/ termostatu jeszcze nie dostałem. Ale dzieki za info juz sie mu przyjrzałem. zawory rzeczywiście troszkę hałasują . Jak wymienie termostat to na LPG pojade:D Swoją drogą to autko bardzo ekonomiczne na trasie przy naprawde delikatnej nodze spaliło 7,8L na 100. Dzisiaj zauwazyłem ze czeka mnie robota wydechu... kolektor pękniety, łączenie z katalizatorem do wymiany końcowy tłumik rozdarty;/ dzisiaj dałem rozrusznik do zrobienia, bo 3 razy dał mi sie we znaki:/ i chyba alternator tez bede musiał dać bo światła "pulsują", chyba ze wymienie kabel do masy bo widziałem ze to chyba 8 jest a przydałby się przynajmniej 16-21. przy okazji kabel ładowania wymienie:D wiecie moze ilu amperowy jest alternator w tym Miśku?? dzięki za wszystkie info i pozdrawiam Miśkomaniaków |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 10-12-2008, 07:34
|
|
|
Wichu napisał/a: | kolektor pękniety | Jak nie jest mocno pęknięty to pospawać. |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 10-12-2008, 11:41
|
|
|
Hugo napisał/a: | Wichu napisał/a: | kolektor pękniety | Jak nie jest mocno pęknięty to pospawać. |
Lepiej kup na allegro. Spawanie pomaga tylko na jakiś czas. |
|
 |
|
|