awaria carismy |
Autor |
Wiadomość |
janusz bogacki [Usunięty]
|
Wysłany: 26-06-2008, 20:50 awaria carismy
|
|
|
Moja żona oddała Carismę 1.6 do naprawy w ASO Mitsubishi Moto Champ w Bydgoszczy5 tygodni temu i nie mogą uruchomić auta.Mówią,że wszystko działa ,a samochód nie jedzie.
To z kolei,że nie mają elektryka itp.itd.
Małżonka wróciła z pracy i nie mogła już ruszyć.Ja pracuję zagranicą.
Samochód ma przejechane 170.000km i nigdy nie odmówił posłuszeństwa,nie garażowny.Jeździ na VERVIE 98,rozrząd zroboiny,filtry,olej wymieniany co 10.000km w ASO Mitsubishi.Tankowanie na jednej stacji Orlenu.Zużycie zawieszenia naprawiwne na bieżąco.
Teraz samochodu nie idzie wskrzesić i nie wiemy co sie stało.
Gaśnie kontrolka ostrzegawcza silnika i ponownie się zapala.Czy to śmierć Carismy? |
|
|
|
 |
andy1 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-06-2008, 21:50
|
|
|
a co mówi komputer? |
|
|
|
 |
RoveR
Mitsumaniak porządany VR4
Auto: GALANT 2.5 V6 EA5A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Maj 2007 Posty: 219 Skąd: Łódź/Moskwa
|
Wysłany: 26-06-2008, 21:55
|
|
|
Skoro auto było w serwisie to chyba przejrzeli je na komputerze,jak kontrolka się zapala i gaśnie to komp powinien coś wykazać. Prawdopodobnie coś z elektroniki poszło może komputer albo coś skoro niby wszystko jest dobrze. Znajomy opowiadał mi jak jego bratu padł fiat stilo, auto góra 5 lat mały przebieg, pojechał do serwisu (na lawecie), 5 dni sprawdzali rozbierali, kombinowali aż w końcu stwierdzili że komputer padł, wymienili i pojechał. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 26-06-2008, 23:03
|
|
|
ja obstawiam immobilajzer ale najlepiej auto zdiagnozować po kodzie błędu. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 27-06-2008, 06:33
|
|
|
Dzieki za wsparcie
W ASO wymienili stacyjkę i immobiliser a auto nie może odpalić,potem aparat zapłonowy ale okazał sie w porządku,następnie pompa paliwa ale ciśnienie w pompie jest OK itd.
Małżonka mówi,że już w ASO mają dosyć jej telefonów i nie podają żadnych informacji.
Pozostało mi chyba wysłanie E mail do Japonii o konsultację. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 27-06-2008, 08:51
|
|
|
jak już to do Holandii. Dowiedz sie co im wymrugał błąd silnika |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2008, 09:04
|
|
|
Pamietam podobna sytuacje u kumpla. Auto mu kiedys stanelo w drodze i nie ruszy. Trza bylo na lawete a pozniej do ASO. Meczyli tez pare dni bo elektryka nie bylo czy jakos tak - podobne tlumaczenia. Po paru dniach walki doszli do tego ze to uszczelka pod glowica. Wymienili i auto ruszylo. Carisma 1.6 ~2000r.
Pewnie u Ciebie co innego strzelilo ale pisze zeby dac nadzieje ze bedzie dobrze |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 27-06-2008, 10:05
|
|
|
W ASO nabrali wodę w usta i nie chcą żonie udzielać informacji i są nerwowi.W tę sobotę mija 5 tygodni jak auto diagnozują.Zadzwoniłem do Mitsubishi w Warszawie i rozmawiałem z kierownikiem napraw po gwarancyjnych i powiedział,że zadzwoni do Bydgoszczy ale nie znam rezultatu.Nie wiem co robić.Myślałem,że japończyk o holenderskim rodowodzie z europejskimi częściami i komponentami jest łatwy do naprawy.Zresztą małżonka sama kupiła CARI,a teraz płacze bo przyzwyczaiła się do auta jak do dziecka.Carisma jeżdziła dzielnie codziennie i po polnych drogach,zima ,jesień, ponieważ ma działalność gospodarczą.Sam się dziwiłem jak to auto wytrzymuje. |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2008, 10:59
|
|
|
Moze tam tumany pracuja i trzeba komu innemu dac autko do naprawy. To nie jest skomplikowany silnik wiec wydaje mi sie ze kompetentni ludzie powinni sobie max w pare dni poradzic. Powodzenia w kazdym badz razie |
|
|
|
 |
RadziX
Mitsumaniak RadziX

Auto: Carisma 1.8Gdi 99r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2006 Posty: 138 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 27-06-2008, 11:22
|
|
|
A może świece lub wtryskiwacze?
A czy w ogóle rozrusznik kręci? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 27-06-2008, 11:31
|
|
|
a mi to wyglada na uwalony czujnik przy rozrzadzie, ktory rok auta?
objawy czujnika- wszystko dziala ale podczas krecenia rozrusznikiem auto nie odpala, i po kilku sekundach krecenia spowrotem zapala sie kontrolka - do wykrycia tylko na kompie mut-II |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 27-06-2008, 11:42
|
|
|
dzięki za wsparcie
jak wspomniałem powołując się na kierownika sewisu ASO Mitsubishi Motor Champ w Bydgoszczy wspólny mianownik tej diagnostyki to wszystko działa=auto nie może odpalić.
Myślę,że rozrusznik kręci/nie jestem specjalistą/i miałem odczucie,że auto chce odpalić ale coś blokuje zapłon.Przepraszam jeśli to nie jest logiczne.Żona wczoraj rozmawiała z Panem Karasiem /Właściciel ASO/,który był nadzwyczaj powściągliwy,uprzejmy ale dał do zrozumienia aby nie dowiadywać się o samochód gdyż jak będzie gotowy to wówczas zadzwonią.Współczuję tym,którzy kupią PAJERO za 200.000 naszpikowanego elektroniką.
Czuję ,że zakup nowego COLTA będzie przyśpieszony. |
|
|
|
 |
RadziX
Mitsumaniak RadziX

Auto: Carisma 1.8Gdi 99r.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Paź 2006 Posty: 138 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 27-06-2008, 12:42
|
|
|
Jacyś ciency ci mechanicy skoro wymieniają wszystkie graty po koleji.
Dobry mechanik podłącza się do komputera i jak na dłoni widać co nie działa.
Proponowałbym zmienić warsztat gdyż takimi wymianami "na pałę" mogą uszkodzić inne elementy. W tym samochodzie jest zbyt dużo różnych czujników , sensorów itp,itd które odpowiadają za prawidłową pracę silnika.
Równie dobrze może być uszkodzone wiele innych elementów : jak było wspomniane czujnik przy rozrządzie , przepływomierz, przepustnica, czujnik położenia przepustnicy, cewki, świece, przytkane wtryskiwacze i wiele innych.
Uważam że pomoże jedynie rzetelne sprawdzenie na komputerze przez fachowca
Życzę powodzenia |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 27-06-2008, 13:01
|
|
|
Dzięki za podzielenie się wiedzą i swoim czasem.Tylko dokąd mam jechać .Mogli po tygodniu
powiedzieć PASS.Małżonka oddała auto do ASO MITSUBISHI a nie do szopy.Najbliższe ASO mam w Toruniu.Obawiam się,że teraz nawet mi nie przyjmą,a nie mogę ich okłamać.
Carisma to najpopularniejszy model tej firmy gdzie przez 10 lat sprzedawali i naprawiali go. |
|
|
|
 |
MoLi_TRN [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2008, 13:04
|
|
|
mieszkam blisko servisu w toruniu i tam pracuja spoko ludzie napewno ci pomoga, moge z nimi pogadac... bo jestesmy w ciagłym kontakcie, dzis nawet u nich bede to moge zapytac |
|
|
|
 |
|