Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] dymi na jałowym
Autor Wiadomość
cub8
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2008, 21:19   [Cari 1.8 GDI] dymi na jałowym

Witam. Przegrzebałem troche to forum ale nie znalazlem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. ostatnio wymienilem olej w swojej cari na mobil1 0w40. mam przejechane 160k więc szczerze mowiac nie wiem czy dobrze zrobilem (nie wiem co bylo wczesniej zalane). Od razu po wymianie jak odpalilem to (biały lub niebieskawy- ciężko stwierdzic- bardziej biały) dym z rury. Kolega jechał za mną i mówił ze podczas jazdy nie dymi. i od tamtego czasu za każdym razem jak stanę na skrzyżowaniu to dymi ale tylko na rozgrzanym silniku i jak nacisne sprzęgło lub wrzuce luz. byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 18-11-2008, 08:58   

mi to wygląda na rozszczelniony silnik pierwsze co to pojedz do mechanika niech zmierzy ciśnienie na cylindrach i ciśnienie oleju, jeżeli wcześniej nie było tego typu komplikacji spróbuj zalać jakiś półsyntetyk 10w-xx ale wydaje mi się że to albo uszczelniacze albo pierścienie.

krzysiek_rz
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2008, 20:08   

Witam.
A nie zrobiło sie u Was troszkę zimniej ostatnio. Cari GDI wypuszcza dużo wody w postaci pary i wtedy wydaje się ze kopci. Powaznie to sprawdź zanim zaczniesz pół silnika rozbierać. Jak nie ubywa płynu chłodzącego i oleju, to IMHO nie ma co panikować.
0W40 wydaje się być troszkę zbyt rzadki dla 160kkm. Może 5W50 syntetyk?

cub8
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2008, 20:25   

dzięki panowie za odpowiedzi! pojeżdże jeszcze troszke i zobacze. jak ostatnio sprawdzalem to rzeczywiście nic nie ubyło. tylko zaniepokoiło mnie to ze od razu po wymianie odpalenie i buhhh- cały plac zadymiony :shock: a zimno wcale nie było. zobaczymy . a czy tak na wejściu mógłby sie rozszczelnić? bo wczesniej nic takiego sie nie działo. dzieki jeszcze raz.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2008, 23:40   

Jak jest już około 10 stopni to mi już z wydechu dymi na biało przez jakiś czas. A tak jak teraz zimno się zrobiłoe to norma.

cub8
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2008, 08:36   

chyba rzeczywiście macie racje z tą temperaturą bo ani oleju ani płynu mi nie ubywa. Troche sie uspokoiłem :) dzieki!

leser
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2008, 13:17   

czarny dym - nie spala mieszanki
niebieski dym - spala olej
biały dym - idzie sporo wody/pary z wydechu

to ostatnie może być np przyczyną padnietej uszczelki pod głowicą,
lub po prostu efekt spalania widoczny przy niskiej temp otoczenia

Odpowiedz do tematu