Dziwne zjawisko |
Autor |
Wiadomość |
kamil777
Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 06-11-2008, 23:16 Dziwne zjawisko
|
|
|
Mam taki problem zobaczylem ostatnio we wgłebieniu blotnika w miejscu gdzie styka on sie z drzwiami (przy otwartych drzwiach) od strony pasazera jakies liscie i ziemie jakos udalo mi sie to usunac ale sytuacja powtaza sie po kilku dniach, ze stony kierowcy jest czysto ogladalem te okolice ale nieznalazlem zadnego miejsca ktorym ten syf moglby sie dostac, dodam tylko ze nawet po deszczu woda tam nie stoi. Ma ktos jakis pomysł któredy te smieci sie dostaja. Pozrawiam |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
jurekkraków
Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi 98
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 97 Skąd: kraków
|
Wysłany: 07-11-2008, 19:43
|
|
|
mlun napisał/a: | Dobry temat bo ja to też u siebie zauważyłem:P |
kolego nie przeskoczysz tego bo jak się dobrze wpatrzysz od góry przy podszybiu to jest zwyczajna rynna ,która na dole nie jest zaślepiona i tam wszystko spływa .tęż myślę o zgładzeniu tego. |
_________________ jurekkraków |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 07-11-2008, 20:00
|
|
|
Taa, też już usunąłem stamtąd wiaderko ziemi z liśćmi, ale widzę, że są z powrotem. Zastanawia mnie tylko czy to nie zacznie rdzewieć... |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 07-11-2008, 20:10
|
|
|
Cytat: | Zastanawia mnie tylko czy to nie zacznie rdzewieć... |
U mnie zaczyna. |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
kamil777
Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 07-11-2008, 21:44
|
|
|
I własnie obawa o to , ze ruda tam sie zjawi pchnela mnie do poruszenia tego tematu. Tylko jak z tym zawalczyc? |
|
|
|
 |
Wojtasss
Forumowicz

Auto: Space Star 1.9 DID '03
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 51 Skąd: Grodzisk Maz.
|
Wysłany: 07-11-2008, 23:03
|
|
|
Kurcze,ale numer!!
A ja myślałem, że to niedoróbka blacharska.. Ale co Ciekawe zdjąłem pewnego dnia próg i kawałek nadkola, dokładnie wybrałem ziemie (u mnie już tam roślinki zaczęły rosnąć i zalepiłem silikonem miejsca, które podejrzewałem o nieszczelność na nadkolu. Zrobiłem to ponad pół roku temu i od tamtej pory nie widzę już ziemi w tym miejscu. Ale i tak przedni prawy błotnik muszę polakierować bo rdza zaczyna wyłazić na wierzch..
Jurekkraków, a jak wytłumaczysz to, że tylko z jednej strony zachodzi takie zjawisko?? |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 08-11-2008, 07:28
|
|
|
hmmm...
chyba sam musze się pózniej przyjrzec i zapewne wyczyścić, bo nie robiłem tego i nie zwróciłem na to uwagi...
a nie chce by mi się coś z blachą działo, więc też spróbuje tak jak Wojtasss, Wojtasss napisał/a: | zalepiłem silikonem miejsca, które podejrzewałem o nieszczelność na nadkolu. |
|
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
dylson [Usunięty]
|
Wysłany: 08-11-2008, 13:11
|
|
|
Prawdopodobnie jest to wina zle dopasowanego nadkola do blotnika albo blotnika do progu. |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 08-11-2008, 13:12
|
|
|
byłem, sprawdziłem i chyba jest tak jak twierdzi dylson, u mnie nie ma tego syfu |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
Wojtasss
Forumowicz

|
Wysłany: 08-11-2008, 23:35
|
|
|
Dzisiaj podczas wymieniania opon zacząłem przyglądać się nadkolom po raz kolejny. Nie jest to na pewno wina źle spasowanych elementów. Tak jest skonstruowana po prostu carisma. Jak powiedział jurekkraków, za nadkolem przebiega rynienka a ujście ma właśnie w miejscu zbierania się ziemi. Niestety czasem otwór potrafi się zapchać i skutki tego widzicie w swoich autach. U mnie po zasilikowaniu piachu już nie ma, ale nadal zbierają się różne listki, paprochy itp.. Proponuje od czasu do czasu kompresorem tam podmuchać i bardzo fajnie to się czyści. |
|
|
|
 |
Cichanos [Usunięty]
|
Wysłany: 09-11-2008, 15:01
|
|
|
Panowie, czytam to i nie wierzę ! Dokładnie o którym punkcie mówicie. U mnie chyba nie ma tego problemu. No chyba że nie wiem gdzie patrzeć Mówicie o łączeniu prwaego przedniego nadkola z drzwiami od pasażera ? |
|
|
|
 |
stary alfer
Mitsumaniak Szkiełko i oko.

Auto: Już inne
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Lip 2007 Posty: 5211 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 09-11-2008, 15:03
|
|
|
Cichanos napisał/a: | Panowie, czytam to i nie wierzę ! Dokładnie o którym punkcie mówicie. U mnie chyba nie ma tego problemu. No chyba że nie wiem gdzie patrzeć Mówicie o łączeniu prwaego przedniego nadkola z drzwiami od pasażera ? |
Od pasażera bądź kierowcy. Obojętnie.
Generalnie obie strony. U mnie cały syf zbiera się właśnie u brzegu nadkola. |
_________________ Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego,
2. ...
Ogarniam prawy ALT |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 09-11-2008, 15:09
|
|
|
Wojtasss napisał/a: | Ale i tak przedni prawy błotnik muszę polakierować bo rdza zaczyna wyłazić na wierzch..
|
Wojtasss, ale rdza zaczyna u Ciebie wychodzić właśnie w tym miejscu gdzie się to wszystko zbiera czy gdzieś indziej? |
|
|
|
 |
Wojtasss
Forumowicz

|
Wysłany: 09-11-2008, 20:59
|
|
|
Tak, dokładnie w tym miejscu i jest to jedyne dotknięte rdzą miejsce w moim aucie ;( |
|
|
|
 |
|