Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Chooper
28-11-2008, 23:22
Prośba o pomoc
Autor Wiadomość
hunter1111 
Forumowicz
Hunter

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8glx 97
Wysłany: 28-11-2008, 22:09   Prośba o pomoc

dzisiaj jechałem po naszych cudownych polskich drogach i wpadłem w dziurę jednocześnie rozwalając felge :cry: zadzwoniłem na policje oczywiście i to zgłosiłem mam teraz pytanie co robić dalej gdzie starać się o odzyskanie kosztów naprawy

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2008, 22:20   Re: Prośba o pomoc

hunter1111 napisał/a:
dzisiaj jechałem po naszych cudownych polskich drogach i wpadłem w dziurę jednocześnie rozwalając felge :cry: zadzwoniłem na policje oczywiście i to zgłosiłem mam teraz pytanie co robić dalej gdzie starać się o odzyskanie kosztów naprawy

witaj..
Musisz się udac do zarządcy drogi, czyli do wojewódzkiego, powiatowego, gminnego zarządcy drogi w zależności kto administruje danym odcinkiem drogi na którym poniosłeś stratę.
Pozdr.

hunter1111 
Forumowicz
Hunter

Wysłany: 28-11-2008, 22:22   

jest to powiatowy zarządca drogi . Ale to w takim razie jakie potrzebuje dokumenty i na jakiej podstawie wyceniają oni szkodę i czy nie bedzie jakichś problemow ???

crimi 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-11-2008, 22:25   

Zrob zdjecia dziory i rozwalonej felgi.

hunter1111 
Forumowicz
Hunter

Wysłany: 28-11-2008, 22:30   

to już zrobiła za mnie policja

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2008, 22:32   

hunter1111 napisał/a:
jest to powiatowy zarządca drogi . Ale to w takim razie jakie potrzebuje dokumenty i na jakiej podstawie wyceniają oni szkodę i czy nie bedzie jakichś problemow ???

Generalnie powinieneś przedstawić im rachunku z zakupu zniszczonych części, na tej podstawie wrócą kasę. Ale wcześnie to z nimi uzgodnij. Oczywiście notatka z policji, mile wskazane zdjęcia z miejca zdarzenia.
Jeżeli będą duże problemy to masz inne wyjście, zgłos sprawę w swoim towarzystwie ubezpieczeniowym. Pogadaj z nimi, na pewno Ci doradzą.
Pozdr.

hunter1111 
Forumowicz
Hunter

Wysłany: 28-11-2008, 22:42   

acha rozumiem ale bez takiego rachunku nie zostanie mi zwrócona kasa za naprawe . a jet możliwość żeby to oni zrobili wycenę szkód i na tej podstawie wypłacili mi odszkodowanie ?

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2008, 22:50   

hunter1111 napisał/a:
acha rozumiem ale bez takiego rachunku nie zostanie mi zwrócona kasa za naprawe . a jet możliwość żeby to oni zrobili wycenę szkód i na tej podstawie wypłacili mi odszkodowanie ?

No nie... przecież oni nie mają komórki likwidacji szkód i cenników itp. itd...
No chyba, ze wypłaci Ci Towarzystwo ubezpieczeniowe, a ono sobie potrąca od zarządcy drogi, ale to musisz sobie wyjasnić i uzgodnić.
Najprościej mieć rachunki i po kłopocie.
Kolega jak BMW wpadł w dziure to opona , felga, i jeszcze boczna poduszka wystrzeliła, ale pojechał do servisu, wszystko naprawili, dali rachunek i zarządca drogi wypłacił...
Pozdr.

hunter1111 
Forumowicz
Hunter

Wysłany: 28-11-2008, 22:56   

acha dzięki za pomoc

jarek 
Forumowicz
bus driver

Auto: MSS 1,9 DI-D S 115KM 2003
Kraj/Country: UK
Wysłany: 28-11-2008, 23:00   

Najwarzniejszą żeczą jaką będą sprawdzać to czy nie jest postawiony jakiś znak ostrzegający o złej nawierzchni,jeżeli taki znak stoi to możesz pożegnać sie z odszkodowaniem.Oglądałem niedawno program w telewizji na ten temat,większość odszkodowań jest przegrana,dobrzy prawnicy którzy potrafią i specjalizują się w takich sprawach.Życzę powodzenia,będę śledził ten wątek.Jeżeli możesz to odzywaj się czasami i relacjonuj.

hunter1111 
Forumowicz
Hunter

Wysłany: 28-11-2008, 23:17   

no oki na szczęscie tkowego znaku tam nie było

viciu 
Nowy Forumowicz
Wicepierdoła

Auto: SpaceStar 1.3 '99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-11-2008, 08:58   

jarek napisał/a:
Najwarzniejszą żeczą jaką będą sprawdzać to czy nie jest postawiony jakiś znak ostrzegający o złej nawierzchni,jeżeli taki znak stoi to możesz pożegnać sie z odszkodowaniem.Oglądałem niedawno program w telewizji na ten temat,większość odszkodowań jest przegrana,dobrzy prawnicy którzy potrafią i specjalizują się w takich sprawach.Życzę powodzenia,będę śledził ten wątek.Jeżeli możesz to odzywaj się czasami i relacjonuj.

hunter1111 napisał/a:
no oki na szczęscie tkowego znaku tam nie było

To i tak o niczym nie świadczy. Zawsze można się wymigać z odpowiedzialności za Twoją felgę wykorzystując zapis o niedostosowaniu stylu jazdy do warunków na drodze. I kapota.
Ale nie desperuj, jeśli taki zapis nie znalazł się w policyjnym raporcie- a jak mniemam, został on sporządzony zaraz po zdarzeniu- to nie powinieneś mieć kłopotów.

Odpowiedz do tematu