Przesunięty przez: Chooper 28-11-2008, 23:22 |
Prośba o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
hunter1111
Forumowicz Hunter
Auto: Mitsubishi Carisma 1,8glx 97
|
Wysłany: 28-11-2008, 22:09 Prośba o pomoc
|
|
|
dzisiaj jechałem po naszych cudownych polskich drogach i wpadłem w dziurę jednocześnie rozwalając felge zadzwoniłem na policje oczywiście i to zgłosiłem mam teraz pytanie co robić dalej gdzie starać się o odzyskanie kosztów naprawy |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2008, 22:20 Re: Prośba o pomoc
|
|
|
hunter1111 napisał/a: | dzisiaj jechałem po naszych cudownych polskich drogach i wpadłem w dziurę jednocześnie rozwalając felge zadzwoniłem na policje oczywiście i to zgłosiłem mam teraz pytanie co robić dalej gdzie starać się o odzyskanie kosztów naprawy |
witaj..
Musisz się udac do zarządcy drogi, czyli do wojewódzkiego, powiatowego, gminnego zarządcy drogi w zależności kto administruje danym odcinkiem drogi na którym poniosłeś stratę.
Pozdr. |
|
|
|
 |
hunter1111
Forumowicz Hunter
|
Wysłany: 28-11-2008, 22:22
|
|
|
jest to powiatowy zarządca drogi . Ale to w takim razie jakie potrzebuje dokumenty i na jakiej podstawie wyceniają oni szkodę i czy nie bedzie jakichś problemow ??? |
|
 |
crimi
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-11-2008, 22:25
|
|
|
Zrob zdjecia dziory i rozwalonej felgi. |
|
|
|
 |
hunter1111
Forumowicz Hunter
|
Wysłany: 28-11-2008, 22:30
|
|
|
to już zrobiła za mnie policja |
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2008, 22:32
|
|
|
hunter1111 napisał/a: | jest to powiatowy zarządca drogi . Ale to w takim razie jakie potrzebuje dokumenty i na jakiej podstawie wyceniają oni szkodę i czy nie bedzie jakichś problemow ??? |
Generalnie powinieneś przedstawić im rachunku z zakupu zniszczonych części, na tej podstawie wrócą kasę. Ale wcześnie to z nimi uzgodnij. Oczywiście notatka z policji, mile wskazane zdjęcia z miejca zdarzenia.
Jeżeli będą duże problemy to masz inne wyjście, zgłos sprawę w swoim towarzystwie ubezpieczeniowym. Pogadaj z nimi, na pewno Ci doradzą.
Pozdr. |
|
|
|
 |
hunter1111
Forumowicz Hunter
|
Wysłany: 28-11-2008, 22:42
|
|
|
acha rozumiem ale bez takiego rachunku nie zostanie mi zwrócona kasa za naprawe . a jet możliwość żeby to oni zrobili wycenę szkód i na tej podstawie wypłacili mi odszkodowanie ? |
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2008, 22:50
|
|
|
hunter1111 napisał/a: | acha rozumiem ale bez takiego rachunku nie zostanie mi zwrócona kasa za naprawe . a jet możliwość żeby to oni zrobili wycenę szkód i na tej podstawie wypłacili mi odszkodowanie ? |
No nie... przecież oni nie mają komórki likwidacji szkód i cenników itp. itd...
No chyba, ze wypłaci Ci Towarzystwo ubezpieczeniowe, a ono sobie potrąca od zarządcy drogi, ale to musisz sobie wyjasnić i uzgodnić.
Najprościej mieć rachunki i po kłopocie.
Kolega jak BMW wpadł w dziure to opona , felga, i jeszcze boczna poduszka wystrzeliła, ale pojechał do servisu, wszystko naprawili, dali rachunek i zarządca drogi wypłacił...
Pozdr. |
|
|
|
 |
hunter1111
Forumowicz Hunter
|
Wysłany: 28-11-2008, 22:56
|
|
|
acha dzięki za pomoc |
|
 |
jarek
Forumowicz bus driver

Auto: MSS 1,9 DI-D S 115KM 2003
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 28-11-2008, 23:00
|
|
|
Najwarzniejszą żeczą jaką będą sprawdzać to czy nie jest postawiony jakiś znak ostrzegający o złej nawierzchni,jeżeli taki znak stoi to możesz pożegnać sie z odszkodowaniem.Oglądałem niedawno program w telewizji na ten temat,większość odszkodowań jest przegrana,dobrzy prawnicy którzy potrafią i specjalizują się w takich sprawach.Życzę powodzenia,będę śledził ten wątek.Jeżeli możesz to odzywaj się czasami i relacjonuj. |
_________________ każdy jeżdzi tym czym lubi, lub na co go stać !!!
 |
|
|
|
 |
hunter1111
Forumowicz Hunter
|
Wysłany: 28-11-2008, 23:17
|
|
|
no oki na szczęscie tkowego znaku tam nie było |
|
 |
viciu
Nowy Forumowicz Wicepierdoła

Auto: SpaceStar 1.3 '99
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-11-2008, 08:58
|
|
|
jarek napisał/a: | Najwarzniejszą żeczą jaką będą sprawdzać to czy nie jest postawiony jakiś znak ostrzegający o złej nawierzchni,jeżeli taki znak stoi to możesz pożegnać sie z odszkodowaniem.Oglądałem niedawno program w telewizji na ten temat,większość odszkodowań jest przegrana,dobrzy prawnicy którzy potrafią i specjalizują się w takich sprawach.Życzę powodzenia,będę śledził ten wątek.Jeżeli możesz to odzywaj się czasami i relacjonuj. |
hunter1111 napisał/a: | no oki na szczęscie tkowego znaku tam nie było |
To i tak o niczym nie świadczy. Zawsze można się wymigać z odpowiedzialności za Twoją felgę wykorzystując zapis o niedostosowaniu stylu jazdy do warunków na drodze. I kapota.
Ale nie desperuj, jeśli taki zapis nie znalazł się w policyjnym raporcie- a jak mniemam, został on sporządzony zaraz po zdarzeniu- to nie powinieneś mieć kłopotów. |
|
|
|
 |
|