Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Naprawa oswietlenie kabiny
Autor Wiadomość
arekb 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-12-2008, 15:41   Naprawa oswietlenie kabiny

Witam
Dziś postanowiłem naprawić krańcówke drzwi pasażera, jako ze ostatnio nie zapalało się światło w kabinie podczas ich otwierania. Gdzieś na forum wyczytałem, ze trzeba przeczyścić styki.... oki, wiec biorę się... śrubokręt, odkręcam jedną sróbę, wyjmuje czujnik. Chwila na obejrzenie "z czym to sie je"... 2 minutki i mam go już rozłożonego na części pierwsze, blaszki oczywiście pokryte nalotem, wiec srubokręcik i czyszczę .... zaczynam składać, ale dochodzę do wniosku, ze trzeba jeszcze troche porozginać tę blaszkę.....cały happy zaczynam składać.... ale gdzie ta sprężynka ?? Przed chwilą miałem ją w ręku Kieszenie?-nie ma Siedzenie, wycieraczka?- nie ma może kolo auta? A więc na kolana i szukamy-nie ma. No dobra moze przeparkuje auto i poszukam, albo wpadla gdzieś do środka do siedzenia? - zgadnijcie- nie mam. No trudno trzeba bedzie chyba kupić jednak ten czujnik..... Ale jeszcze jeden pomysł- ide do mieszkania, rozkręcam wszystkie długopisy- troche za wąskie. To biorę się za poszerzanie sprężynek... udało sie dopasowałem... ide do auta ( w drodze zastanawiam się , czy kabelek nie uciekł mi czasem do środka, do słupka- na szczeście nie)... montuje... sukces:) działa jak należy:)
Wniosek?? Jeśli nie masz garażu, to przynoś takie części i rozbieraj w domu...

1grzecho 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td 99r EXE
Wysłany: 10-12-2008, 15:49   

:lol: :lol:
dory morał!!!

Fly23
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2008, 20:48   

Kurcze mać. Mi nie chce się zapalać światełko przy otwieraniu drzwi kierowcy, ale z tego co zauważyłem to ten czujnik otwartych drzwi jest zupełnie inny niż w pozostałych trzech drzwiach. Jak jest u was panie i panowie?? I czemu nie zapala się światło. Dodaję, że czujnik przeczyściłem, i przepłukałem WD-40, bo nie odbijał na początku i cały czas świeciło mi się na pulpicie, że mam drzwi mam otwarte. No ale teraz to w ogóle nie ma reakcji przy otwieraniu, nawet nie zapala sie kontrolka otwartych drzwi.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 10-12-2008, 21:08   

Fly23 napisał/a:
ale z tego co zauważyłem to ten czujnik otwartych drzwi jest zupełnie inny niż w pozostałych trzech drzwiach.

ten czujnik jest inny poniewaz oprocz wlaczania/wylaczania swiatla wewnetrznego ma obsluguje tez brzeczyk zapalonych swiatel :)
Co do samej usterki to wydaje mi sie ze masz albo uszkodzony ten czujnik albo sprobuj go ponownie wyczyscic. A w zasadzie miesjce obsadzenia tego czujnika. Podczysc blache ze sniedzi czy rdzy w tym miejscu...
pozdroo

arekb 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Wysłany: 10-12-2008, 21:21   

Tak jak pisał Robson86
ważna jest tez dobra masa. Spróbuj wszystko dokładnie oczyścić

crimi 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
Wysłany: 10-12-2008, 22:34   

Oczywiscie ten czujnik od strony kierowcy jest zupelnie inny, poniewaz wtyczka jest na dwa przewody, a w pozostalych tylko jeden. Kolejna roznica jest taka z od strony kierowcy czujnik jest ze tak powiem "nierozbieralny" (nie dla polaka :P ), a pozostale maja styk na wierzchu wiec mozna je wyczyscic bez problemu. Co do czujnika od str. kierowcy, probowalem go otworzyc na partyzanta bylejakim srubokretem, teraz juz wiem ze lepiej go odpiac i wziasc do domu i na spokojnie go zrobic precyzyjnieszym srubokretem. U mnie ten czujnik poprostu nie odbija, czyli wogole sie nie zalacza swiatlo w srodku auta, zapewne jakas sprezynka pekla lub sie poprostu zablokowal w tej pozycji. Poki co mi to nieprzeszkadza, ale przyjdzie czas ze zaczne wymieniac wszystkie pierdoly ktore szwankuja, a troche by tego bylo. Jesli chodzi o elektryke to Mitsu chyba sie nie postaralo (tyczy sie Cari, niewiem jak inne).

Odpowiedz do tematu