Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to za kontrolka???
Autor Wiadomość
Jambroży
[Usunięty]

Wysłany: 20-05-2008, 11:58   Co to za kontrolka???

Wczoraj po wjechaniu w koleinę z duża szybkością zaczeła mi sie świecić dziwna kontrolka. Ma pomarańczowy kolor i znajduje sie nad wskaźnikiem ilości paliwa w lewym górnym rogu niedaleko prędkościomierza. Przedstawia ona samochód w poślizgu. Co ona oznacza i czy stalo sie coś poważnego skoro zaczeła działać?

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 20-05-2008, 12:15   

Jambroży napisał/a:
Przedstawia ona samochód w poślizgu

Od stabilizacji toru jazdy ( ABS), tak jak powyzej jezeli zaswieca sie sporadycznie to nalezy szukac usterki na złączach, najczęściej są to brudne tarcze impulsowe, lub zabrudzone zlacza czujnikow.
Renata
EA5W

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 20-05-2008, 21:36   

czekoladka_1981 napisał/a:
Od stabilizacji toru jazdy ( ABS)
ABS i stabilizacja toru jazdy to raczej nie to samo.

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 21-05-2008, 18:15   

cns80 napisał/a:
Od stabilizacji toru jazdy ( ABS)
ABS i stabilizacja toru jazdy to raczej nie to samo.

ABS to wspomagacz hamulców (system niwelujący blokowanie sie kół podczas hamowania). Kontrola trakcji to ASR (system zapobiega buksowaniu kół podczas startu) a dopiero później - po sprzęgnięciu tego zestawu w jeden mechanizm - daje to wspomnianą stabilizację toru jazdy czyli ESP :)
Co do reszty to zgadzam się tutaj z Renią,
jezeli zaswieca sie sporadycznie to nalezy szukac usterki na złączach, najczęściej są to brudne tarcze impulsowe, lub zabrudzone zlacza czujnikow.

Jambroży
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2008, 17:04   

A co jeli to swieci caly czas?

norbereto 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 TD e57a
Wysłany: 14-12-2008, 11:40   

tez ostatnio zaczęła mi sie ta kontrolka zapalać .
jakies rady ? coś trzeba wyczyścić czy tez może coś wymienić ,nie bardzo sie orientuję
jedynie co mogę napisać to wymieniałem przednie klocki

ptwardy
[Usunięty]

Wysłany: 14-12-2008, 17:01   

Też tak miałem. Elektrycy szukali wszędzie i prądy wszędzie były. Czyste koronki i czyste czujniki. Przyczyna była prozaiczna - zużył się "automat" STOP-u przy pedale hamulca. Ma on dołączone dwie kostki - zwykła do świateł i mniejszą do ABS. Męczyłem się z kontrolką chyba dwa miesiące, aż któregoś wieczoru zauważyłem, że nie świecą mi się światła STOP i stała się jasność w mojej głowie. Nabyłem drogą kupna, wymieniłem i po problemie. Powodzenia.

pipi_ja 
Forumowicz

Auto: Galant EA 2.5 V6
Wysłany: 15-12-2008, 21:59   

Ja może troche z innej beczki.
W tamtym roku poruszyłem temat tejże kontrolki. Wiem, że to jest ABS ale jedno mnie zastanowiło.
Jak wtedy o tym napisałem to niektórzy mnie wyśmiali, więc ponawiam pytanie teraz licząc na mądre sugestie.
Czy to jest możliwe aby to był jakiś prosty system stabilizacji toru jazdy?

Pytam bo......................... Pewnego razu po opadach śniegu postanowiłem "pobawić się na ręcznym" Do czasu jak ślizgałem się z małą szybkością nic ciekawego sie nie działo, ale jak wchodziłem w uślizg szybciej w pewnym momencie w/w lampka zapalała się,było słychać zadziałanie ABSu (nie dotykałem hamulca, ręczny też zwolniony) i samochód "sam" wracał na prostą. Zwyczajnie wychodził z uślizgu.

No więc pytam mądrzejszych czy jest to możliwe??
Stało mi sie tak kilka razy.

mitsu_pl 
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Wysłany: 15-12-2008, 23:24   

Jambroży napisał/a:
A co jeli to swieci caly czas?

To znaczy, że ABS nie działa...

pipi_ja napisał/a:
w pewnym momencie w/w lampka zapalała się,było słychać zadziałanie ABSu (nie dotykałem hamulca, ręczny też zwolniony) i samochód "sam" wracał na prostą. Zwyczajnie wychodził z uślizgu.

To bardzo możliwe, ponieważ system kotroli trakcji działa na podstawie ABS-u, wykorzystując między innymi jego czujniki...

londolut napisał/a:
ABS to wspomagacz hamulców (system niwelujący blokowanie sie kół podczas hamowania). Kontrola trakcji to ASR (system zapobiega buksowaniu kół podczas startu) a dopiero później - po sprzęgnięciu tego zestawu w jeden mechanizm - daje to wspomnianą stabilizację toru jazdy czyli ESP

To są głównie nazwy europejskich koncernów. Japońcy nazywają to po swojemu :wink:
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT

Odpowiedz do tematu