Co to za kontrolka??? |
Autor |
Wiadomość |
Jambroży [Usunięty]
|
Wysłany: 20-05-2008, 11:58 Co to za kontrolka???
|
|
|
Wczoraj po wjechaniu w koleinę z duża szybkością zaczeła mi sie świecić dziwna kontrolka. Ma pomarańczowy kolor i znajduje sie nad wskaźnikiem ilości paliwa w lewym górnym rogu niedaleko prędkościomierza. Przedstawia ona samochód w poślizgu. Co ona oznacza i czy stalo sie coś poważnego skoro zaczeła działać? |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 20-05-2008, 12:15
|
|
|
Jambroży napisał/a: | Przedstawia ona samochód w poślizgu |
Od stabilizacji toru jazdy ( ABS), tak jak powyzej jezeli zaswieca sie sporadycznie to nalezy szukac usterki na złączach, najczęściej są to brudne tarcze impulsowe, lub zabrudzone zlacza czujnikow. |
EA5W

|
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 20-05-2008, 21:36
|
|
|
czekoladka_1981 napisał/a: | Od stabilizacji toru jazdy ( ABS) | ABS i stabilizacja toru jazdy to raczej nie to samo. |
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 21-05-2008, 18:15
|
|
|
cns80 napisał/a: | czekoladka_1981 napisał/a: | Od stabilizacji toru jazdy ( ABS) | ABS i stabilizacja toru jazdy to raczej nie to samo. |
ABS to wspomagacz hamulców (system niwelujący blokowanie sie kół podczas hamowania). Kontrola trakcji to ASR (system zapobiega buksowaniu kół podczas startu) a dopiero później - po sprzęgnięciu tego zestawu w jeden mechanizm - daje to wspomnianą stabilizację toru jazdy czyli ESP
Co do reszty to zgadzam się tutaj z Renią, czekoladka_1981 napisał/a: | jezeli zaswieca sie sporadycznie to nalezy szukac usterki na złączach, najczęściej są to brudne tarcze impulsowe, lub zabrudzone zlacza czujnikow. |
|
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
Jambroży [Usunięty]
|
Wysłany: 24-05-2008, 17:04
|
|
|
A co jeli to swieci caly czas? |
|
|
|
 |
norbereto
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 TD e57a
|
Wysłany: 14-12-2008, 11:40
|
|
|
tez ostatnio zaczęła mi sie ta kontrolka zapalać .
jakies rady ? coś trzeba wyczyścić czy tez może coś wymienić ,nie bardzo sie orientuję
jedynie co mogę napisać to wymieniałem przednie klocki |
|
|
|
 |
ptwardy [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2008, 17:01
|
|
|
Też tak miałem. Elektrycy szukali wszędzie i prądy wszędzie były. Czyste koronki i czyste czujniki. Przyczyna była prozaiczna - zużył się "automat" STOP-u przy pedale hamulca. Ma on dołączone dwie kostki - zwykła do świateł i mniejszą do ABS. Męczyłem się z kontrolką chyba dwa miesiące, aż któregoś wieczoru zauważyłem, że nie świecą mi się światła STOP i stała się jasność w mojej głowie. Nabyłem drogą kupna, wymieniłem i po problemie. Powodzenia. |
|
|
|
 |
pipi_ja
Forumowicz
Auto: Galant EA 2.5 V6
|
Wysłany: 15-12-2008, 21:59
|
|
|
Ja może troche z innej beczki.
W tamtym roku poruszyłem temat tejże kontrolki. Wiem, że to jest ABS ale jedno mnie zastanowiło.
Jak wtedy o tym napisałem to niektórzy mnie wyśmiali, więc ponawiam pytanie teraz licząc na mądre sugestie.
Czy to jest możliwe aby to był jakiś prosty system stabilizacji toru jazdy?
Pytam bo......................... Pewnego razu po opadach śniegu postanowiłem "pobawić się na ręcznym" Do czasu jak ślizgałem się z małą szybkością nic ciekawego sie nie działo, ale jak wchodziłem w uślizg szybciej w pewnym momencie w/w lampka zapalała się,było słychać zadziałanie ABSu (nie dotykałem hamulca, ręczny też zwolniony) i samochód "sam" wracał na prostą. Zwyczajnie wychodził z uślizgu.
No więc pytam mądrzejszych czy jest to możliwe??
Stało mi sie tak kilka razy. |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 15-12-2008, 23:24
|
|
|
Jambroży napisał/a: | A co jeli to swieci caly czas? |
To znaczy, że ABS nie działa...
pipi_ja napisał/a: | w pewnym momencie w/w lampka zapalała się,było słychać zadziałanie ABSu (nie dotykałem hamulca, ręczny też zwolniony) i samochód "sam" wracał na prostą. Zwyczajnie wychodził z uślizgu. |
To bardzo możliwe, ponieważ system kotroli trakcji działa na podstawie ABS-u, wykorzystując między innymi jego czujniki...
londolut napisał/a: | ABS to wspomagacz hamulców (system niwelujący blokowanie sie kół podczas hamowania). Kontrola trakcji to ASR (system zapobiega buksowaniu kół podczas startu) a dopiero później - po sprzęgnięciu tego zestawu w jeden mechanizm - daje to wspomnianą stabilizację toru jazdy czyli ESP |
To są głównie nazwy europejskich koncernów. Japońcy nazywają to po swojemu |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
|