Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
spryskiwacze szyb
Autor Wiadomość
achtab 
Nowy Forumowicz
achtab

Auto: Lancer Sportback 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-02-2009, 23:19   spryskiwacze szyb

witam Mitsumaniaków :-) Od kilku dni jestem posiadaczem tego autka...wszystko jest OK (prawie)...tylko po głowie chodzi mi spryskiwacz tylnej szyby. Generalnie spryskuje mi spojler zamiast szyby. Część płynu dostanie się pod wycieraczkę i jest OK...ale spora część odbija się od spojlera i wraca na górną cześć szyby, już poza wycieraczkę. Czy w waszych autkach też tak jest? Można to jakos poprawić w serwisie?

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 24-02-2009, 08:23   

Ja kiedyś do regulacji spryskiwaczy (po wymianie maski w opelku) miałem taki specjalny przyrząd :) Zrobiłem go z cienkiej igły do maszyny do szycia. Ułamałem w miejscu zaraz za oczkiem na nitkę i już. Wsadzasz to do dyszy i poruszasz nią tak by ustawić psikanie tak jak chcesz.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 24-02-2009, 09:28   

Jak wyżej, tylko proponuję najpierw psiknąć jakimś płynem penetrującym aby dyszka łatwiej się ustawiała, bo jeżeli nie była nigdy ruszana to noże być "przyklejona" i ciężko będzie ją oderwać.
W tym momencie jak wsadzimy igłę aby regulować należy uważać aby igła nie pękła , nowe igły są dość mocno hartowane i szybciej pękają, najlepsza jest igła z czasów Babci :wink: .

basik 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 24-02-2009, 20:28   

Miałem podobny problem i uporałem się z nim właśnie za pomocą igły. Wkurza mnie jeszcze tylko przód, tam przy prędkości ok 70-80 spryskiwacze leją zbyt nisko, prawie po wycieraczkach. Nie wspomnę już o autostradzie, wtedy to w ogóle prawie szyby nie zmoczą. Jak stoję na światłach to leją idealnie prawie na środek szyby. Próbowałem je podnieść ale nie udało się za pomocą igły. Ma ktoś podobny problem?

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 24-02-2009, 21:17   

Takie zjawisko świadczyło by o małej wydajności pompki co w nowym samochodzie jest bynajmniej dziwne. Wiadomo że od prędkości smuga się załamuje ale nie powinno to być tak dokuczliwe.
Coraz gorszy badzie robią. :cry:

basik 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-02-2009, 21:26   

No też mnie to dziwi i już troche irytuje zwłaszcza, że pogoda teraz taka, że często spryskiwaczy używam. Poczekam jak się zrobi troche cieplej i zobacze jak się będą zachowywać, jak dalej tak będzie to jade do serwisu niech coś poradzą.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 24-02-2009, 21:35   

Przedni spryskiwacz ma nacięcie pod wkrętak, tylko zimą strach tego się tknąć [-o< .
Wprawdzie jeszcze nie regulowałem ale mam ochotę sprawdzić. Mnie irytuje prawy spryskiwacz, leje za nisko w czasie jazdy i ciągle się rozmazuje ta breja uliczna.

basik 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-02-2009, 22:03   

Trik napisał/a:
Przedni spryskiwacz ma nacięcie pod wkrętak, tylko zimą strach tego się tknąć [-o< .
Wprawdzie jeszcze nie regulowałem ale mam ochotę sprawdzić. Mnie irytuje prawy spryskiwacz, leje za nisko w czasie jazdy i ciągle się rozmazuje ta breja uliczna.

O wkrętaku też myślałem, ale nie wiem czy to nacięcie to napewno na wkrętak :evil: w instrukcji obsługi słowa na temat regulacji spryskiwaczy nie znalazłem.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 24-02-2009, 22:08   

basik napisał/a:
w instrukcji obsługi słowa na temat regulacji spryskiwaczy nie znalazłem.

To w takim razie instrukcja nie przewidziała regulacji przeprowadzonej indywidualnie przez właściciela. :D

Bastek77
[Usunięty]

Wysłany: 26-02-2009, 23:27   

mam ten sam problem, ale trochę ruszyłem, poprostu paznokciem i pryska nieco wyżej ale strumien jest bardziej rozproszony, wie ktoś jak to regulować porządnie?

Odpowiedz do tematu