Jakie kosnsekwencje za nieprzerejestrowanie auta? |
Autor |
Wiadomość |
JJK
Mitsumaniak Angelika
Auto: Pajero Sport 2.8 TD aut
Kraj/Country: Ireland
|
Wysłany: 07-01-2009, 22:02 Jakie kosnsekwencje za nieprzerejestrowanie auta?
|
|
|
Sytuacja ma się tak.... mieszkam w Irlandii i jeżdzę autem na angielskich tablicach. Auto zarejestrowane jest na mnie i na adres Londyński pod którym nie mieszkam.
może ktoś z was się orientuje jak to wygląda prawnie? |
_________________ pozdrawiam Wszystkich |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 08-01-2009, 13:15
|
|
|
Takie same jakbyś miała auto na polskich blachach. Nie znam dokładnie regulacji IRL, ale przypuszczam, że będąc na stałe musisz auto przerejstrować na IRL po 6 albo 12 miesiącach (nie jestem pewien), i to niezależnie od kraju w jakim auto jest zarejstrowane.
Może ktoś dorzuci więcej szczegółów... |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 08-01-2009, 14:06 Re: Jakie kosnsekwencje za nieprzerejestrowanie auta?
|
|
|
JJK napisał/a: | Auto zarejestrowane jest na mnie i na adres Londyński pod którym nie mieszkam.
|
To bardzo zle ze nie poinformowałas DVLA o zmianie adresu bo w takim przypadku twój dowód rejestracyjny jest nie wazny, pod ten adres przychodza wszystkie mandaty itp wrazie kontroli policji koszt 1000 Funtów za same złe dane w dowodzie rejestracyjnym a co do IRL to nie mam pojecia co ci tam mogą zrobic, ale jak przypuszczam nie posiadasz pewnie nawet waznego Tax road? wiec gdy odwiedzisz "naszą wyspe" moga byc problemy na pierwszym parkingu gdzie akurat bedzie przechodził patrol policji proponuje przerejestrowac jak naj szybciej
ps
poczytaj tu moze cos znajdziesz http://www.dvla.gov.uk/ |
|
|
|
 |
JJK
Mitsumaniak Angelika
|
Wysłany: 08-01-2009, 17:28
|
|
|
Tax road mam opłacony i wykupione ubezpieczenie no i teraz jadę na przegląd. Korespondencje otrzymuje bo szwagier mi przysyła to co do mnie przychodzi.
Za przerejestrowanie wołają 1300 euro i na dzień dzisiejszy nie mam pieniędzy ( takiej kwoty) dlatego Was zapytałam. |
|
|
|
 |
Mirek Jurek
Forumowicz

Auto: EA2A '03 AVANCE
|
Wysłany: 08-01-2009, 20:37
|
|
|
W IRL z policja (tzn. garda ) jest roznie. Jeden Cie upomni, a drugi Ci zabierze auto tzn nie fukcjonariusz, bo on nie ma prawa, ale wezwie odpowiednie sluzby.
Masz 3 miesiace (chyba) na przerejestrowanie samochodu.
Jezeli nie dysponujesz kwota ptrzebna na przerejestrowanie autka to tak na chlopski rozum mozesz kupic bilet na prom z data powiedzmy 30.03.2009 i przy kontroli pokazesz bilet, powiesz, ze opuszczasz wyspe w ciagu 3 miesiecy i tyle. Bilet wydaje mi sie byc duzo tansz od VRT za Twoj samochod.
Ps. To jest tylko moje zdanie i nie mam zielonego pojecia czy to, co napisalem przyniosloby pozytywny skutek.
Pozdrawiam |
|
 |
JJK
Mitsumaniak Angelika
|
Wysłany: 08-01-2009, 22:59
|
|
|
Mirku masz racje z tym biletem koleżanka tak robi bo jeździ swoim polskim autem. |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 10-01-2009, 00:41
|
|
|
w UK jest podobno mozliwosc jak masz np polskie auto opłacenia ubezpieczenia i tax road w uK podobno daja spokój byc moze tak samo mozna zrobic z autem w IRL from UK dlaczego nie zadzwonisz i nie zapytasz co masz zrobic ? |
|
|
|
 |
JJK
Mitsumaniak Angelika
|
Wysłany: 10-01-2009, 00:59
|
|
|
Tak, wiem o tym, jest to związane z tzw mieniem przesiedleńczym. U mnie ten numer nie przejdzie. |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
|
Wysłany: 10-01-2009, 03:08
|
|
|
Moj tato przerejestrowywal polskie auto i nic nie placil, chyba tylko za tablice no i musial zrobic NCT. Wymogiem jest chyba posiadanie auta minimum 6 miesiecy przed sprowadzeniem go do irlandii.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
miziek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-01-2009, 01:02
|
|
|
@JJK jesli posiadasz numer PPS, prawnie od dnia dostania PPs-a musisz przerejestrowac auto ale w praktyce jest jak jest duzo iroli jezdzi samochodami na ang blachach garda zatrzymie mowi sie ze jest sie na wakacjach i tyle wiekszosc daje spokoj chociaz niektorzy tez lubia sprawdzic co i jak wystarczy ze wpisza dane, maja pps a po ppsie znajda czy pracujesz w irl czy nie ;> |
|
|
|
 |
|