|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Wibracje, drgania, wręcz dudnienie |
Autor |
Wiadomość |
adammadrzak [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2008, 15:39 [Cari 1.9DI-D] Wibracje, drgania, wręcz dudnienie
|
|
|
Witam forumowiczów Mitsumaniaków,
Oto krótka historia mojej Cari DID: Jeżdżę nią od prawie dwóch lat, kilka miesięcy temu pojawiły się niewielkie drgania całej karoserii wyczuwalne podczas przyspieszania do około 2000 obr/min zgodnie z zależnością: im niższe obroty, tym mocniejsze drgania. Doszło do tego, że przyspieszanie od 1500obr/min na 5-tym biegu objawiało się mocnych dudnieniem drżącej karoserii. Przegląd u mechanika i wyrok: zerwane obie poduszki dolne silnika. Poduszki wymienione - efekt mizerny, drgania zmiejszone tylko odrobinę. Ponieważ denerwowało mnie to niesamowicie, drążyłem temat dalej. Miesiąc temu kolejny wyrok: koło dwumasowe. Ponieważ miałem mały wyciek z uszczelnienia skrzyni, zleciłem rozebrać i sprawdzić. Efekt: wymienione koło dwumasowe (na LUK - było już faktycznie w marnym stanie), komplet sprzęgła (ojjj... zużyte już było) i uszczelniacze. Obecnie drgania nieco zmalały, ale to wciąż nie to co było zaraz po zakupie samochodu...
Ręce mi już opadają, dlatego proszę o Wasze porady i opinie. Osobiście myślę o dwóch miejscach:
1. Czy jest możliwość, że dolne poduszki silnika zostały zamocowane niewłaściwie (np, odwrotnie, obrócone o 180 stopni)? Czy ktoś z Was ma szczegółowe informacje jak powinny być założone?
2. Co innego może być uszkodzonego w obszarze koło dwumasowe - sprzegło, co może powodować takie wibracje?
Dodam tylko, że im mocniej przyspieszam, tym mocniejsze wibracje (aż do słuszalnego dudnienia w kabinie samochodu). Nasilają się one również przy mocno obciążonym samochodzie (5 osób + pełny bagażnik).
Macie jakies pomysły? Nie chcę jeszcze osiwieć... |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|