Nadkola i wycieraczki. |
Autor |
Wiadomość |
kamil777
Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 25-11-2008, 18:47 Nadkola i wycieraczki.
|
|
|
Szukalem w wyszukiwarce,ale nie znalazlem odpowiedzi. Mam dwa pytania:
- jak mocowane sa plastikowa nadkola z przodu musze je zdjac a nie chce polamac?
- od kilku dni gdy pracuja wycieraczki ta od strony kierowcy popiskuje co jest dosc denerwujace myslalem ze to guma trze o szybe , ale to chyba moze tylko wystepowac na sucho ,a nie przy ostro padajacym deszcu. Sluchalem i sluchalem i wydaje mi sie ze to bardziej w miejscu gdzie ramie wychodzi z silnika i chcialbym wiedziec czy gdy tam psikne WD40 to cos pomoze i nic nie uszkodze?
Dzieki za pomoc |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-11-2008, 19:19
|
|
|
Uszkodzić raczej nie uszkodzisz. Co do nadkoli, to są one mocowane na spinki, wyglądające podobnie do tych . Mi też piszczą, nawet jak jest woda. Trzeba zmienić gumy. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
crimi
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
|
Wysłany: 25-11-2008, 21:33
|
|
|
Jesli masz na mysli wycieraczki piszac gumy, to nic nie pomoze, moze w malym stopniu. Ale wg mnie to piszczy na osce. Najlepiej by bylo odkrecic ramie wycieraczki i przesmarowac to smarem, mysle ze silikonowy powinien wystarczyc, bo jako tak niema tam powaznych przeciazen, a nie wypluka go tak szybko. Ja sie zabiore za to na wiosne, poki co to za zimno zeby grzebac przy aucie. |
|
|
|
 |
TESTER
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 224 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 26-11-2008, 08:14
|
|
|
Mogą także piszczeć gumy na szybie zazwyczaj w jedną lub drugą stronę, robi się tak czasami jak ramię wycieraczki jest źle ustawione. By to sprawdzić należy zdjąć pióro wycieraczki a ramię położyć na szybie (uwaga bo sprężyna jest dość mocna ) metalowa końcówka winna leżeć równolegle do szyby jeśli jest odchylona w jedną lub drugą stronę trzeba to poprawić przeginając ją odpowiednio. Powinno pomóc. |
|
 |
kamil777
Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 27-11-2008, 10:38
|
|
|
Dzięki Tester zrobilem jak radziłeś i faktycznie ramie było do szyby pod kątem poprawiłem i już nie piszczy. |
|
|
|
 |
kosek
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9TD
Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 158 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 01-12-2008, 19:51
|
|
|
Witam
Nie chcąc zakładać nowego wątku podłączam się tu.
Chodzi mi konkretnie o nadkola ochronne na tył (hatchback).
Szukałem wszędzie, ale są tylko na przód. Chyba nikt tego nie produkuje,
a jeśli tak?
To czy można "podebrać" jakieś z innego auta?
Jeśli nie to pozostaje kilka warstw środka ochronnego.
( np: http://www.noxudol.pl/index.php?a=produkty)
pozdrawiam |
|
|
|
 |
arthus [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2008, 15:59 Re: Nadkola i wycieraczki.
|
|
|
kamil777 napisał/a: | Szukalem w wyszukiwarce,ale nie znalazlem odpowiedzi. Mam dwa pytania:
- jak mocowane sa plastikowa nadkola z przodu musze je zdjac a nie chce polamac?
- od kilku dni gdy pracuja wycieraczki ta od strony kierowcy popiskuje co jest dosc denerwujace myslalem ze to guma trze o szybe , ale to chyba moze tylko wystepowac na sucho ,a nie przy ostro padajacym deszcu. Sluchalem i sluchalem i wydaje mi sie ze to bardziej w miejscu gdzie ramie wychodzi z silnika i chcialbym wiedziec czy gdy tam psikne WD40 to cos pomoze i nic nie uszkodze?
Dzieki za pomoc |
Jeśli chodzi o przednie nadkola to tak jak pisał Piwor - mocowane są takimi spinkami + 3 śruby na klucz 10, 12 lub 13 - nie pamiętam. Jeśli planujesz odkręcać, to zaopatrz się najpierw w te spinki, bo przy demontażu średnio połowa z nich będzie do wyrzucenia - mają plastikowe łebki i łatwo je uszkodzić. Spinki kupowałem w ASO chyba po 1,40 pln za sztukę. O ile pamięć mnie nie myli to na jedno nadkole przypada 7 spinek.
Jeśli chodzi demontaż to nie ma problemu - odkręcasz wszystko i ostrożnie uważając na przewody od hamulców wyjmujesz - u mnie były dodatkowo zaczepione zaczepami o górną część nadkola. Warto jeszcze przykryć szmatą tarczę i zacisk bo dużo piachu się sypie. |
|
|
|
 |
petyer666
Forumowicz
Auto: mitsubihi carisma 1.6 90KM 97r
|
Wysłany: 13-12-2008, 22:39
|
|
|
czesc mam pytanie niedzialami tylna wycieaczka pzy załaczeniu slychac delikatyn pstryk i tyle co to silnik do wymiany czy moze cos innego? |
_________________ benio |
|
|
|
 |
|