Miał być Seat ale Cari jest piękna. |
Autor |
Wiadomość |
wolgaster
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lis 2006 Posty: 276 Skąd: Jelenia Góra City
|
Wysłany: 02-04-2007, 23:04 Miał być Seat ale Cari jest piękna.
|
|
|
Witam
Moja przygoda z Mitsubishi zaczęła się od Lancera 1.5 z 1985 r. w pięknym kolorze bordo metalik. Autko przyjechało z Niemiec zakupione przez ojca. Przesiadka na Mitsu była z dużego fiatoskiego więc był to skok milowy a w aucie zakochałem się po zrobieniu kilku pierwszych kilometrów. Wspaniałe prowadzenie, cisza i niczym nie zmącony komfort to pierwsze co poczułem za kierownicą miska. I tak się zaczęła przygoda z mitsu. Lancerek po 2 latach użytkowania niestety trafił do blacharza. Wymagał remontu blacharki i po remoncie dostał nowy kolor - ciemny akrylowy brąz. Prezentował się wspaniale, mechanicznie bez zarzutu. Po wykonanym remoncie autko stało się moją własnościa.I tak jeździłem nim już sam aż do dnia 13 grudnia 2003 roku kiedy na stojącego Lancerka na parkingu wjechało z predkością około 90-100 km/h Toledo prowadzone przez pijaną kobietę. Z tyłu auta zostały tylko strzępy praktycznie od tylnych drzwi nie było nic. Jak to zobaczyłem to myślałem że mi serce pęknie. Zabiła mojego misia. I tak zakończyła się przygoda z Lancerkiem. Autko wylądowało na cmentarzysku jako dawca a ja przesiadłem się na 126p i sporadycznie Opla Astre. I tak przyszedł rok 2004 a dokładnie grudzień. Zdecydowany na zakup auta rozpocząlem poszukiwania. Wybór padł na Seata Toledo z 1997 r z silnikem TDI 110KM w wersji SPORT. Auto miało wszystko na wyposażeniu od elektryki po pólskóre. Po oględzinach wstępnych wydawało się OK ale w warsztacie wyszła jego powypadkowa przeszłość. Aż dziw bierze że chciałem kupić auto takie same które skasowało Lancerka. Już zrezygnowany miałem wracać do domu kiedy zauważyłem stojącą Carismę wersja GL z roku 1998 w kolorze Bordo metalik. Autko wyglądało o klasę lepiej od Toledo. Piękny bordowy kolor - ten sam jaki miał Lancerek. Krótkie oględziny , przejażdzka i wizyta u mechanika i byłem ponownie zakochany. Inne auta już nie istniały. Podobnie małżonka już po kilku kilometrach zakochała się w aucie. Podziwiała sylwetkę znacznie nowocześniejszą od toledo i ten komfort piękny kolor poprostu wspaniałe auto.
Autko naturalnie po zakupie otrzymało nowy pasek, olej, filtry itp. I tak jeździłem sobie nim zadowolony z zakupu przez 1,5 roku. Przez pierwszy rok tylko raz mnie zawiodło ponieważ skończyły się szczotki na rozruszniku ale autko następnego dnia było już na chodzie. Po pierszym roku naturalnie przed następną zimą autko otrzymało nowiutkie oponki zimowe Good Year Ultra Grip 6, odświerzyłem konserwację, nowy wydech od katalizatora do końca oraz piękną końcówkę wydechu. I tak do wiosny 2006 roku kiedy to wyjechałem z domu po żonę do pracy i stojąc na świetle czerwonym na skrzyżowaniu na moją Cari a dokładnie na tył najechał autobus z PKS Płock. Uszkodzenia były niewielkie ponieważ autobus już się zatrzymał ale przygwałtownym hamowaniu nurkujący przód autobusu na miechach wpasował sie w moje auto. Naturalnie po oględzinach w PZU i załatwieniu wszystkich formalności auto już po 2 dniach jechało do warsztatu. Wybór padł na warsztat wuja w Wiekopolsce który ma podpisaną umowe z PZU. Tam też auto otrzymało dodatkowe ospojlerowanie zakupione kilka miesięcy wcześniej a oczekujące na montaż, wszystkie elementy nadwozia zostały polakierowane w kolrze nadwozia. Kiedy po miesiący przyjechałem odebrać auto to wyglądało wspaniale.
Ale do pełni szczęścia brakowało tylko większych felg ponieważ na 14 calowach alu traciło trochę uroku. I tak po 6 miesiącach poszukiwań zostały zakupione piękne 17 calowe felgi dopełniające wyglądu. Po przeczekaniu zimy bardzo łagodnej i zakupie kompletu opon 205 /40/17 autko dostało to na co czekało od prawie roku. I teraz to jest to czego brakowało.
Tutaj po zakupie felg:
Przymiarka na auto:
I naturalnie efekt końcowy:
Do pełni szczęścia czeka jeszcze nowa atrapka Ori która wzbogaci autko już w najbliższym czasie.
Pozdrawiam wszystkich MITSUMANIAKÓW !!!! |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 02-04-2007, 23:29
|
|
|
No no no jedna z najładniejszych Carism jaką widziałem (szczególnie na ostatnich fotkach). Chociaż bardziej podoba mi się sedan. Gratuluję szczególnie umiaru w "tuningu" (piękna dokładka zderzaka przedniego, itp.). Naprawdę jest na co popatrzeć. |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
wolgaster
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-04-2007, 20:55
|
|
|
Dzięki za opinie. Naturalnie zależało mi na tym aby nie przesadzić przy upiększaniu a zachować a dokładnie podkreślić sylwetkę auta i mam nadzieję że mi się udało. |
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2007, 23:44
|
|
|
naprawde ładna Cari nie przesadziłeś a znakomicie podkreśliłeś jej walory... ale Galeo i tak ma najlepsiej zrobioną ;p |
|
|
|
 |
wolgaster
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-04-2007, 00:11
|
|
|
Jak będzie troszkę funduszy to popracuję nad wnętrzem. Nowe fotele kubełkowe, wymiana tapicerki i może nowe audio. Ale to narazie perspektywy. Narazie wybieram fotel kubełkowy- do 36 kg dla córki |
|
 |
Gucio [Usunięty]
|
Wysłany: 04-04-2007, 08:35
|
|
|
Super wygląda, szczególnie na tych kołach. |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 04-04-2007, 10:53
|
|
|
Tylko pozazdroscic tej pieknej Cari |
|
|
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD GLX
|
Wysłany: 08-03-2010, 14:36
|
|
|
Bardzo wysmakowana Carisma, wyjątkowo mi się podoba - gratuluję. Zazdroszczę zwłaszcza dokładek do zderzaków, też rozważałem ich montaż, ale niestety czasami wjeżdżam w "teren" i wtedy mogą one stanowić problem.
No i te piękne obręcze...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kaucz
Mitsumaniak EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1599 Skąd: Ciałem Poznań. Sercem Kołobrzeg.
|
Wysłany: 08-03-2010, 18:57
|
|
|
Dokładki ładne, bez remizy . Jak dodasz ten grill to będzie nadal ładnie . Myślę, że potem nie będzie już trzeba dalszych modów . |
_________________ ...hontou ?
"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo. |
|
|
|
 |
fck
Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 342 Skąd: Płock
|
Wysłany: 08-03-2010, 22:27
|
|
|
bardzo doceniłem carismę gdy miałem okazję się nią przejechać. Mówię o takiej z silnikiem 1.8. Tak się składa, że ojciec ma volvo v40 ( jak wiadomo ta sama płyta i ogólnie montaż w jednej fabryce z cari) także 1.8 i carisma jest bez porównania przyjemniejsza w prowadzeniu, poza tym dynamiczniejsza |
_________________ Mój Sport Edition A71 Hamilton Silver http://forum.mitsumaniaki...t=49430&start=0 |
|
|
|
 |
uciu
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 DI-D
|
Wysłany: 09-03-2010, 16:08
|
|
|
Co do "upiększania" jestem pełen podziwu. Auto wygląda jak na mój gust bardzo dobrze i nie jest napchane niepotrzebnymi gadżetami i dodatkami jak to często bywa.. Masz podobne podejście jak ja do kwestii tuningu:] Bardzo ładnie się prezentuje:) Pzdr |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 11-03-2010, 22:13
|
|
|
alescie temat odkopali...
wolgaster, jest tu kto? |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1913 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 12-03-2010, 09:11
|
|
|
Mogę tylko powiedzieć, że Cari dalej jeździ raczej nie zmieniła właściciela i wygląda ładnie. |
|
|
|
 |
|