|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: akbi 13-12-2008, 09:06 |
Cło - pytania |
Autor |
Wiadomość |
BartekWu
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Diamante, 6G72 DOHC
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-12-2008, 05:46 Cło - pytania
|
|
|
Właśnie dotarł z Jues eju nowy wał korowy w związku z tym mam pytanie - czy ktoś z was ma już jakieś doświadczenie z urzędem celnym ? w sensie, czy to są jakieś korowody z załatwianiem tych kwitów i opłaceniem czy to jest pyk pyk i po sprawie ? Dodam że sami przysłali wezwanie
Przy okazji, wrzucę hasło, niestety zostałem oszukany przez mechanika który rezyduje w Łomiankach, a którego nazwisko litościwie pominę - sprzedał mi korbowód nie pasujący i na hasło "o co kaman", stwierdził że się pomylił i wymieni - oczywiście wsiąkł, a kasy nie oddał.
No...także chętnie nabędę korbowód do 6G72 DOHC - jeśli któryś z kolegów dysponuje takowym na zbyciu, to ja reflektuję. |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 12-12-2008, 22:56 Re: Cło - pytania
|
|
|
BartekWu napisał/a: | Właśnie dotarł z Jues eju nowy wał korowy w związku z tym mam pytanie - czy ktoś z was ma już jakieś doświadczenie z urzędem celnym ? w sensie, czy to są jakieś korowody z załatwianiem tych kwitów i opłaceniem czy to jest pyk pyk i po sprawie ? Dodam że sami przysłali wezwanie
takowym na zbyciu, to ja reflektuję. |
O co pytają w tym wezwaniu? U mnie pytali co to jest i kazali wysłać fakturę więc im wysłałem i od tego naliczyli cło i vat .niestety trochę cię to będzie kosztować no ale taki kraj...w przyszłości jeśli cokolwiek bedę kupował to będzie to "prezent" od cioci z usa o wartości 40$ |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
BartekWu
Forumowicz
|
Wysłany: 13-12-2008, 08:19
|
|
|
Heh..no człowiek uczy się całe życie Ale właśnie tak jak mówisz - po prostu muszę jechać cło zapłacić plus VAT - już to powyjaśniałem. Nie przewidziałem tego wcześniej, ale cóż - misiak ponad wszystko charakterze ciekawostki...podałem adres dostawy na mechanika, no i teraz mam jaja z odbiorem bo nie dość że on jest firma, to żebym mógł cokolwiek załatwić, musi mi wystawić oświadczenie że to nie jego przesyłka tylko moja )) paranoja lekka ale cóż...a tak na marginesie, czy Tobie Lukasz naliczali cło od kosztów dostawy również czy od samej wartości przedmiotu ? |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 13-12-2008, 10:05
|
|
|
O ile pamiętam to chyba od wszystkiego - ogólnie to jest bandyckie państwo wiec każda okazja żeby złupić obywatela jest dobra, wiec jak pisałem - jesli kiedykolwiek cokolwiek bede sprowadzał to będę "oszukiwał" ale inaczej sie u nas nie da bo z uczciwego człowieka zdejmą skórę i to w majestacie prawa |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
BartekWu
Forumowicz
|
Wysłany: 16-12-2008, 21:11
|
|
|
masz rację - już to rozkminiłem i jest tak że koszą ze wszystkiego, łącznie z tym że jak przesyłka np. była przez Ciebie ubezpieczona, to to się tez wlicza do podstawy cła i VATu...ehhh.człowiek uczy się całe życie... "pogański kraj - pogańskie obyczaje" |
|
|
|
 |
|
|