Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A 2.5] SCHEMAT KOMPUTERA
Autor Wiadomość
GRZEGORZ K 
Forumowicz
MITSUB

Auto: MITSUBISHI GALANT 97 EA5
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 12-12-2008, 21:15   [EA5A 2.5] SCHEMAT KOMPUTERA

Poszukuję schematu komputera EA5A,2,5V6-jeśli ktoś ma bardzo proszę o przesłanie!!??

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 12-12-2008, 22:03   

nie szukaj, nie znajdziesz. takich danych nie maja nawet dilerzy czy stacje mitsu, tymbardziej My. nie wiem wlasciwie w jakim celu czy moglbys opisac Twoj masterplan?

GRZEGORZ K 
Forumowicz
MITSUB

Wysłany: 13-12-2008, 13:43   

Rozumiem,po prostu mam spalony jeden bardzo dziwnie opisany tranzystor na płycie komputera,jest on odpowiedzialny za włączanie kontrolki "czek"!Próbowałem go dokupić,ale ale sprzedawcy nie mogą nic dobrać,bo oznaczenie wypisane na tym usrojstwie,jest znane chyba tylko firmie Mitsubishi!Przez to nie działa kontrolka "czek",a to niezbyt dobrze,bo w razie jakiejś usterki,nie będę o tym wiedział!!!Ot cały problem,szkoda kupować cały komputer,dla jednego małego tranzystorka,tym bardziej,ale chyba nie będzie wyjścia!!Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasową pomoc

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 13-12-2008, 15:13   

pozwole sobie dac mala porade. logicznym wydaje sie byc zakup calego komputera, malo sensowne bedzie przelutowywanie tranzystora, wiadomo przyczyna usterki nieznana. jesli zdecydujesz sie na zakup kompa pamietaj o:
1. masz immo ktory ma skladowany klucz w komputerze silnika
2. masz lub nie masz TCL ktory jest sprzezony z kompem silnika
3. masz lub nie masz tempomat, jak wyzej
4. automat/manual tez ma zasadnicze znaczenie
5. potrzebujesz rocznikowo cos przed pierwszym liftem w 98 bo byly zmiany softu i okablowania, trudno zatem powiedziec co i jak
jak by co to napisz mi na PW moze jestem w stanie byc pomocny przy zalatwieniu dokladnie tego kompa ktorego potrzebujesz plus niezbedne ku temu akcesoria celem zachowania funkcjonalnosci immo :wink:

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 14-12-2008, 02:15   

Tak jak napisał PLPynton, wymiana komputera to więcej kłopotów niż naprawa starego. Też się przymierzałem do kupna ale po rozmowie z Bartkiem mi przeszło. Zresztą zapytaj go o ten tranzystor, może będzie miał coś takiego bo ma parę padniętych ECU, ewentualnie podpowie jaki to jest ;)

GRZEGORZ K 
Forumowicz
MITSUB

Wysłany: 14-12-2008, 21:52   

Witam ponownie i sorki,że odpisuję dopiero dzisiaj,ale nie zbyt często mam dostęp do netu!!Jeśli chodzi o przyczynę spalenia tego tranzystora jest znana,a mianowicie mechaniczne zwarcie w kontrolce "czek"-choć za późno,ale usunięte!!!Jeśli,więc masz całą płytę komputera,która jest Ci zbędna i którą możesz odstąpić,to byłbym zainteresowany!?Jeśli nie,to wymontuję jutro jeszcze raz kompa i odczytam dziwaczne oznaczenie tego tranzystora.Wtedy może samą tą część chociaż odkupię od Ciebie,choć z tą opcją jest większy problem,bo ścieżki doprowadzające są wypalone i będę musiał długo główkować jak to ma być wlutowane!! Dzięki bardzo za dotychczasowe,bezcenne informacje i dodaję,że cała reszta elektroniki w komputerze auta jest ok,wszystko działa poprawnie!!Pozdrawiam

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 15-12-2008, 07:58   

jeżeli to tylko tranzystor załączający CE, to na 99% będzie to zwykły tranzystor:....ryzykujesz 10 gr. ;)
- po położeniu emitera względem masy rozróżnisz czy jest NPN czy PNP - najlepiej powiększ budżet 2x i kup taki i taki ;)
- po ustaleniu, kupujesz właściwy o podobnej mocy i będzie działać

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

GRZEGORZ K 
Forumowicz
MITSUB

Wysłany: 15-12-2008, 20:10   

WSZYSTKO SIĘ ZGADZA,TYLKO TRZEBA WIEDZIE JAKI TO TRANZYSTOR,A JEGO OZNACZENIE NIC NIE MÓWI,ANI W SKLEPACH ELEKTRONICZNYCH,ANI NAWET NA ELEKTRONICZNEJ GIEŁDZIE.TU LEŻY CAŁY PROBLEM,BO JEST TO OZNACZENIE MITSUBISHI I ELEKTRONICY NIE WIEDZĄ CO ONO OZNACZA,BO NA PEWNO BY COŚ DOBRALI!!! POZDRAWIAM

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 15-12-2008, 20:23   

Jesli to tranzystor bipolarny to wystarczy zeby pasowal mocowo. W aplikacji z lampka check engine nie ma jakis wodotryskow wiec czestotliwosc przelaczania nie ma takiego znaczenia. Na pewno cos sie dopasuje
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 16-12-2008, 07:26   

tylko moc ma znaczenie (no i polaryzacja ;) ) w takim obwodzie. moc ocenisz organoleptycznie po wymiarach obudowy - kup taki sam lub ciut większy i będzie OK :)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

GRZEGORZ K 
Forumowicz
MITSUB

Wysłany: 16-12-2008, 21:21   

Ok,mam nadzieję,że coś dobiorę,bo na razie wszyscy elektronicy odsyłają mnie z kwitkiem!!!Pozdrawiam i dzięki wszystkim :wink:

Odpowiedz do tematu