Doradzcie jakie preparaty użyc |
Autor |
Wiadomość |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 11-12-2008, 20:04 Doradzcie jakie preparaty użyc
|
|
|
Doradzcie co uzyc;
1.żeby wyczyscic chlodnice (niewiem odkamienic itp)
2.zeby wyczyscic wtryski (STP???)
3.Cos zeby polepszyc prace skrzyni biegów. (czy odraradzacie takie triki? ) Niedawno zmieniłem olej i chodzi o niebo lepiej ale jeszcze bym jej chciał dogodzić... |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 11-12-2008, 20:11
|
|
|
Ad2. Może być STP
Ad3. Myślę że wymiana oleju wystarczy |
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
misiumisiu
Mitsumaniak Marcin

Auto: space star 1.9did
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 101 Skąd: Białobrzegi
|
Wysłany: 14-12-2008, 19:24
|
|
|
Chłodnica jeśli jest ekspluatowana na płynie nie powinna mieć oznak kamienia do wtrysków polecam liqi moli w skrzyni wymiana oleju |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 14-12-2008, 23:57
|
|
|
Artii napisał/a: | Ad3. Myślę że wymiana oleju wystarczy | Artii, rosomak1983 napisał/a: | Niedawno zmieniłem olej |
rosomak1983 napisał/a: | 1.żeby wyczyscic chlodnice (niewiem odkamienic itp) | Jeśli chłodnica nie była zalewana woda (dolewki, jazda na wodzie w lato) to nie powinno być w niej kamienia. Wlewając odkamieniacze do chłodnicy możesz się spodziewać, że chłodnica zacznie ciec. Nowa 300zł.
rosomak1983 napisał/a: | zeby wyczyscic wtryski (STP???) | Co się dzieje, że chcesz czyścić wtryskiwacze? Jeśli chcesz zrobić to porządnie to wymontuj listwę i zawieź ją do warsztatu który się tym zajmuje. Oni to wyczyszczą w myjce ultradźwiękowej i wykurzą cały syf ze środka. Preparaty typu STP to pół a nawet ćwierć środki, które mogą doprowadzić do pogorszenia się stanu obecnego. rosomak1983 napisał/a: | .Cos zeby polepszyc prace skrzyni biegów | Wymiana łożysk, synchronizatorów i całej reszty bebechów. Koszt będzie ze 2x przekraczał zakup używanej skrzyni. |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 15-12-2008, 00:59
|
|
|
londolut napisał/a: | rosomak1983 napisał/a:
1.żeby wyczyscic chlodnice (niewiem odkamienic itp)
Jeśli chłodnica nie była zalewana woda (dolewki, jazda na wodzie w lato) to nie powinno być w niej kamienia. Wlewając odkamieniacze do chłodnicy możesz się spodziewać, że chłodnica zacznie ciec. Nowa 300zł. |
nie juz w sumie nie potrzebuje nic do chłodnicy wczesniej wydawało mi sie ze sie nierówno nagrzewa ale po prostu jezdze bardzo krótkie trasy.(nagrzewa sie wtedy tylko na górze) Jak przegonie go na dłuższej to jest równiomiernie nagrzana. Temp. silnika tez trzyma idealnie na połowie niezaleznie od stylu długosci jazdy itp. wiec nie bede nic dodawał.
londolut napisał/a: | rosomak1983 napisał/a:
.Cos zeby polepszyc prace skrzyni biegów
Wymiana łożysk, synchronizatorów i całej reszty bebechów. Koszt będzie ze 2x przekraczał zakup używanej skrzyni. |
Skrzynia chodzi bardzo dobrze jak na swoje lata i nie wchodzi w gre jej naprawa ani wymiana. Jedyne to synchronizator z 1 na 2 jak daje to czasem czuje ze nie wchodzi czysto na zimnej skrzyni.No i czasem wsteczny nie wskakuje ale to chyba normalne. Pozatym elegancko szczególnie po wymianie oleju biegi chodza jak w masełku. Zaleje chyba ceramizer do skrzyni zeby zapobiec zuzyciu oraz moze cos sie polepszy jeszcze praca.Generalnie chciałem dopiescic bardziej niz naprawić. londolut napisał/a: | Co się dzieje, że chcesz czyścić wtryskiwacze? |
problemy z wolnymi obrotami musze je wyregulowac ale mysle ze wczesniej jeszcze wtryskiwacze przeczyszcze preparatem STS. Kolega uzywał i odczuł znaczna róznice. Londolut uzywałes tego preparatu czy sceptykiem to jestes juz urodzinym i masz to po prostu we krwi? W kazdym badz razie jestem zawsze wdzięczny za wszelkie rady (,,pomógł" ) |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 15-12-2008, 01:21
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | Londolut uzywałes tego preparatu | Używałem, w Atosie kuzyna. Wtryski zapchały się jeszcze bardziej bo syf który był na samym początku kanału rozpuścił się i zatrzymał na wylocie dyszy. Wtryski poszły do czyszczenia ultradźwiękiem i po tej operacji problemy z szarpaniem, czasowym "wyłączaniem się" jednego cylindra się skończyły. |
 |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 15-12-2008, 01:59
|
|
|
londolut napisał/a: | Wtryski poszły do czyszczenia ultradźwiękiem i po tej operacji problemy z szarpaniem, czasowym "wyłączaniem się" jednego cylindra się skończyły. |
a ile to kosztuje ? |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

|
Wysłany: 15-12-2008, 02:18
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | londolut napisał/a: | Wtryski poszły do czyszczenia ultradźwiękiem i po tej operacji problemy z szarpaniem, czasowym "wyłączaniem się" jednego cylindra się skończyły. |
a ile to kosztuje ? | 100-150zł. Ja płaciłem 120zł. |
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 15-12-2008, 12:28
|
|
|
rosomak1983, czarna butelka preparatu STP, do tego paliwo 98 oktanowe i pojedz sobie na wycieczke przynajmniej 100km w jedna strone. Ja taka kuracje funduje Miskowi raz na rok i jest dobrze. Stosuj sie tylko do dawkowania ktore przeczytasz na butelce. |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 15-12-2008, 14:24
|
|
|
mkm, dzięki za instrukcje... wleje to przed tankowaniem zaleje bak do pełna 98 i pojade 100 km nawet wiem gdzie. |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 15-12-2008, 16:47
|
|
|
rosomak1983, a przejedź się nad Solinę. Właśnie zerknąłem na www.zumi.pl i to jest 114 km. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
rosomak1983

|
Wysłany: 15-12-2008, 18:55
|
|
|
Piwor napisał/a: | rosomak1983, a przejedź się nad Solinę. Właśnie zerknąłem na www.zumi.pl i to jest 114 km. |
hehe o taj porze roku
Mam swoja sekretna trase.
[ Dodano: 15-12-2008, 20:04 ]
A jak z tymi ceramizerami? Nie powinny chyba zaszodzic skrzyni (ewentulanie silnikowi) |
6 bolt only...
 |
|
|
|
 |
|