Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] drobna stłuczka
Autor Wiadomość
kjscolt 
Forumowicz

Auto: Colt CA0 1,3
Wysłany: 25-12-2008, 19:18   [CA1A 1.3] drobna stłuczka

hej ;)

dziś miałem drobne przygody i obtłukłem swojego miśka. Jadąc do dziadków wpadłem na drobną rundę po oblodzonej Karowej i niestety jadąc w dół gumki puściły na hamowaniu przed nawrotem i przytuliłem się do bariery. Głupio wyszło bo zrobiłem najpierw spokojny przejazd żeby sprawdzić przyczepność i w marę trzymało bo jechałem bliżej środka jezdni. Potem doszedłem do zakrętu skrajem drogi żeby wejść dobrym torem i tam widocznie nie było wyjechane przez samochody i zero przyczepności...

Straty niewielkie, poza lampą i kierunkowskazem jedynie zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego mi pękł. I tu mam pytanie czy ktoś z was ma namiary na taki zbiorniczek bo nie widzę nigdzie na allegro. :/

No ale na szczęście nic się nie stało i koszty nie będą duże ;) Błotniczek i maseczkę się odegnie a części niewiele do kupienia ;)

edit... kolega mi doradza żebym zakleił zbiorniczek jakąś poxyliną jeżeli nie będzie lub będzie drogi... zadziała wg was? dodam że jest to na samej górze przy mocowaniu zbiorniczka więc płynu w tym miejscu nigdy nie ma
Ostatnio zmieniony przez kjscolt 25-12-2008, 20:09, w całości zmieniany 1 raz  

adamovicius
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2008, 20:09   

To sobie Barbórke urządziłes :D

kjscolt 
Forumowicz

Wysłany: 25-12-2008, 20:41   

adamovicius napisał/a:
To sobie Barbórke urządziłes :D

urządzam sobie regularnie co jakiś czas, więc statystycznie kiedyś jakaś przygoda musiała się trafić :P grunt że misiek cały :mrgreen:

ale przed stłuczką jeździło się fajnie i dłuuugie boki można było zapinać :lol:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-12-2008, 21:43   

kjscolt napisał/a:
kolega mi doradza żebym zakleił zbiorniczek jakąś poxyliną jeżeli nie będzie lub będzie drogi... zadziała wg was? dodam że jest to na samej górze przy mocowaniu zbiorniczka więc płynu w tym miejscu nigdy nie ma
Spoko możesz zakleić.

adamovicius
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2008, 21:45   

Tez mam tam pekniety.Moze troche płyn paruje,ale nie musze duzo dolewac.

kjscolt 
Forumowicz

Wysłany: 25-12-2008, 22:22   

Hugo napisał/a:
Spoko możesz zakleić.

dzięki za potwierdzenie... mi nie chodzi o zaklejenie żeby nie parowało... zastanawiam się co utrzymywaniem ciśnienia w układzie... niby rurka odpływowa jest zanurzona w płynie w zbiorniczku więc chyba dziura u góry nie przeszkadza ale nie jestem pewen.

W takim razie jak tylko po odgięciu mocowania i wstawieniu lampy zbiorniczek wróci na swoje miejsce zakleję przy mocowaniu ;) Jutro rano zrobię fotkę od góry przy otwartej masce to będzie więcej widać, ale górna belka z pasa przedniego jest nawet nie draśnięta :)

adamovicius
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2008, 22:33   

To jest zbiornik wyrownawczy,nie ma tam zadnego cisnienia.

kjscolt 
Forumowicz

Wysłany: 25-12-2008, 23:26   

hmm... to może walnąłem jakieś głupstwo... :P ale jeżeli jest wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia a poprzez korek chłodnicy w którym jest rurka odpływowa chłodnica jest połączona ze zbiorniczkiem to nie ma ciśnienia w zbiorniczku?? ;) W takim razie jakoś żyłem w nieświadomości ;)

tym bardziej ciesze się że łatwe to będzie do połatania :mrgreen:

adamovicius
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2008, 23:50   

Tak na chłopski rozum tak sądze.Skoro jest jeszcze rurka odprowadzajaca nadmiar plynu w razie gwałtownego podniesienia jego poziomu to wlasnie przez ta rurkę ulatuje jakie kolwiek cisnienie wyzsze od atmosferycznego.Pozatym ten zbiorniczek nie uczestniczy cały czas w obiegu plynu.

vtec 
Forumowicz
Motoamator

Auto: Colt CJ1A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-12-2008, 00:56   

dokladnie, ten uklad nie jest pod cisnieniem wiec spokojnie klej....

kjscolt 
Forumowicz

Wysłany: 26-12-2008, 01:01   

Spoko to super ;) Faktycznie ta rurka odpływowa dała mi do myślenia. Dobrze że przynajmniej mam u kogo na forum pogłębić moją laicką wiedzę ;)

Odpowiedz do tematu