[CA1A 1.3] drobna stłuczka |
Autor |
Wiadomość |
kjscolt
Forumowicz

Auto: Colt CA0 1,3
|
Wysłany: 25-12-2008, 19:18 [CA1A 1.3] drobna stłuczka
|
|
|
hej
dziś miałem drobne przygody i obtłukłem swojego miśka. Jadąc do dziadków wpadłem na drobną rundę po oblodzonej Karowej i niestety jadąc w dół gumki puściły na hamowaniu przed nawrotem i przytuliłem się do bariery. Głupio wyszło bo zrobiłem najpierw spokojny przejazd żeby sprawdzić przyczepność i w marę trzymało bo jechałem bliżej środka jezdni. Potem doszedłem do zakrętu skrajem drogi żeby wejść dobrym torem i tam widocznie nie było wyjechane przez samochody i zero przyczepności...
Straty niewielkie, poza lampą i kierunkowskazem jedynie zbiorniczek wyrównawczy płynu chłodniczego mi pękł. I tu mam pytanie czy ktoś z was ma namiary na taki zbiorniczek bo nie widzę nigdzie na allegro. :/
No ale na szczęście nic się nie stało i koszty nie będą duże Błotniczek i maseczkę się odegnie a części niewiele do kupienia
edit... kolega mi doradza żebym zakleił zbiorniczek jakąś poxyliną jeżeli nie będzie lub będzie drogi... zadziała wg was? dodam że jest to na samej górze przy mocowaniu zbiorniczka więc płynu w tym miejscu nigdy nie ma |
Ostatnio zmieniony przez kjscolt 25-12-2008, 20:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2008, 20:09
|
|
|
To sobie Barbórke urządziłes |
|
|
|
 |
kjscolt
Forumowicz

|
Wysłany: 25-12-2008, 20:41
|
|
|
adamovicius napisał/a: | To sobie Barbórke urządziłes |
urządzam sobie regularnie co jakiś czas, więc statystycznie kiedyś jakaś przygoda musiała się trafić grunt że misiek cały
ale przed stłuczką jeździło się fajnie i dłuuugie boki można było zapinać |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21940 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 25-12-2008, 21:43
|
|
|
kjscolt napisał/a: | kolega mi doradza żebym zakleił zbiorniczek jakąś poxyliną jeżeli nie będzie lub będzie drogi... zadziała wg was? dodam że jest to na samej górze przy mocowaniu zbiorniczka więc płynu w tym miejscu nigdy nie ma | Spoko możesz zakleić. |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2008, 21:45
|
|
|
Tez mam tam pekniety.Moze troche płyn paruje,ale nie musze duzo dolewac. |
|
|
|
 |
kjscolt
Forumowicz

|
Wysłany: 25-12-2008, 22:22
|
|
|
Hugo napisał/a: | Spoko możesz zakleić. |
dzięki za potwierdzenie... mi nie chodzi o zaklejenie żeby nie parowało... zastanawiam się co utrzymywaniem ciśnienia w układzie... niby rurka odpływowa jest zanurzona w płynie w zbiorniczku więc chyba dziura u góry nie przeszkadza ale nie jestem pewen.
W takim razie jak tylko po odgięciu mocowania i wstawieniu lampy zbiorniczek wróci na swoje miejsce zakleję przy mocowaniu Jutro rano zrobię fotkę od góry przy otwartej masce to będzie więcej widać, ale górna belka z pasa przedniego jest nawet nie draśnięta |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2008, 22:33
|
|
|
To jest zbiornik wyrownawczy,nie ma tam zadnego cisnienia. |
|
|
|
 |
kjscolt
Forumowicz

|
Wysłany: 25-12-2008, 23:26
|
|
|
hmm... to może walnąłem jakieś głupstwo... ale jeżeli jest wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia a poprzez korek chłodnicy w którym jest rurka odpływowa chłodnica jest połączona ze zbiorniczkiem to nie ma ciśnienia w zbiorniczku?? W takim razie jakoś żyłem w nieświadomości
tym bardziej ciesze się że łatwe to będzie do połatania |
|
|
|
 |
adamovicius [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2008, 23:50
|
|
|
Tak na chłopski rozum tak sądze.Skoro jest jeszcze rurka odprowadzajaca nadmiar plynu w razie gwałtownego podniesienia jego poziomu to wlasnie przez ta rurkę ulatuje jakie kolwiek cisnienie wyzsze od atmosferycznego.Pozatym ten zbiorniczek nie uczestniczy cały czas w obiegu plynu. |
|
|
|
 |
vtec
Forumowicz Motoamator

Auto: Colt CJ1A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Lis 2008 Posty: 83 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 26-12-2008, 00:56
|
|
|
dokladnie, ten uklad nie jest pod cisnieniem wiec spokojnie klej.... |
|
|
|
 |
kjscolt
Forumowicz

|
Wysłany: 26-12-2008, 01:01
|
|
|
Spoko to super Faktycznie ta rurka odpływowa dała mi do myślenia. Dobrze że przynajmniej mam u kogo na forum pogłębić moją laicką wiedzę |
|
|
|
 |
|