Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Centralny zamek
Autor Wiadomość
slik 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1,9 DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-12-2008, 14:12   Centralny zamek

Witam, mam problem z centralnym zamkiem, mianowicie nie działa, zamknłem samochód normalnie z pilota, za 2 godzinki otworzyć się nie chciał, otworzyłem z kluczyka, centralny nie działa - otworzyły się tylko drzwi kierowcy. na drugim pilocie też nie działa, bezpiecznik sprawdzony i ok, przy zaykaniu i otweraniu słychać charakterstyczny dzwięk centralnego ale nie działa, wszystkie drzwi musze otwierać recznie, ale najdziwniejsze jest to że bagażnik się wcale nie chce otworzyć, dziwne, w czym może być problem? jest to cari 1,9 did z 2001 roku

leser
[Usunięty]

Wysłany: 20-12-2008, 14:57   

tu masz schemat centralnego zamaka,
w prawdzie z cari pierwszej generacji ale to nie statek kosmiczny
więc nawet jak są różnice to powinny być niewielkie w rodzaju urządzeń
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7497

powodzenia w szukaniu przyczyny,
a czy jest to przekaźnik-sterownik-siłownik-zwarcie-uszkodzenie obwodu,
cieżko będzie komukolwiek stwierdzić na oległość

slik 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-12-2008, 15:56   

a jeszcze jedno gdzie są i jak sie dostac do tych sterownikow i przekaźnikow? a czy oprocz bezpiecznika pod maska jest jakiś jeszcze odpowiedzialny za centralny zamek?

leser
[Usunięty]

Wysłany: 20-12-2008, 16:03   

samymi oznaczeniami się nie sugeruj,
sprawdź absolutnie wszystkie bezpieczniki po kolei
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=2424

bezpieczniki są pod maską i w kabinie w okolicach lewego kolana kierowcy

a co do sterwonika centralnego są 2 wersje, jedna z umieszczeniem
też w okolicach lewego kolana kierowcy a druga nie pamietam gdzie,
kilka osób pisało, więc znajdziesz w szukajce

slik 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-12-2008, 18:23   

bezpieczniki sprawdzone i ok, co do przekaźników nie mam pojęcia ktory od czego :( zna się ktoś na tego typu rzeczach w okolicach Lublina? :)

tom1312 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 SOHC 16V GLS +LPG
Wysłany: 20-12-2008, 20:54   

Ja miałem podobny problem. Wprawdzie mam Cari z przed liftu ale może to akurat ten sam model centralnego. U mnie były identyczne objawy centralny się zamknął i mogłem tylko otworzyć pojedyncze drzwi a klapa bagażnika wogóle się nie otwierała. Mój centralny jest sterowany za pomocą przekaźnika, który jest umiejscowiony pod lewym kolanem kierowcy obok skrzynki z bezpiecznikami, nie mam żadnego modułu. Tyle że w drzwiach kierowcy w zamku, a konkretnie w środku czarnej skrzyneczki siłownika który otwiera i zamyka, jest taki switch (mały przełącznik do którego podpięte są kabelki) wysyłający impuls do pozostałych drzwi i do klapy. U mnie to właśnie on był przyczyną bo się zaciął w jednym położeniu i ani myślał go zmienić :wink: Dopiero po rozebraniu, wyczyszczeniu i ulepszeniu przez kumpla (wyrzucenie jednej blaszki :lol: )zaczął działać i centralka odżyła :) Nie wiem jaki centralny jest u Ciebie ale według mnie możesz sprawdzić czy to aby nie ten switch.
Pozdro!

Wysowa 
Nowy Forumowicz

Auto: CARISMA [1,9 DI-D]
Wysłany: 24-12-2008, 09:27   

slik napisał/a:
a jeszcze jedno gdzie są i jak sie dostac do tych sterownikow i przekaźnikow? a czy oprocz bezpiecznika pod maska jest jakiś jeszcze odpowiedzialny za centralny zamek?

Ja miałem w swojej pdobny problem i po wizycie u elektryka okazała się że jest 'zimny lód" na centralce, w Cari po lifcie centralka jest w panelu pod radiem (trzeba rozebrać plastiki pod lewarkiem). Tyle że u mnie wszystkie zamki ręcznie się otwierały włącznie z bagażnikiem, więc to może być coś innego. tak czy inaczej wizyta u elektryka niestety.
Wesołych Świąt

robus75 
Forumowicz

Auto: Mits Carisma 1.8 GDI 2000r
Wysłany: 25-12-2008, 08:19   

Witam. Zamknalem moja cari z pilota i za 20 minut nie moglem jej otworzyc. Z kluczyka centralny dziala jak nalezy i otwiera wszystkie drzwi lacznie z bagaznikiem. Baterie w pilocie wymienialem. probowalem zaprogramowac pilota tak jak jest opisane na forum ale nic z tego. Zaznaczam ze kiedys juz programowalem pilota i wszystko bylo ok

[ Dodano: 26-12-2008, 13:59 ]
Nikt nie wie co to mi sie podzialo z tym centralnym zamkiem? :(

Odpowiedz do tematu