Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiatrak intercoolera - Pajero II 2,5TD '95r.
Autor Wiadomość
altmarcin 
Forumowicz

Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-12-2008, 19:47   Wiatrak intercoolera - Pajero II 2,5TD '95r.

witam i życzę wesołych Świąt. Mam pytanko:

Czy ten wiatraczek powinien kręcić się cały czas czy tylko w trakcie upałów lub tym podobnych? Bo u mnie jeszcze nigdy nie widziałem żeby się kręcił.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2008, 20:25   

Jak powinni być nie wiem, ale z chęcią się dowiem bo u mnie (2.8TDi) włączył się w tym roku z pięć razy gdy termometr samochodowy pokazywał ponad 30 stopni.

Pozdrawiam

eys28 
Forumowicz

Auto: pajero III 3.2DI-D
Wysłany: 24-12-2008, 20:27   

tylko jak jest za ciepło.jest tam specjalny środek który pod wpływem ciepła robi się lepki i powoduje kręcenie wiatraka.czy jakoś tak-kiedys mi to tłumaczyli :wink:

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2008, 20:35   

Dzięki za szybką odpowiedz. Czyli tylko jak jest za ciepło?

eys28 
Forumowicz

Auto: pajero III 3.2DI-D
Wysłany: 25-12-2008, 10:53   

zgadza sie :wink:

Amcio
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2008, 11:23   

a mi sie ostatnio przy minus 3 wlaczyl na dworze :P jak ostro w lesie się działo takze mi sie wydaje ze jezeli silnik jest goracy i ten bimetal czy jak to sie tam nazywa sie nagrzeje to sie wlacza a wiadomo jak upalasz w lesie to duzych predkosci sie nie rozwija wiec mi sie to wtedy wlacza, a tak na trasie to wogole :)

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 25-12-2008, 17:10   

Amcio napisał/a:
a mi sie ostatnio przy minus 3 wlaczyl na dworze :P jak ostro w lesie się działo takze mi sie wydaje ze jezeli silnik jest goracy i ten bimetal czy jak to sie tam nazywa sie nagrzeje to sie wlacza a wiadomo jak upalasz w lesie to duzych predkosci sie nie rozwija wiec mi sie to wtedy wlacza, a tak na trasie to wogole :)

Sprawdzałeś poziom płynu w chłodnicy ??? może jest za mało :?: u mnie w lato gdy na plusie w okolicach 30 to potrafi się włączyć przy długim podjeździe pod ostrą górę ale wiem czemu->> gubię płyn chłodniczy (notabene po umyciu całego układu chłodniczego :? ) Zimą nie przegrzewa się nawet jeśli nie doleję płynu (~~0,3-0,4l ) i to przy jeździe po górach chłodzenie otoczenia robi swoje a układ chłodniczy w Miśkach jest nad wymiarowy właśnie ze względu na jazdę w terenie.Pozdrówka :)

chudyone 
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Wysłany: 25-12-2008, 17:57   

wiatraka walacza sie tylko wtedy kiwdy silnik sie mocno nagrzeje, nie ma tam zadnego bimetalu tylko czujnik ktory wlacza silnik elektryczny napedzajacy ten wiatrak. pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat i szczesliwego Nowego Roku:)

Amcio
[Usunięty]

Wysłany: 25-12-2008, 20:37   

sprawdzalem jest OK na drodze tez jest OK ale dalismy ostro w kosc. wiesz wyciaganie na kinetyku itp jak auto pracuje a stoi w miejscu to ciezko zeby sie dobrze schlodzilo :) ja mam taka zasade ze jak dostanie mocno po dupie to pozniej mu zawsze daje 5 minut niech sobie pochodzi dojdzie do siebie i dopiero gasze :)

chudyone 
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Wysłany: 26-12-2008, 00:17   

i tak powinno sie robic zwlaszcza jezeli ma sie silnik z turbo bo bardzo latwo zajechac turbinke, zarowno na zimnym jak i cieplym silniku jezeli sie o nia nie dba:) powodzenia :)

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 26-12-2008, 16:48   Re: Wiatrak intercoolera - Pajero II 2,5TD '95r.

altmarcin napisał/a:
witam i życzę wesołych Świąt. Mam pytanko:

Czy ten wiatraczek powinien kręcić się cały czas czy tylko w trakcie upałów lub tym podobnych? Bo u mnie jeszcze nigdy nie widziałem żeby się kręcił.

Kręci się tylko jak jest wyższa temperatura, ma wbudowany z boku czujnik temperatury.

Odpowiedz do tematu