Wiatrak intercoolera - Pajero II 2,5TD '95r. |
Autor |
Wiadomość |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 24-12-2008, 19:47 Wiatrak intercoolera - Pajero II 2,5TD '95r.
|
|
|
witam i życzę wesołych Świąt. Mam pytanko:
Czy ten wiatraczek powinien kręcić się cały czas czy tylko w trakcie upałów lub tym podobnych? Bo u mnie jeszcze nigdy nie widziałem żeby się kręcił. |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2008, 20:25
|
|
|
Jak powinni być nie wiem, ale z chęcią się dowiem bo u mnie (2.8TDi) włączył się w tym roku z pięć razy gdy termometr samochodowy pokazywał ponad 30 stopni.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
eys28
Forumowicz
Auto: pajero III 3.2DI-D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 100 Skąd: gdynia
|
Wysłany: 24-12-2008, 20:27
|
|
|
tylko jak jest za ciepło.jest tam specjalny środek który pod wpływem ciepła robi się lepki i powoduje kręcenie wiatraka.czy jakoś tak-kiedys mi to tłumaczyli |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2008, 20:35
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedz. Czyli tylko jak jest za ciepło? |
|
|
|
 |
eys28
Forumowicz
Auto: pajero III 3.2DI-D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Lis 2008 Posty: 100 Skąd: gdynia
|
Wysłany: 25-12-2008, 10:53
|
|
|
zgadza sie |
|
|
|
 |
Amcio [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2008, 11:23
|
|
|
a mi sie ostatnio przy minus 3 wlaczyl na dworze jak ostro w lesie się działo takze mi sie wydaje ze jezeli silnik jest goracy i ten bimetal czy jak to sie tam nazywa sie nagrzeje to sie wlacza a wiadomo jak upalasz w lesie to duzych predkosci sie nie rozwija wiec mi sie to wtedy wlacza, a tak na trasie to wogole |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 25-12-2008, 17:10
|
|
|
Amcio napisał/a: | a mi sie ostatnio przy minus 3 wlaczyl na dworze jak ostro w lesie się działo takze mi sie wydaje ze jezeli silnik jest goracy i ten bimetal czy jak to sie tam nazywa sie nagrzeje to sie wlacza a wiadomo jak upalasz w lesie to duzych predkosci sie nie rozwija wiec mi sie to wtedy wlacza, a tak na trasie to wogole |
Sprawdzałeś poziom płynu w chłodnicy ??? może jest za mało u mnie w lato gdy na plusie w okolicach 30 to potrafi się włączyć przy długim podjeździe pod ostrą górę ale wiem czemu->> gubię płyn chłodniczy (notabene po umyciu całego układu chłodniczego ) Zimą nie przegrzewa się nawet jeśli nie doleję płynu (~~0,3-0,4l ) i to przy jeździe po górach chłodzenie otoczenia robi swoje a układ chłodniczy w Miśkach jest nad wymiarowy właśnie ze względu na jazdę w terenie.Pozdrówka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
chudyone
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Paź 2007 Posty: 209 Skąd: Straszyn
|
Wysłany: 25-12-2008, 17:57
|
|
|
wiatraka walacza sie tylko wtedy kiwdy silnik sie mocno nagrzeje, nie ma tam zadnego bimetalu tylko czujnik ktory wlacza silnik elektryczny napedzajacy ten wiatrak. pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat i szczesliwego Nowego Roku:) |
_________________ Gdyby Bóg wolał napęd na przód chodzilibyśmy na rękach
 |
|
|
|
 |
Amcio [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2008, 20:37
|
|
|
sprawdzalem jest OK na drodze tez jest OK ale dalismy ostro w kosc. wiesz wyciaganie na kinetyku itp jak auto pracuje a stoi w miejscu to ciezko zeby sie dobrze schlodzilo ja mam taka zasade ze jak dostanie mocno po dupie to pozniej mu zawsze daje 5 minut niech sobie pochodzi dojdzie do siebie i dopiero gasze |
|
|
|
 |
chudyone
Mitsumaniak

Auto: Lexus is200
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Paź 2007 Posty: 209 Skąd: Straszyn
|
Wysłany: 26-12-2008, 00:17
|
|
|
i tak powinno sie robic zwlaszcza jezeli ma sie silnik z turbo bo bardzo latwo zajechac turbinke, zarowno na zimnym jak i cieplym silniku jezeli sie o nia nie dba:) powodzenia |
_________________ Gdyby Bóg wolał napęd na przód chodzilibyśmy na rękach
 |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 26-12-2008, 16:48 Re: Wiatrak intercoolera - Pajero II 2,5TD '95r.
|
|
|
altmarcin napisał/a: | witam i życzę wesołych Świąt. Mam pytanko:
Czy ten wiatraczek powinien kręcić się cały czas czy tylko w trakcie upałów lub tym podobnych? Bo u mnie jeszcze nigdy nie widziałem żeby się kręcił. |
Kręci się tylko jak jest wyższa temperatura, ma wbudowany z boku czujnik temperatury. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
|