[EAxx] Oświetlenie wewnątrz auta-tył |
Autor |
Wiadomość |
sebapol
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS9W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Gru 2011 Posty: 85 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 17-12-2011, 21:49 [EAxx] Oświetlenie wewnątrz auta-tył
|
|
|
witam, kupielm ostatnio gala EA2A ale w dosc ubogiej wersjii.chodzi o to ze nie mam oswietlenia z tylu kabiny na tych slupkach, stad moje pytanie czy jest popowadzona tam instalacja fabryczna i czy mozna wstawic takie lampki |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 21-12-2011, 18:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 18-12-2011, 16:51
|
|
|
W każdym EA, kombi czy sedan powinny być takie lampki:
W tych miejscach nie masz nic, czy masz zaślepki? |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 18-12-2011, 23:16
|
|
|
sebapol, proszę o tagować temat i nazwę rozpoczynać z wielkiej litery. Tematy nie spełniające warunków będą usuwane. |
|
|
|
 |
sebapol
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-12-2011, 18:14
|
|
|
sory to moj pierwszy temat, nie wiem jak sie taguje a lampki nie mam w swoim niestety, w tym miejscu jest jakby wyzłobienie jakby na samodzielne wyciecie i zamontowanie ;/ ale nadal nie wiem czy jest tam jakas instalacja podciagnieta |
|
|
|
 |
bartezr
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Gru 2009 Posty: 146 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 21-12-2011, 21:21
|
|
|
sebapol napisał/a: | sory to moj pierwszy temat, nie wiem jak sie taguje a lampki nie mam w swoim niestety, w tym miejscu jest jakby wyzłobienie jakby na samodzielne wyciecie i zamontowanie ;/ ale nadal nie wiem czy jest tam jakas instalacja podciagnieta |
Jest instalacja podciagnieta na 100% ja mam taka sama sytuacje jak ty. niedawno zamowilem sobie lampki na tyl i bede po swietach zabieral sie za montaz. takze jak cos to bede mogl Tobie zrobic pare fotek zebys wiedzial co i jak |
|
|
|
 |
m6riano

Pomógł: 25 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 21-12-2011, 21:38
|
|
|
sebapol napisał/a: | a lampki nie mam w swoim niestety |
tu masz w dość rozsądnej cenie:
http://allegro.pl/mitsubi...2004575201.html |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
sebapol
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-12-2011, 19:59
|
|
|
wielkie dzieki za otagowanie tematu moderatorowi, dzieki bartezr o na taka odpowiedz liczylem, a powiesz mi jak sie zdejmuje ten plastik caly? jest on na zatrzaski czy jakies srubki? chyba bede zamawial te lampki z linka:) |
|
|
|
 |
bartezr
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-12-2011, 23:16
|
|
|
A wiec nadszedl czas aby napisac relacje z montazu oswietlenia na tyle auta
po pierwsze interesuje nas demontaz nastepujacego elementu:
zaznaczony na czerwono
nastepnie wyjmujemy siedzisko kanapy tylnej, wystarczy pociagnac za dwa uchwyty ktore znajduja sie w okolicy srodka siedzisk i odkrecamy jedna nakretke po kazdej ze stron od boku oparcia. POTRZEBNY KLUCZ 12.
zdejmujemy je pociagajac ku gorze. i tu zaczynaja sie schody gdyz caly panel z pierwszego zdjecia musimy wyszarpnac ale w miare delikatnie gdyz trzyma sie na plastikowych zatrzaskach.. ja swoj z jednej strony niestety polamalem i muisalem kleic uchyty znajduja sie w miejscu czerwonych kropek na zdjeciu ponizej
jak juz ten element mamy wyjety to zabieramy sie do wyciecia miejsca na lampki. w panelu mamy wglebienie w ktorym powinno znajdowac sie oswietlenie. wycinamy je w nastepujacy sposob:
od krawedzi wneki mierzymy okolo 4mm do wewnatrz tego wglebienia i obrysowujemy wokol. wycinamy wzdluz narysowanej lini i wkladamy lampke na wcisk i gotowe
tak to wyglada po wycieciu i zamontowaniu lampki od wewnetrznej strony. na zdjeciu zaznaczone sa rowniez plastikowe zaczepy
teraz pozostaje nam podlaczyc oswietlenie w samochodze, wtyczka jest doprowadzona takze tylko wpinamy w lapke, montujemy panel na swoje miejsce i cieszymy sie swiatelkiem
Potrzebne narzedzia to:
-klucz 12
-jakas wkretak plaski do podwarzenia plastikowych zaczepow
-mala szlifiereczka do wyciecia otworu na lampke
i odrobina czasu i checi
A oto efekt koncowy:
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14369 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 29-12-2011, 00:07
|
|
|
Mnie dziwi tylko, że mitsu pożałowało 2 dolary na te dodatkowe lampki jak i tak było wszystko pociągnięte.. |
|
|
|
 |
bartezr
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-12-2011, 08:34
|
|
|
Owczar napisał/a: | Mnie dziwi tylko, że mitsu pożałowało 2 dolary na te dodatkowe lampki jak i tak było wszystko pociągnięte.. |
i to nie tylko na to pozalowali.... instalacje w autach czesto sa te same niezaleznie od wyposazenia. ja sam mam w aucie tyle wolnych wtyczek ze juz sie czesto gubie co do czego. ale powoli sobie sam uzupelniam fabrykowe braki |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
sebapol
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-12-2011, 23:22
|
|
|
i to sie nazywa fachowa pomoc, dzieki bartezr , naprawde kawal dobrej roboty. Powinni to wrzucic gdzies do zakladki "Zrob to sam" oraz jakies inne manuale jak dopieszczac gole galanty |
|
|
|
 |
bartezr
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-12-2011, 23:42
|
|
|
sebapol, to nie pierwsze i nie ostatnie dopieszczanie galanta w moim wykonaniu
jakbys mial jeszcze jakies pytania i pomysly co mozna zrobic to ja chetnie sie podejme zadania. a wracajac do tematu to swiatla swieca bardzo dobrze. czekam teraz tylko na zarowki rurkowe ledowe |
|
|
|
 |
m6riano

|
Wysłany: 30-12-2011, 23:52
|
|
|
bartezr napisał/a: | zarowki rurkowe ledowe |
wrzuć taśmy...rurki na ledach mają przeważnie źle obliczone rezystory które powodują że szybko te ledy padają... |
 |
|
|
|
 |
bartezr
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-12-2011, 00:07
|
|
|
m6riano napisał/a: | wrzuć taśmy...rurki na ledach mają przeważnie źle obliczone rezystory które powodują że szybko te ledy padają... |
chodzi ci o tego typu tasmy?
http://allegro.pl/profesj...2020153435.html |
|
|
|
 |
|