Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Odcienie lakieru
Autor Wiadomość
ufoo 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9 TD 97r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-07-2009, 18:22   Odcienie lakieru

Witam. Chciałbym kupic na allegro cały przedni błotnik do carismy z 97 roku bo wyszłoby mi taniej niz klepanie i malowanie. I tu moje pytanie, czy wszystkie oryginalne lakiery (w moim przypadku srebrny) mają taki sam odcień, żeby nie musiec malowac tego błotnika?

Z góry dzięki za odpowiedź.

jurekkraków 
Forumowicz

Auto: carisma 1,8 gdi 98
Wysłany: 20-07-2009, 18:30   Re: Odcienie lakieru

ufoo napisał/a:
Witam. Chciałbym kupic na allegro cały przedni błotnik do carismy z 97 roku bo wyszłoby mi taniej niz klepanie i malowanie. I tu moje pytanie, czy wszystkie oryginalne lakiery (w moim przypadku srebrny) mają taki sam odcień, żeby nie musiec malowac tego błotnika?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Kolego chyba taki sam odcień ,ale zważ na to że upływem czasu lakier od warunków płowieje.szybciej to zachodzi np. jak autko stoi cały czas na polu , a wolniej gdy samochód jest garażowany.do tego jeszcze dochodzi zima no i jak poprzedni właściciel mył samochód na automatach to zderzak będzie raczej mat.Jeśli nie zależy ci bardzo na estetyce to napewn coś dobierzesz .Moja wypowiedż jest na podstawie dobierania mojego szwagra zderzaka do hondy.Wydawało się jak był jeszcze nie założony że jest ok póżniej już nieco gorzej.w efekcie demontaż ,malowanie i kolejne przykręcenie.

nawe 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 20-07-2009, 22:53   

Spróbuj znaleść coś na allegro ze swojego województwa i lepiej podjechać przyłożyć i przymierzyć. Ja ostatnio miałem identyczny dylemenat. Jednak byłem w takiej sytuacji, że msiałem przedni lewy błotnik szybko wymienić, aby zarejestrować auto. Zamówiłem w ciemno i różnicy nie widać w odcieniach. Też srebrny.

ZEROSUPER 
Mitsumaniak
MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Wysłany: 21-07-2009, 17:16   

Na srebrnym tak strasznie różnicy nie widać. Ja składam moją Cari po dzwońcu i zamawiałem części (maska, nadkole, zderzak) z różnych aut, niby wszystkie X20 black, a jednak różnice są sporawe między nimi :D
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356

Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513

http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098

Cornholio 
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1.6 100ps 98r.
Wysłany: 21-07-2009, 19:02   

Będziesz miał ciężko ze srebrem, bo niestety to najgorszy kolor do lakierowania. Niestety dobrać identyczny i dobrze polakierować to duży problem. Wejdź na stronkę duPont'a i tam masz kolor srebrny uszeregowany wg. rocznika carismy (każdy rocznik inny odcień), a nawet jeśli dobierzesz identyczny, to każdy lakiernik Ci powie, że na srebrnym kolorze będzie nieco inny odcień (trochę ciemniejszy lub jaśniejszy), wiem bo sam niedawno lakierowałem swoją cari (musiałem niestety całą pryskać) :( Co do płowienia koloru srebrnego z biegiem czasu to nie ma tak źle jak z innymi kolorami (czerwony, niebieski zielony) które najbardziej reagują na światło UV, co najwyżej możesz zrobić po zakończeniu całości samochodu małą polerkę.

ufoo 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma 1.9 TD 97r
Wysłany: 23-07-2009, 11:52   

Mam na oku błotnik od cari z tego samego roku. Więc odcień powinien być taki sam, tak? Nie licząc wyblaknięcia itp.

ZEROSUPER 
Mitsumaniak
MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Wysłany: 23-07-2009, 12:48   

ufoo napisał/a:
Mam na oku błotnik od cari z tego samego roku. Więc odcień powinien być taki sam, tak? Nie licząc wyblaknięcia itp.

Teoretycznie tak.
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356

Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513

http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 23-07-2009, 15:15   

Ja zamówiłem błotnik na Allegro i oddałem z powrotem. Na zdjęciu był ładny, a jak przyszedł, blacharz powiedział, że mój wgnieciony jest lepszy i mi go naprawił.

kris80 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Wysłany: 19-10-2009, 21:11   

A powiedzcie mi czy duzo jest roboty przy demontażu błotnika? Musze go zdjąć i dac do lakierowania po poprzedni właściciel go lakierował ale zrobił to strasznie i juz lakier schodzi.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 19-10-2009, 21:25   

kris80, z tego co widze masz srebrne auto, wiec z doswiadczenia powiem Ci ze pomalowanie samego blotnika da okropny efekt, bedzie widac roznice, zarowno w sloncu jak i w cieniu, ponado ziarno przy spogladaniu z bliska bedzie mialo inna fakture niz na pozostalych elementach, tak wiec odradzam zabawe z demontazem blotnika, a zalecam pomalowanie blotnika na samochodzie, wraz z cieniowaniem drzwi i maski, niestety kosztowna impreza, ale za to efekt zadowalajacy.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu