Odcienie lakieru |
Autor |
Wiadomość |
ufoo
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9 TD 97r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-07-2009, 18:22 Odcienie lakieru
|
|
|
Witam. Chciałbym kupic na allegro cały przedni błotnik do carismy z 97 roku bo wyszłoby mi taniej niz klepanie i malowanie. I tu moje pytanie, czy wszystkie oryginalne lakiery (w moim przypadku srebrny) mają taki sam odcień, żeby nie musiec malowac tego błotnika?
Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
 |
jurekkraków
Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi 98
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 97 Skąd: kraków
|
Wysłany: 20-07-2009, 18:30 Re: Odcienie lakieru
|
|
|
ufoo napisał/a: | Witam. Chciałbym kupic na allegro cały przedni błotnik do carismy z 97 roku bo wyszłoby mi taniej niz klepanie i malowanie. I tu moje pytanie, czy wszystkie oryginalne lakiery (w moim przypadku srebrny) mają taki sam odcień, żeby nie musiec malowac tego błotnika?
Z góry dzięki za odpowiedź. |
Kolego chyba taki sam odcień ,ale zważ na to że upływem czasu lakier od warunków płowieje.szybciej to zachodzi np. jak autko stoi cały czas na polu , a wolniej gdy samochód jest garażowany.do tego jeszcze dochodzi zima no i jak poprzedni właściciel mył samochód na automatach to zderzak będzie raczej mat.Jeśli nie zależy ci bardzo na estetyce to napewn coś dobierzesz .Moja wypowiedż jest na podstawie dobierania mojego szwagra zderzaka do hondy.Wydawało się jak był jeszcze nie założony że jest ok póżniej już nieco gorzej.w efekcie demontaż ,malowanie i kolejne przykręcenie. |
_________________ jurekkraków |
|
|
|
 |
nawe
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lip 2009 Posty: 21 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 20-07-2009, 22:53
|
|
|
Spróbuj znaleść coś na allegro ze swojego województwa i lepiej podjechać przyłożyć i przymierzyć. Ja ostatnio miałem identyczny dylemenat. Jednak byłem w takiej sytuacji, że msiałem przedni lewy błotnik szybko wymienić, aby zarejestrować auto. Zamówiłem w ciemno i różnicy nie widać w odcieniach. Też srebrny. |
|
|
|
 |
ZEROSUPER
Mitsumaniak MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 420 Skąd: Jelenia Góra
|
|
|
|
 |
Cornholio
Forumowicz
Auto: Mitsu Carisma 1.6 100ps 98r.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-07-2009, 19:02
|
|
|
Będziesz miał ciężko ze srebrem, bo niestety to najgorszy kolor do lakierowania. Niestety dobrać identyczny i dobrze polakierować to duży problem. Wejdź na stronkę duPont'a i tam masz kolor srebrny uszeregowany wg. rocznika carismy (każdy rocznik inny odcień), a nawet jeśli dobierzesz identyczny, to każdy lakiernik Ci powie, że na srebrnym kolorze będzie nieco inny odcień (trochę ciemniejszy lub jaśniejszy), wiem bo sam niedawno lakierowałem swoją cari (musiałem niestety całą pryskać) Co do płowienia koloru srebrnego z biegiem czasu to nie ma tak źle jak z innymi kolorami (czerwony, niebieski zielony) które najbardziej reagują na światło UV, co najwyżej możesz zrobić po zakończeniu całości samochodu małą polerkę. |
|
|
|
 |
ufoo
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9 TD 97r
|
Wysłany: 23-07-2009, 11:52
|
|
|
Mam na oku błotnik od cari z tego samego roku. Więc odcień powinien być taki sam, tak? Nie licząc wyblaknięcia itp. |
|
|
|
 |
ZEROSUPER
Mitsumaniak MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 420 Skąd: Jelenia Góra
|
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23-07-2009, 15:15
|
|
|
Ja zamówiłem błotnik na Allegro i oddałem z powrotem. Na zdjęciu był ładny, a jak przyszedł, blacharz powiedział, że mój wgnieciony jest lepszy i mi go naprawił. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-10-2009, 21:11
|
|
|
A powiedzcie mi czy duzo jest roboty przy demontażu błotnika? Musze go zdjąć i dac do lakierowania po poprzedni właściciel go lakierował ale zrobił to strasznie i juz lakier schodzi. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-10-2009, 21:25
|
|
|
kris80, z tego co widze masz srebrne auto, wiec z doswiadczenia powiem Ci ze pomalowanie samego blotnika da okropny efekt, bedzie widac roznice, zarowno w sloncu jak i w cieniu, ponado ziarno przy spogladaniu z bliska bedzie mialo inna fakture niz na pozostalych elementach, tak wiec odradzam zabawe z demontazem blotnika, a zalecam pomalowanie blotnika na samochodzie, wraz z cieniowaniem drzwi i maski, niestety kosztowna impreza, ale za to efekt zadowalajacy. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|