[Cari 1.9DI-D] Max. prędkośc 210km/h przy 102 KM ?? |
Autor |
Wiadomość |
happy_man [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2008, 00:45 [Cari 1.9DI-D] Max. prędkośc 210km/h przy 102 KM ??
|
|
|
Witam !!
Niedawno zobaczylem na co stac moja Carisme ktora jest z 2001 z silnikiem 75 kW, przetestowalem ja na autobanie ktora byla zaladowana po dach roznymi pierdolami wycisnelem z niej 210 (Też bez problemu 200 w 5 osób) gdzie seryjnie producent podaje max speed przy tym silniku 184 km/h... Zbiera sie bardzo żwawo jest dynamiczna, pomyslalem sobie ze miala cos robione przy silniku (zmiana oprogramowania czy chip) niestety niejestem w stanie ustalic co i jak niewiem gdzie szukac chipa... wiem tez ze ucieka mi olej z turbo a samochod ma dopiero przejechane 127 tys. Wydaje mi sie ze tuning lub czyjas ciezka noga, skraca jej żywot Chcialem sie dowiedziec czy jak osiagam te predkosci czy napewno bylo cos robione przy silniku ?? U mnie w miescie chyba niema hamowni i niejestem w stanie sprawdzic mocy auta ...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2008, 00:55
|
|
|
happy_man witaj na forum! z racji tego, że forum to nie pochwala podróżowania takimi prędkościami autem (szczególnie w 5 osób), proszę byś nie chwalił się takimi wyczynami.
a od podanej wartości licznikowej odejmij około 10% i wyjdzie Ci prędkość z jaką właściwie jechałeś, do tego oczywiście musisz dodać przekłamania z racji wielkości opon, a także zwrócić uwagę na to że Mitsubishi podaje książkowe Vmax w odniesieniu do pełnego dopuszczalnego załadunku.
127 tys na liczniku to daje nam okolo 16 tys rocznie... - przy takich wartościach mało kto kupuje diesla, bądź przebieg nie jest realny - na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.
a cieknąca turbina może być tu podpowiedzią, chociaż dużo zależy od sposobu jej traktowania czyli nie szalejemy póki silnik nie rozgrzany i nie gasimy od razu po ostrej jeździe...
pozdrawiam |
|
|
|
 |
happy_man [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2008, 11:24 Max. prędkośc 210km/h przy 102 KM ??
|
|
|
Dzięki za powitanie DERPIN, wiem ze brawura nie jest nigdzie wskazana i mile widziana lecz jak pisalem to bylo na autobanie i przez moment, na codzien jezdze znacznie duzo wolniej zdajac sobie sprawe z odpowiedzialnosci i powagi sytuacji, dlugo siedzialem poza granicami naszego kraju i zdazylem sie napatrzyc na wypadki na autostradach przy tym polowa w Niemczech to polacy i nasi wschodni sasiedzi
Mysle ze przebieg jest raczej realny bo dlugo szukalem auta w Niemczech bedac w NL, i raczej mozna tam znalesc z niewielkim przebiegiem,( Im mniej sie oplaca zmieniac przebiegi niz nam w Polsce) duzo osob ogladalo je i sadzac po stanie wizualnym wnetrza i pod maska stwierdzili autentycznosc przebiegu ...
Z turbinka to poprzedni wlasciciel rczej nie stosowal sie do rozgrzania i chlodzzenia, stad mam te problemy ...
Czyżby licznik nie pokazywal realnej predkosci, troszke to dziwne ale coz musi tak byc , z gory dzieki za podpowiedz ... |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 17-12-2008, 20:32
|
|
|
happy_man napisał/a: | Czyżby licznik nie pokazywal realnej predkosci, troszke to dziwne ale coz musi tak byc , z gory dzieki za podpowiedz ... |
kazdy licznik ma jakies przeklamanie tylko ze jeden wieksze a drugi mniejsze...
ciezko powiedziec jakie Cari ma przeklamanie...
slyszalem ze ktos sprawdzal na jakims satelitarnym urzadzonku i wyszlo realne 193km/h w stosunku do licznikowych 200km/h
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
londolut
jradmin Colt

Auto: FK2
Pomógł: 150 razy Dołączył: 14 Wrz 2007 Posty: 8958 Skąd: skątowni
|
Wysłany: 17-12-2008, 20:41
|
|
|
Kolejny "chwalipięta"? Już jeden dostał 8 ostrzeżeń mimo tego że żałował |
_________________ Colt CA0 1.3 GLi `95
Turbofrytkownicom mówimy nie
 |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 17-12-2008, 20:57
|
|
|
Jeśli jechał na autostradzie w niemczech bez ograniczeń to nie widze podstaw do dawani pkt.
Co do turbo to podjedź do jakiegoś mechanika żeby sprawdził. Może poprostu gdzieś sie jakaś obejma obluzowała i oleje zapaćkało. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2008, 15:55
|
|
|
ostatnio sprawidzilem przeklamanie mojej cari przy licznikowych 130km/h nawigacja pokazywala rowno 125km/h |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 18-12-2008, 15:59
|
|
|
happy_man napisał/a: | Witam !!
Niedawno zobaczylem na co stac moja Carisme ktora jest z 2001 z silnikiem 75 kW, przetestowalem ja na autobanie ktora byla zaladowana po dach roznymi pierdolami wycisnelem z niej 210 (Też bez problemu 200 w 5 osób) gdzie seryjnie producent podaje max speed przy tym silniku 184 km/h... Zbiera sie bardzo żwawo jest dynamiczna, pomyslalem sobie ze miala cos robione przy silniku (zmiana oprogramowania czy chip) niestety niejestem w stanie ustalic co i jak niewiem gdzie szukac chipa... wiem tez ze ucieka mi olej z turbo a samochod ma dopiero przejechane 127 tys. Wydaje mi sie ze tuning lub czyjas ciezka noga, skraca jej żywot Chcialem sie dowiedziec czy jak osiagam te predkosci czy napewno bylo cos robione przy silniku ?? U mnie w miescie chyba niema hamowni i niejestem w stanie sprawdzic mocy auta ... |
katalogowo to auto powinno poleciec 190.
moja cari na autostradzie w niemczech ( po ktorej pewnego czasu duzo jezdzila ) wlasnie tyle jechala, z gorki i wiatrem w zadek troche wiecej , ale nigdy tyle co Twoja, wiec albo masz b.zdrowy egzemplarz,albo poprostu nie masz 102KM i raczej bylbym za ta druga wersja .
po drugie jak tu juz koledzy napisali nie chwalimy sie swoimi wynikami, od tego sa inne fora , tu nasze haslo to "mitsumaniaki mowia stop pirata drogowym"
co do cieknacej turbiny to przy tym przebiegu to normalny objaw , i jezeli nie jestes jej 1 wlascicielem to nie wiesz jak poprzedni sie z nia obchodzil, wystarczy nie odczekac po jezdzie i turbina juz dostaje becki .
albo regeneracja albo wymiana. proste. |
|
|
|
 |
happy_man [Usunięty]
|
Wysłany: 19-12-2008, 00:11 [Cari 1.9DI-D] Max. prędkośc 210km/h przy 102 KM ??
|
|
|
Naprawde panowie i panie napisałem tak że tym samochodem tyle leciałem nie po to żeby się chwalic lecz dowiedziec się czy w tym samochodzie było coś modyfikowane ...
A i z tą nawigacją jest też że ona też dokładnie nie pokaże
NIE JESTEM PIRATEM DROGOWYM !!!!!!!!! |
Ostatnio zmieniony przez happy_man 19-12-2008, 00:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-12-2008, 00:13
|
|
|
W gwoli ścisłości nie naruszyłeś przepisów, więc masz rację. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
pawel-krol
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6
|
Wysłany: 19-12-2008, 22:27
|
|
|
czyli wnioskując po tym co napisano powyżej to każdy kto nie stosuje sie do ograniczeń prędkosci jest piratem drogowym? Dobrze zrozumiałem? |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19-12-2008, 22:51
|
|
|
Jak jedziesz 40km/h na ograniczeniu 30km/h to piratem raczej nie jesteś. Jeżeli jedziesz 120km/h na ograniczeniu 50km/h to raczej tak. W zeszłym tygodniu obok mojego bloku, wieczorem, jeden mądry osobnik jechał 120km/h, a równie mądra osobniczka weszła sobie na drogę (nie na pasach) nie wiem czy sprawdzała, czy coś jedzie. Zginęła na miejscu, nie wiem co z kierowcą bo przód kabiny Nissana Almery był zmasakrowany łącznie z szybą. Generalnie nie jesteś w stanie przewidzieć w 100% co się stanie na drodze i jazda dużymi prędkościami poza autostradą może spowodować nieciekawe sytuacje. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 19-12-2008, 22:54
|
|
|
Przecież napisał że jechał na autobanie( dla mnie to określenie oznacza tylko jedno) dlatego nie złamał przepisów. A po drugie to jest temat o czym innym, może trzeba założyć w innym dziale takie topic i tam się żalić bo jestem peny że duża część forumowiczów łamie przepisy tylko się o tym nie wypowiada. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 20-12-2008, 08:18
|
|
|
Morfi napisał/a: | a ciegnace turbo to może swiadczyc ze przebieg jest ponad 200 tys km. |
g.prawda
turbine idzie wykonczyc nawet po 60tkm ! wystarczy od razu po jezdzie wylaczac silnik i turbina za chwile idzie do nieba
ja mam u siebie 210tkm i turbo tez juz cieknie, ale turbo po kazdej jezdzie jest ostudzana i nie palowana na zimnym silniku .
wiec nie mow, ze skoro auto ma 127tkm i turbo cieknie to znaczy ze ma grubo ponad 200.
nie wiem jak w innych rejonach polski ale w szczecinie regeneracja turbo wraz z jej demontazem i montazem to koszt 1200 zl. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 20-12-2008, 08:24
|
|
|
Morfi napisał/a: | Zgłosiłem post do moderatora. w 5 osób 200km/h obojetnie gdzie, jest dla Mnie piractwem.
Prosze o Czerwony Bar |
ale w 3 lub 4 osoby to już nie, czy tak ? Ostygnij, i jak tak Ci zalezy, to pisz petycje do producentów aut, aby we wszystkich osobówkach montowali ograniczniki prędkości do 150, albo wymontowywali tylną kanapę, aby 5 osób nie mogło podróżować na raz...Temat wisi od kilku dni, już swoje kontrowersje wywołał, a Ty nagle odgrzewasz kotleta. Cały temat pozostał tylko dlatego, że w pierwszym poście jest informacja, że było to poza granicami PL. Za odrą jest bardzo dużo odcinków z ograniczeniem prędkości więc to już tamtejszej policji sprawa, jak go złapią. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
|