11l na 100km?!!! |
Autor |
Wiadomość |
Piter105 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:19 11l na 100km?!!!
|
|
|
Pomóżcie mój lancer ostatnio strasznie dużo pali wymieniłem olej, wszystkie filtry, i świece ale nadal nic proszę was o pomoc |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 18-09-2007, 22:01
|
|
|
A sondę lambda sprawdzałeś czy jeszcze żyje czy już umiera? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 18-09-2007, 22:02
|
|
|
pewno juz dawno umarla
najprawdopodobniej lambda do wymiany |
|
|
|
 |
Piter105 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 22:03
|
|
|
nie sprawdzałem a jak to sie robi?? |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 18-09-2007, 22:07
|
|
|
Wkłuwasz się sondami w kabelki sygnałowe od lambdy i mierzysz cyfrowym woltomierzem na zakresie 1V napięcia jakie pokazuje przy różnych obrotach i przygazowaniach i obserwujesz czy się zmieniają i w jakim zakresie. na podstawie tych pomiarów można określić co z lambdą. Wiele już o tym było na forum więc wyszukiwarka forumowa po wpisaniu słówka: lambda sporo ci znajdzie - poczytasz i będziesz wiedział co dalej. Ewentualnie jak nie czujesz się na siłach to jedziesz do ASO, podepną ci auto do kompa, sprawdzą wszystko, wykresy lambdy itp. itd. skasują 100-150zł i powiedzą co dolega i czy lambda to do wymiany czy może jeszcze coś innego.
PS. Poczytaj to: http://www.zss.pl/~moto/w...ublikacje01.htm
oraz jeszcze to: http://www.zss.pl/~moto/w...aca_5_sonda.htm |
|
|
|
 |
Piter105 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 22:19
|
|
|
dzięki spróbuje sam to zrobić |
|
|
|
 |
Bastek [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2007, 23:01
|
|
|
Prawdopodobnie lambda, ale i katalizator warto sprawdzić. Nie stracił przy tym powera? |
|
|
|
 |
Piter105 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2007, 18:17
|
|
|
trochę stracił.a kat napewno jest do wymiany bo od nowości nie był wymieniany. dzwoniłem do salony i umowiłem sie na sprawdzanie komputerowe i powiedzieli ze jak kontrolka błędu sie nie pali to nie ma pewności ze to sąda. pojadę zobaczymy. co z tego wyniknie |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 20-09-2007, 20:08
|
|
|
Lambda zwykle zdycha tak że coś tam działa i jakieś napięcia do ECU podaje ale nie w całym zakresie w jakim powinna stąd ECU nie jest w stanie kapnąć się że ona już dogorywa a to pokażą dopiero pomiary albo wykresy pod obciążeniem np. z MUT-II w ASO właśnie. |
|
|
|
 |
Piter105 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2007, 21:37
|
|
|
aha dzieki pojade i zobaczymy co bedzie |
|
|
|
 |
MARIOELBLAG [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2008, 21:12
|
|
|
witam piter mam podobna sytuacje (13/100km)chciałbym sie dowiedziec co z twoim autem |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2008, 17:06
|
|
|
oczywiście możliwy jest także aparat zapłonowy a dokładnie padająca w nim cewka... |
|
|
|
 |
MARIOELBLAG [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2008, 20:32
|
|
|
Derpin dziekuje za zainteresowanie moja sprawa co do cewki to tego nie sprawdzałem
w samochodzie wymieniłem;
- sonda lambda
- filtr powietrza
- filtr paliwa
- kopółke zapłonu z rozdzielaczem
- świece zapłonowe
- sprawdzony na komputerze wszystko ok
-wlewałem płyn do czyszczenia układu paliwowego
Cz słyszał ktoś o czyms takim jak zawieszanie sie zaworów.Samochód jezdzi super obroty wszystko dobrze tylko te prawie 13l/100km zaczeło sie od tego ze tak jakby zalewalo silnik i nie chciał odpalic lub przy dojechaniu do skrzyżowania potrafił zgasnąć i wielki problem z odpaleniem.wczesniej palił 7,7l/100km.Dziekuje z góry za pomoc na dzien dzisiejszy jestem załamany |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 04-12-2008, 20:47
|
|
|
czy auto jest zamulone, slabo wkreca sie na obroty( nie ma tego powera od 4krpm ) ?
wszystkie opisane przez Ciebie dolegliwosci wskazywalyby na padajacy aparat zaplonowy ( sie znaczy znajdujacej sie w nim cewce )
jest to czesty objaw w tych modelach silnikowych .
mi rowniez najprawdopodniej padla cewka ( juz druig iraz ... ) tak samo Dominikowi.
podobno w poznaniu jest czlowiek ktory sie tym wszystkim zajmuje, tzn reanimuje cewki, i daje rok gwarancji.
najlatwiejszym sposobem jest podmiana ( na chwile ) aparatow zaplonowch . |
|
|
|
 |
MARIOELBLAG [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2008, 21:22
|
|
|
Dzieki za odpowiedz .Auto nie jest zamulone to raczej bestia 170km/h bez problemu ,ruszanie moge palic gumy.Nie mam mozliwosci podmianki cewki czy komputer wykryje ze z cewka jest cos nie tak? |
|
|
|
 |
|