[Pinin] zablokowany mechanizm różnicowy - co zrobic? |
Autor |
Wiadomość |
czopa
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Pinin
|
Wysłany: 04-01-2009, 19:40 [Pinin] zablokowany mechanizm różnicowy - co zrobic?
|
|
|
Witam, mam problem z pininkiem, tj. samochód zachowuje sie ta, jakby włączona była blokada mostu, mimo że kontrolka sie nie swieci i jezdze z samym napedem na tylne kola.
Prosze o porade, bo nie wiem, co z tym zrobic.
THX!! |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-01-2009, 19:53
|
|
|
Witaj, spokojnie jesli mozesz jechac to jakos do warsztatu sie doczlapiesz. Pinin nie ma blokady mostu. Domyslam sie, ze masz SuperSelect i wlaczony tryb 2H. Byc moze cos sie dzieje w tylnym moscie. Pewnie sie nie zmielil ale cos sie stalo. Rozumiem, ze glowka jest sucha. Ciezka sprawa tak na odleglosc doradzac. Sprobuj troche poprzelaczac napedy, chwile pojezdzic jesli nic nie bedzie przeszkadzac i wrocic do 2H. Moze to jakis problem elektroniki a moze usterka mechaniczna. Daj znac jutro. Jesli calkiem sie rozkraczy mozna bedzie Cie zaciagnac do mechaniora. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 04-01-2009, 22:23
|
|
|
Witaj w gronie MitsuManiaków. Tak jak Gene napisał tylko ja jeszcze od siebie dodam że do przodu i do tyłu przejedź.A jeszcze jedna sprawa czy nie jeździłeś po wodzie,takiej która zalała by przekładnie?? albo po brei śnieżnej?? Może jakoś dostała się woda i przymarzło Pozdrówka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
f04
Mitsumaniak f04

Auto: Pajero II 99'
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Posty: 60 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 04-01-2009, 23:50
|
|
|
Witam.
W moim Pajero też jest problem z mostem. Znaczy był a czy nadal jest to nie jestem w stanie sprawdzić. Otóż przechodził konserwacje i kręcąc kołem jednym kręciły się oba w tą samą stronę razem z wałem. Jak trzymać jedno koło to drugim będzie można pokręcić ale ciężko. Był w sobote wyprowadzany po dłuższym postoju ale już na podośnik nie wrócił więc nie wiem czy nadal jest to samo. Czy w czasie jazdy się dziwnie zachowuje to nie powiem bo stoi i jeszcze jakiś czas postoi a ja nie mam prawka żeby sie przejechać.
Nie posiada blokady mostu.
Pozdrawiam. |
_________________ Pozdrawiam Adam f04.
 |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 05-01-2009, 17:13
|
|
|
f04 napisał/a: |
W moim Pajero też jest problem z mostem. (...) kręcąc kołem jednym kręciły się oba w tą samą stronę razem z wałem. Jak trzymać jedno koło to drugim będzie można pokręcić ale ciężko. |
A nie masz LSD |
|
|
|
 |
f04
Mitsumaniak f04

|
Wysłany: 05-01-2009, 19:48
|
|
|
A co to jest? |
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-01-2009, 20:27
|
|
|
LSD:to w tłumaczeniu mechanizm różnicowy o ograniczonym poślizgu.
Tzn.jedno koło stoi na lodzie drugie na asfalcie i samochód jest uziemiony - nie możemy ruszyć, lecz jeśli mamy LSD to ona przekaże połowę momentu obrotowego do drugiego koła(tu: stojącego na asfalcie).Aktywują się automatycznie, w zasadzie nie da się ich odłączyć. Taki typ mechanizmów różnicowych wymaga stosowania specjalnego oleju o symbolu LS(limited slip - ograniczony poślizg).
Pozdro |
Ostatnio zmieniony przez bartek2800 05-01-2009, 20:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 05-01-2009, 20:31
|
|
|
f04 napisał/a: | A co to jest? |
Mechanizm różnicowy o zwiększonym tarciu |
|
|
|
 |
f04
Mitsumaniak f04

|
Wysłany: 05-01-2009, 20:38
|
|
|
Dzięki za odpowiedź. Możliwe że mam ale nie jestem w stanie wam tego powiedzieć.
Pozdrawiam. Ps. Gdzie jest [pomógł]? |
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-01-2009, 20:40
|
|
|
Z tego co się orientuję "Pomógł" może wstawić tylko twórca tematu czyli czopa.
Jeśli koniecznie chcesz wstawić "Pomógł" to zagadaj do czopa na PW.
Pozdro |
|
|
|
 |
|