Mój nowy wskaźnik paliwa |
Autor |
Wiadomość |
Zhan
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 695 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 25-07-2010, 13:09 Mój nowy wskaźnik paliwa
|
|
|
Witam,
Ktoś mnie prosił o informację na temat jednego z moich projektów ale nie pamiętam kto więc pochwale się publicznie. Ogólnie chodzi o to żeby na oryginalnym wskaźniku paliwa odczytywać również poziom gazu. W efekcie dość drastycznych modyfikacji powstało coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=vzAFIMoPMDg
Przy okazji spytam Was o opinię w pewnej kwestii, ponieważ mam dylemat i nie mogę się zdecydować. Wspólny wskaźnik pomimo swoich zalet ma jedną zasadniczą wadę, pokazuje w danym czasie poziom tylko jednego z paliw. I właśnie nie mogę się zdecydować kiedy co ma pokazywać.
Opcja pierwsza - wskaźnik sterowany jest elektrozaworem gazu (pokazuje stan paliwa aktualnie wykorzystywanego):
zalety:
- przy rozruchu silnika na benzynie widzę jej poziom
wady:
- jeśli z jakiegoś powodu (np. awaria lub spadek ciśnienia gazu) instalacja przełączy się na benzynę to nie sprawdzę ile mam gazu bo wskaźnik będzie pokazywał poziom benzyny.
Opcja druga - wskaźnik sterowany diodą sygnalizacyjną, która świeci się zawsze jeśli instalacja gazowa jest uruchomiona, nawet jeśli chwilowo jadę na benzynie, na przykład na nierozgrzanym silniku (pokazuje stan benzyny tylko kiedy ręcznie się na nią przełączę)
zalety:
- w razie awaryjnego automatycznego przełączenia na benzynę wciąż widzę poziom gazu dopóki nie przełączę ręcznie na benzynę
wady:
- brak kontroli nad poziomem benzyny bez ręcznej ingerencji co może skutkować w skrajnym przypadku opróżnieniem baku.
Mam nadzieję, że nie zamotałem zbytnio, ciekaw jestem Waszych opinii. |
|
|
|
 |
anwi
Forumowicz

Auto: Galant 4x4 6a13 SingleTurbo
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Gru 2008 Posty: 206 Skąd: Działdowo
|
Wysłany: 25-07-2010, 18:30
|
|
|
hej, myślę ze opcja 1 pierwsza będzie najrozsądniejsza, czy na czym jadę na tym pokazuje stan paliwa, i teraz tak nie wiem jak się podłączasz do czujnika gazu ale przecież każda sekwencja ma centralkę na której tez on jest i tam widać czy ma rezerwę gazu czy , a tak jak pisałeś przy każdym odpaleniu widać ile ma benzoli,
masz to już zamontowane w aucie czy na razie testy na stole??
jak coś mogę protestować u siebie, na żywym organizmie:)
pozdr |
|
|
|
 |
pablo diablo
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 Gls Lancer 1.8 DID
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 643 Skąd: Nowy Sacz
|
Wysłany: 25-07-2010, 19:53
|
|
|
opcja 1 chyba lepsza
No Pomysl super z tego co pamietam holenderskie samochody maja to w ten sposob zrobione
Ja kiedys myslalem zeby cos takiego zrobic u siebie lecz wskaznik gazu pokazuje mi bardzo dobze i wiem naprawde ile mam tego gazu.. czekam na opis jak to zrobiles u siebie |
_________________ pablo diablo |
|
|
|
 |
Psikus
Mitsumaniak

Auto: Xsara Picasso
Pomógł: 14 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 981 Skąd: sosnowiec
|
Wysłany: 25-07-2010, 21:02
|
|
|
Opcja pierwsza jest ciekawszą, ale ciekawsza by była gdyby przełączanie wskaźnika działało z kilkusekundowym opóźnieniem - pozwoliło by to znać poziom gazu po samoczynnym przełączeniu na benzynę. O ile jest to fizycznie wykonalne |
|
|
|
 |
jkrzysztof80
Forumowicz vrmaniak

Auto: Białe i czerwone
Kraj/Country: UK
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 1127 Skąd: UK, West Midlands
|
Wysłany: 25-07-2010, 21:10
|
|
|
Zhan, a jaka jest dokładność tych wskazań, taka sama jak na tym co montują oryginalnie czy jest dokładniej? |
_________________ LEGNUM VR4 2009-2013
FOCUS MK2 2013-?
3000GT 2013-?
 |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-07-2010, 22:02
|
|
|
fiole1, projekt na razie na biurku ale już po przymiarkach jak widać
pablo diablo, ja też słyszałem, że są specjalne czujniki gazu do zamontowania w butli, które podpina się pod standardowy wskaźnik w aucie i działa... niestety dowiedziałem się o tym już po fakcie, kiedy miałem swój wskaźnik zdewastowany
zbychu80, też o tym myślałem, żeby wybrać opcję pierwszą plus dodatkowy przełącznik, którego wciśnięcie spowoduje na przykład przełączenie wskazań na paliwo inne niż aktualnie używane powiedzmy na 10 sekund.
jkrzysztof80, zależy jak na to patrzeć... z jednej strony oryginalny wskaźnik jest analogowy więc ma trochę dokładniejsze płynne wskazanie, natomiast mój sterownik potrafi ustawić wskazówkę tylko na 208 pozycji z drugiej jednak strony mogę tę wskazówkę bardzo precyzyjnie kontrolować co jest niemożliwe w zwykłym wskaźniku. Ogólnie to tak jak pisał zbychu układ jest na mikrokontrolerze tak więc jeśli będzie dostawał wiarygodne dane to wskazania będą dużo precyzyjniejsze niż w oryginale. Dodatkowo planuje zrobić programową korekcję gdyż jak wszyscy wiemy zbiornik w galu jest nierówny i wskazówka opada nie do końca proporcjonalnie z ubytkiem paliwa w całym zakresie. |
|
|
|
 |
jkrzysztof80
Forumowicz vrmaniak

|
Wysłany: 25-07-2010, 22:11
|
|
|
Zhan, jak ukończysz projekt to wrzuć opis na forum bo jestem zainteresowany tym gadżetem |
FOCUS MK2 2013-?
3000GT 2013-?
 |
|
|
|
 |
DziadekMirek
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A GLS
|
Wysłany: 06-08-2010, 20:17
|
|
|
Doskonaly pomysl, z niecierpliwoscia czekam na "przepis" i efekty testów. |
_________________ Nigdy nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
jkrzysztof80
Forumowicz vrmaniak

|
Wysłany: 06-08-2010, 22:02
|
|
|
Właśnie Zhan, jak tam projekt już ukończony? |
FOCUS MK2 2013-?
3000GT 2013-?
 |
|
|
|
 |
Zhan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-08-2010, 20:55
|
|
|
Niestety projekt się trochę przeciąga. Nie jestem ani elektronikiem ani programistą więc co chwila wpadam w jakąś pułapkę wynikającą z braku wiedzy i doświadczenia. A układ jest już gotowy więc wszelkie przeróbki na przykład bloku zasilania płytki drukowanej to lekka rzeźba. Z częścią mechaniczną też miałem trochę przejść. Ale ogólnie wszystko jest na dobrej drodze i czekam już tylko na przesyłkę ze specjalnymi złączkami żeby zamontować to wszystko w aucie. Właśnie kończę oprogramowywać układ, zostało mi tylko w zasadzie napisać procedurę obsługującą żarówkę rezerwy (wymyśliłem sobie, że będzie działać tak jak przy benzynie, czyli zapalać się stopniowo) oraz pompy paliwa bo będzie też opcja odłączania pompy w czasie jazdy na gazie. Za kilka dni wrzucę parę fotek i opis zasady działania. Na biurku spisuje się rewelacyjnie . |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 07-08-2010, 21:13
|
|
|
Pomysł świetny. Z niecierpliwością czekam na efekty prac. Po wakacjach kupujemy EA5W Avance, oczywiście LPG będziemy zakładać i z miłą chęcią widzielibyśmy taki bajer w aucie. |
|
|
|
 |
jkrzysztof80
Forumowicz vrmaniak

|
Wysłany: 10-08-2010, 11:29
|
|
|
Zhan, myślałeś może żeby zastąpić wskaźnik temp. wody tym od gazu? |
FOCUS MK2 2013-?
3000GT 2013-?
 |
|
|
|
 |
mar111cin
Forumowicz
Auto: galant 2.5 V6 '03
|
Wysłany: 10-08-2010, 11:52
|
|
|
a jak Ci termostat nie puści i nie bedziesz widział temperatury silnika, to się dowiesz ile kosztuje zrobienie głowic w V6 ?:/ niemiła perspektywa... |
_________________ Galant 2.5 V6 2003r. automat +VSI Prins
witaj Gość |
|
|
|
 |
jkrzysztof80
Forumowicz vrmaniak

|
Wysłany: 10-08-2010, 12:38
|
|
|
mam na słupku dokładniejszy wskaźnik temp. |
FOCUS MK2 2013-?
3000GT 2013-?
 |
|
|
|
 |
DziadekMirek
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A GLS
|
Wysłany: 10-08-2010, 16:18
|
|
|
jkrzysztof80 napisał/a: | mam na słupku dokładniejszy wskaźnik temp. |
To moze pstryknij fotke, chetnie zobacze. |
_________________ Nigdy nie kłóć się z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
|