Problemy z kluczykiem - wymiana baterii, programowanie. |
Autor |
Wiadomość |
Neku
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-05-2012, 19:34 Problemy z kluczykiem - wymiana baterii, programowanie.
|
|
|
Witam wszystkich tutaj zgromadzonych specjalistów,
po wymianie baterii, kluczyk się rozkodował tj.nie reaguje na przycisk otwierania tudzież zamykania drzwi. Czy można domowym sposobem taki kluczyk ponownie zakodować. Czy pozostaje tylko ASO. Dzięki. |
Ostatnio zmieniony przez tyku 12-02-2017, 19:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-05-2012, 23:55
|
|
|
Neku napisał/a: | Czy pozostaje tylko ASO. Dzięki. |
ASO |
|
 |
mały55
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer GTS CVT
|
Wysłany: 20-01-2013, 10:14 Problemy z kluczykiem - wymiana baterii, programowanie.
|
|
|
Witam i pozdrawiam,mam problem z kluczykiem od mojego mitsu,otóż coraz częściej nie mogę otworzyć i zamykać drzwi z pilota,stąd moje pytanie ,czy może to być wina słabej baterii w pilocie?czy mogę sam wymienić baterię nie powodując rozkodowania pilota?niestety autko kupiłem z jednym kluczykiem,autko z USA,GTS 2.0 CVT,kluczyk zwykły z trzema przyciskami ,loc,unloc,panic,dziękuje za ew.rady. |
Ostatnio zmieniony przez tyku 15-01-2017, 19:40, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
fargo
Mitsumaniak

Auto: 2.0 GTS '08 CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Sty 2009 Posty: 347 Skąd: KrakówNH
|
Wysłany: 20-01-2013, 11:18
|
|
|
Ja mam co prawda ten większy pilot ale już wymianiałem bateryjkę i nic się nie rozkodowało. U mnie komp pokazywał na wyświetlaczu przy uruchamianiu fury komunikat "battery low". |
|
|
|
 |
mały55
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer GTS CVT
|
Wysłany: 20-01-2013, 11:50
|
|
|
Właśnie wyczytałem w instrukcji że powinien się pokazac taki komunikat,u mnie komunikatu brak,wiec problem może być inny,boje się że jak padnie mi jedyny kluczyk to będzie straszna lipa.nie orientujecie się czy gdzieś w krakowie dorobię taki kluczyk z immo do amerykańca,słyszałem że może byc problem,no i koszta dość duże. |
|
|
|
 |
Tercel
Mitsumaniak
Auto: Lancer 1.8 SB
|
Wysłany: 21-01-2013, 20:22
|
|
|
Witam
Ja mam problem z otworzeniem bagażnika. Z pilota wszystkie drzwi mi otwiera, a bagażnika bywa różnie. Czy to może wina pogody ? jest tylko -10 stopni. |
|
|
|
 |
Tercel
Mitsumaniak
|
Wysłany: 23-01-2013, 18:38
|
|
|
Otwieram z pilota bagażnik i drzwi, ale bagażnik jaki klamki lekko dźwignię unoszę do góry. Do tej pory był lekki opór/przeskok i się to otwierało. Teraz na sztywno nic |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-01-2013, 21:15
|
|
|
Tercel napisał/a: | Otwieram z pilota bagażnik i drzwi, ale bagażnik jaki klamki lekko dźwignię unoszę do góry. Do tej pory był lekki opór/przeskok i się to otwierało. Teraz na sztywno nic |
Tzn. nie wciska ci się ten podłużny przycisk nad rejestracją? Pewnie przymarzł.
Normalnie, to on się zawsze mechanicznie wciska, czy jest zamknięte czy otwarte z pilota, tylko jak jest otwarte, to załącza elektryczny zamek (słychać bzzzzyk), a jak zamknięte to po prostu obwód jest otwarty i przycick nic nie załącza.
A jak czasami się naciska, a czasami nie, to pewnie coś mechanicznie nawala i trzeba by rozebrać.
Jak zawsze się naciska, a nie otwiera zamka - to problem elektryki. |
|
|
|
 |
Tercel
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-01-2013, 09:59
|
|
|
Mechanik obejrzał i jestem umówiony na poniedziałek. Wstępnie wygląda to na elektrykę. Przy próbie otwierania słychać "cykanie" jakiegoś stycznika. Nie wiem czy pod kompie coś wykaże ? |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 26-01-2013, 13:28
|
|
|
Tercel napisał/a: | Przy próbie otwierania słychać "cykanie" jakiegoś stycznika. |
Jeżeli jest to "cykanie" a nie "bzyczenie" (czyli jakby dźwięk silniczka elektrycznego) to znaczy, że działa jakiś przekaźnik, ale nie działa siłownik zamka... Nie wiem, co komputer ma wykazać... Najwyżej napisze Ci to, co sam wiesz, czyli "awaria zamka tylnej klapy" Rozumiem, że już po gwarancji? |
|
|
|
 |
Tercel
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-01-2013, 14:58
|
|
|
Po gwarancji. "Cyknięcie" za każdym razem, gdy próbuję otworzyć bagażnik |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 26-01-2013, 18:17
|
|
|
To powinno być łatwe do sprawdzenia, w tapicerce klapy jest zaślepka odsłaniająca zamek, a w nim wajcha do ręcznego otwierania. Trzeba sprawdzić, co ta wajcha robi i to samo powinien robić ten silniczek, który pewnie nie działa. Zasilanie mechanizmu jest (bo coś cyka), guzik nad rejestracją działa (bo coś cyka). Może po prostu odpięło się zasilanie siłownika, albo coś w nim mechanicznie się zacięło... Myślę, że każdy średnio rozgarnięty mechanik sobie z tym poradzi.
Na otwartej klapie mechanizm powinien też działać, jak naciskasz guzik, to powinno być za każdym razem słychać takie "bzzzyk, bzzzyk" |
|
|
|
 |
Tercel
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-01-2013, 19:38
|
|
|
Żadnej przyczyny, po rozłożeniu i złożeniu działa. Chyba styki były coś nie tak, albo zamarzło przy -10 ??? |
|
|
|
 |
SkOniAk
Mitsumaniak

Auto: Audi A6 Avant Quattro '16
|
Wysłany: 29-01-2013, 09:12
|
|
|
Nie zakładając nowego tematu napiszę tutaj, ostatnio mam problem z otwarciem auta mam 2 kluczyki i na żadnym nie reaguje nieraz jedynie załapie i otworzy auto a potem nie chcę już zamknąć.
Teraz przy lekko minusowych temp. problem ustał i otwiera i zamyka normalnie z centralnego natomiast przy temp. -15 wgl nie dało się ani otworzyć ani zamknąć pilot nie reagował jedynie z kluczyka.
W czym może być problem? |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2013, 10:48