Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Toyota Avensis - jaka tam jest skrzynka?
Autor Wiadomość
brodzky 
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-12-2008, 22:34   Toyota Avensis - jaka tam jest skrzynka?

Witam

Tytulem wstepu przejechalem sie dzisiaj kawalek Avensisem 2003 albo 2005 (sprzed liftu). Silnik 2.4 prosta czworka i 5 automat z tiptronikiem. 161kkm.
Ogolnie jestem w szoku jak bardzo na + jest to auto w stosunku do mojej galery (9 lat roznicy w technice). Pomijajac komfort gdzie na plytach nic a nic nie slychac pracy zawieszenia i niesamowite zegary (wciaz szukam HC dla siebie) najbardziej zaciekawila mnie skrzynka. I to jest wlasnie sedno sprawy. Siedze od ponad godziny na google i nie moge znalezc nawet modelu jaki tam wkladali (pietno dla mnie). Znalazlem jedynie review 2.4 5AT bez trybu manual, w ktorym pisza ze skrzynia jest niesamowita. Jest niesamowita bo po przejazdzce ta Toyota prawie rok temu zdecydowalem sie na automat w Galu. Tylko jaki do diabla to jest model i gdzie moge przeczytac cos technicznie o niej? Odnioslem wrazenie ze biegi zmienia jak zwykla skrzynka odpuszczajac miedzy zmianami gaz i tak jakby nie ma efektu gumy jakby bylo zwykle sprzeglo zamiast hydrokinetycznego.

No i generalnie autko przy spokojnej jezdzie sprawia wrazenie duzo bardziej zeskiego i skrzynka (byc moze dlatego ze ma 5 a nie 4 biegi) znacznie chetniej redukuje i kombinuje z biegami. Nie trzeba wdusic w podloge z WideopenSwitch zeby sie zdecydowanie szybciej zebral.

Anyone? Anything about that masterpiece? :) Skad taka przepasc jak silniki podobne?

Pozrawiam
zauroczony brodzky

ps. Galant na 4krpm jest glosniejszy
ps2. W Galancie lepiej zamykaja sie drzwi (dzwiek jest puuuf zamiast brzdek)
ps3. Galant 6A13 163KM@5750 223NM@4500, Tojka 2AZ-FSE 163@5800, 230@3800 -> tu chyba jest sedno dynamiki

CichyTom
[Usunięty]

Wysłany: 17-01-2009, 16:52   

silnik DiD - rewelacja
i na tym się kończą zachwyty
pozycja za kierownicą - wygodna chyba tylko dla wyższych inaczej :lol:

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 17-01-2009, 17:24   

W Toyocie dzizle nazywają się D4-D lub C-Cat

brodzky 
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-01-2009, 19:58   

Moze i diesle tez robia rewelacyjne ale to byla benzyna. W polaczeniu ze skrzynka, na temat krtorej prosze o jakies info jest rewelacja i duzo przyjemniejsze od gala z automatem.

CichyTom
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2009, 16:35   

ten był zdecydowanie D4D :lol:
dzięki za poprawkę :)

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 18-01-2009, 17:15   

Spoko. Na Toyotach się trochę orientuję :D

Odpowiedz do tematu