Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
1szy samochód, parę pytań
Autor Wiadomość
Cornholio 
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1.6 100ps 98r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-01-2009, 03:14   1szy samochód, parę pytań

Witam. Sprowadziłem sobie niedawno Carismę 1.6 73kw 98r. I Mam parę pytań. Samochód przeszedł przegląd techniczny, prócz przednich drążków amortyzatora nie było problemów, ale:
1. Strasznie rzezi prawe tylne koło coś w stylu ''ŻŻŻŻżżżżŻŻŻŻ'' i nie wiem co to może być. Problem pojawia się przy dość dużej prędkości 120-140km. Znajomy mechanik który nim jeździł powiedział że to raczej nie łożysko. Co Wy na to?
2. Jak jeżdżę po garbach i samochód podskuje to na chwilę włącza się podświetlanie kabiny, jak to zniwelować?
3. Jakie najlepiej drażli stabilizatopa zakupić, żebym nie musiał ich wymieniać co parę miesięcy.
4.zamierzam zakupić od znajomego koła na ładnych aluminiowych felgach mocowanie. ET38. Moje mają ET44 opony 195x50x15. Czy nie będzie problemów z ich zamontowaniem i jazdą?
4. Odnośnie spalania. Podczas jazdy z Niemiec spalił max 6l. A teraz po mieście dochodzi nawet do 12, czy to normalne?
5. Co powiecie na temat instalacji gazowej, jeśli tak to jaka?
6. Podczas jazdy z włączonym nawiewem (nie posiadam klimy) wydobywa się bardzo nieprzyjemny odór zgnilizny. Znajomy mówił, abym wymienił filtr kabinowy, ale niestety nie mogę go zlokalizować.
Na razie tyle, ale na pewno jeszcze coś mi się przypomni :-)

demeone 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
Wysłany: 15-01-2009, 03:42   

Punkt 4: tak jak pewnie wiekszosc odpowie: przeczysc przepustnice ale z drugiej strony podczas jazdy z niemiec jechales po autobahnie ;) tak wiec spalanie jest mniejsze niz podczas jazdy po miescie
Punkt 6: Filtr jest za schowkiem odkrec wymontuj i zobacz co znajdziesz, uzyj opcji szukania na forum
Pozdrawiam

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 15-01-2009, 06:27   

Punkt 2. Czy domknąłeś klapę od bagażnika?
Punkt 5. Sekwencja. Sporo ludzi ma zestaw firmy STAG.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 15-01-2009, 09:16   Re: 1szy samochód, parę pytań

Cornholio napisał/a:

1. Strasznie rzezi prawe tylne koło coś w stylu ''ŻŻŻŻżżżżŻŻŻŻ'' i nie wiem co to może być. Problem pojawia się przy dość dużej prędkości 120-140km. Znajomy mechanik który nim jeździł powiedział że to raczej nie łożysko. Co Wy na to?

Może być wyząbkowana opona.

Cornholio napisał/a:
2. Jak jeżdżę po garbach i samochód podskuje to na chwilę włącza się podświetlanie kabiny, jak to zniwelować?

Rozebrać włącznik i spacyfikować.

Cornholio napisał/a:
4. Odnośnie spalania. Podczas jazdy z Niemiec spalił max 6l. A teraz po mieście dochodzi nawet do 12, czy to normalne?

A co w tym dziwnego? Miasto to miasto więc nawet i x2 może skoczyć spalanie. Mój 1.8 GDI w trasie ma średnio 7.5 a w mieście 13 :D

Cornholio napisał/a:
5. Co powiecie na temat instalacji gazowej, jeśli tak to jaka?

Tylko sekwencyjna. Chyba że lubisz permanentne problemy z autem i przepływomierzem.

Cornholio napisał/a:
6. Podczas jazdy z włączonym nawiewem (nie posiadam klimy) wydobywa się bardzo nieprzyjemny odór zgnilizny. Znajomy mówił, abym wymienił filtr kabinowy, ale niestety nie mogę go zlokalizować.

Jeśli jest to za schowkiem po stronie pasażera - dostęp po otwarciu schowka i spuszczeniu go aż na podłogę. Ponadto trzeba ci zrobić czyszczenie i odgrzybianie kanałów analogicznie jak dla klimy.

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 15-01-2009, 16:25   

saphire napisał/a:
Tylko sekwencyjna. Chyba że lubisz permanentne problemy z autem i przepływomierzem.
Ja mam opcję klasyczną i nie narzekam na awarię. :P Aczkolwiek jak bym miał ja gazować auto, wsadziłbym sekwencję.

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

patriotazz 
Mitsumaniak

Auto: Lancer
Wysłany: 15-01-2009, 23:55   

Sekwencja i moim zdaniem najlepiej ja mam w swojej 1.6 i jestem zadowlony

Cornholio 
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1.6 100ps 98r.
Wysłany: 17-01-2009, 16:09   

A co z tą przepustnicą? Gdzie się znajduje i jak ją przeczyścić. Dużo piszesie w tematach na temat czyszczenia przepustnic, ale myślałem że coś takiego jest tylko w starych gaźnikach... 䮠ࣰƀ

Odpowiedz do tematu