|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
SIGMA |
Autor |
Wiadomość |
grzess81 [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2009, 12:36 SIGMA
|
|
|
Witam !!!
nie mam zadnego problemu tylko chce napisac ze jestem zadowolony z mojego autka.... o tak po prostu !!! |
|
|
|
 |
Noritsu [Usunięty]
|
Wysłany: 20-01-2009, 18:12
|
|
|
Ja też mogę dołączyć do grona takich szczęśliwców |
|
|
|
 |
Piotr Z
Mitsumaniak

Auto: sigma 3.0 V6 12v sedan 94 r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Kwi 2008 Posty: 293 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 20-01-2009, 18:18
|
|
|
też nie narzekam,jestemzadowolony, ot zwykłe czynności związane z użytkowaniem |
_________________ Pozdrawiam
Piotr
pierwszy zlot sigm w Kazimierzu Dolnym
 |
|
|
|
 |
margac
Forumowicz
Auto: Sigma 3000 24V '93
|
Wysłany: 20-01-2009, 21:13
|
|
|
Ja też się dołączam! To moje najlepsze auto ,a miałem już kilkanaście i to nowszych.... |
|
|
|
 |
Janusz 58
Mitsumaniak SIGMA & 3000GT

Auto: mitsubishi sigma 96, 3000GT 92
|
Wysłany: 20-01-2009, 21:53
|
|
|
Tez się dołączam,jest to super samochodzik,a mogę coś na ten temat powiedzie bo miałem- przerobiłem bardzo dużo aut-trudno zliczyć. Od pewnego czasu jestem wierny tylko japońskim samochodom,ale wśród nich jest taki jeden rodzynek nie doceniany przez wielu użytkowników,a mianowicie Sigmusia,pozdrawiam |
|
 |
adpiekar
Forumowicz
Auto: sigma 92r.12V, Pajero IV Dakar
|
Wysłany: 21-01-2009, 09:25
|
|
|
Także (odpukać) nic mi nie dolega,oprócz braku ABS.Bryka się codziennie tu i tam. |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 21-01-2009, 16:35
|
|
|
no.....taki sobie samochód - fascynacja była w chwili zakupu owszem wypasiony całkiem, całkiem - stylistyka nadwozia jeszcze nie tak stara i nie kłuje w oczy ....za kilka lat naprawdę to będzie baaaardzo rzadki samochód....ale te V6 DOHC to już z nóg nie zwala bo są lżejsze i szybsze auta od sigmy reasumując jest samochodem jednak ciekawym i kupiłbym go raz jeszcze - ot tak by sobie mieć -oczywiście mój egzemplarz !
co do eksploatacji - nie psuje się i jest wygodny ,przestronny -mozna w niego napakować ! a i przespać się można po rozłożeniu tylnej kanapy.... pozdrawiam |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
and.lukas
Forumowicz
Auto: Mitsu Sigma kombi '95
|
Wysłany: 24-01-2009, 05:30
|
|
|
Ja tez uwazam , ze auto jest przyzwoite i solidne, ale po 9-ciu miesiacach używania widzę tez poważne wady: (kombi 12V '95)
Duży na zewnątrz- w środku już trochę ciasno (oprócz paki z tyłu), muszę odchylac siedzenie, które nienaturalnie sięga poza środkowy słupek i ogranicza nienajwiekszą przestrzeń z tyłu. Mam też scorpio,dziewięć lat starszego z wieloma przydatnymi i niespotykanymi rozwiazaniami w tamtych czasach, w którym miejsca jest o wiele więcej,a stary passat b4 to sigmę bije na głowe w tym względzie (oprócz kombi z tyłu).
Auto zaprojektowane przez kurdupli japońców- za krótkie fotele pod nogami.
Wyposazenie jak na najwyzszy model dość mizerne poza klima i elektryka (w sedanach jest lepiej?).Brak tempomatu, termometru temp. zewn., podswietlenia tylnych drzwi, słaba regulacja siedzeń. FATALNE swiatła,gnijąca tylna klapa, nienajlepsza ergonomia przy kierownicy- kierunki na godzinie 9.30, a powinno być na 10.30, i podczas właczania potrafią się wyłaczyc przypadkowo światła mijania....
To narazie tyle wad, jakie na szybko mi sie przypomniały, a zalety to były juz opisywane.....Ma ich wiele dlatego mam to auto... |
_________________ Powymyślali te durackie maszyny, bo siły w rękach nie mieli...
Kazimierz Pawlak (ten od Kargula) |
|
|
|
 |
Herdi [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2009, 08:52
|
|
|
and.lukas napisał/a: | Ja tez uwazam , ze auto jest przyzwoite i solidne, ale po 9-ciu miesiacach używania widzę tez poważne wady: (kombi 12V '95)
Duży na zewnątrz- w środku już trochę ciasno (oprócz paki z tyłu), muszę odchylac siedzenie, które nienaturalnie sięga poza środkowy słupek i ogranicza nienajwiekszą przestrzeń z tyłu. Mam też scorpio,dziewięć lat starszego z wieloma przydatnymi i niespotykanymi rozwiazaniami w tamtych czasach, w którym miejsca jest o wiele więcej,a stary passat b4 to sigmę bije na głowe w tym względzie (oprócz kombi z tyłu).
Auto zaprojektowane przez kurdupli japońców- za krótkie fotele pod nogami.
Wyposazenie jak na najwyzszy model dość mizerne poza klima i elektryka (w sedanach jest lepiej?).Brak tempomatu, termometru temp. zewn., podswietlenia tylnych drzwi, słaba regulacja siedzeń. FATALNE swiatła,gnijąca tylna klapa, nienajlepsza ergonomia przy kierownicy- kierunki na godzinie 9.30, a powinno być na 10.30, i podczas właczania potrafią się wyłaczyc przypadkowo światła mijania....
To narazie tyle wad, jakie na szybko mi sie przypomniały, a zalety to były juz opisywane.....Ma ich wiele dlatego mam to auto... |
Czy ty aby czasem nie przesadzasz?
światła to pewnie sprawa wyrobienia włącznika, ale mi się to nigdy nie zdarzyło, godziny manetek to ergonomia - jak kto lubi mi pasuje, światła .... hmmmmm no najlepsze nie są , tempomat masz w automacie występował zapewne jako opcja bo nie we wszystkich jest
klapa to FAKT porażka, podobnie jak ramka szyberdachu , a co do miejsca z tyłu to ja tam nie jeżdżę |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2009, 10:23
|
|
|
Widzę and.lukas że masz bardzo ubogą wersję w automacie mam prawie wszystko oprócz poduszki łącznie z aktywnym zawieszeniem które działa siedzenia regulowane elektrycznie z pamięcią - podgrzewane, oczywiście skóra, nie wspomnę o tempomacie regulowanej kierownicy, elektrycznym szyberdachu co też oczywiste, jeśli chodzi o korozję to słowo to nie jest znane w sedanie jeśli tylko nie był "bity" nie będę się dalej rozpisywał bo kto ma to wie jak na tamte a i obecne czasy to auto jest naprawdę wypasione i komfortowe po prostu S klasse |
Ostatnio zmieniony przez syski 24-01-2009, 11:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Herdi [Usunięty]
|
Wysłany: 24-01-2009, 10:44
|
|
|
Dobrze że ma kierownice i klamki |
|
|
|
 |
sebi629
Forumowicz TAXI Sigma - Jedyna
Auto: sigma '94 24v
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 109 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 24-01-2009, 12:28
|
|
|
To i Ja sie wypowiem w tym temacie.
Mam juz druga sigme. Poprzednia '94 24v manual a teraz '95 24v automat i obydwie pracowaly jako taxi. Nie moge narzekac na ich awaryjnosc ani wyposarzenie. Jedna jedyna rzecz jaka mnie denerwuje przy dosc ciezkiej eksploatacji jest slaba sztywnosc nadwozia. A moze mam urojenia ale i jedna i droga jak jechalem po nierownosciach to mialem nieodparte wrazenie ze troche nienaturalnie pracuje cala buda. Tez tak macie??? Juz nawet myslelem o jakichs rozpórkach. A po za tym to kocham to auto!!! |
|
|
|
 |
Piotr Z
Mitsumaniak

Auto: sigma 3.0 V6 12v sedan 94 r.
Pomógł: 3 razy Dołączył: 17 Kwi 2008 Posty: 293 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 24-01-2009, 13:02
|
|
|
zgadza się tez mam takie wrażenie , ogólnie uważam ze zawieszenie jest dosyć delikatne jak na nasze grogi , ale tak z tą sztywnością masz rację sebi |
_________________ Pozdrawiam
Piotr
pierwszy zlot sigm w Kazimierzu Dolnym
 |
|
|
|
 |
and.lukas
Forumowicz
Auto: Mitsu Sigma kombi '95
|
Wysłany: 24-01-2009, 13:10
|
|
|
Pnowie nie przesadzam i nie pisze , że jestem zupełnie nie zadowolony, tylko staram sie ocenić obiektywnie, bez emocji, jakie towarzyszą niektórym kolegom. Posiadacze innych marek maja to samoi wnerwiają się jak powiem, że jego audi czy bmw nie zrobiło na mnie większego wrażenia i , że musi zainwestować np. w zawieszenie, żeby było poprawnie., albo ,że jest ciasnawo...
Staram sie dyskutować na argumenty...
Z tyłu miałem okazję pare razy jechac i zawadzałem o obniżenie szyberdachu w suficie...
Siedzenia z przodu są za krótkie- brak podparcia uda na całej długości- meczące na długiej trasie-audi, bmw,vw mają lepsze. Gabaryty mam normalne- 182cm, i nie jestem grubasem
A, że kombi ma słabsze wyposażenie to widać choćby po braku silnika 24V...
Kierunkowskaz (dźwignia) własnie dlatego wyłącza światła, bo jest za nisko i trzeba odrywać rękę z kierownicy, którą się normalnie trzyma wyżej.
Na przemian uzywam innego auta i mam porównanie z innymi markami (zakładam alarmy itp).
..A włącznik tylnej wycieraczki- prawie jak w fso
Wiadomo ideałow nie ma, bo by wszyscy nimi jeździli, a inne by stały....
Pozdr.
and.lukas |
_________________ Powymyślali te durackie maszyny, bo siły w rękach nie mieli...
Kazimierz Pawlak (ten od Kargula) |
|
|
|
 |
zbyszek05
Forumowicz balcer
Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Pomógł: 15 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1236 Skąd: Zambrow
|
Wysłany: 24-01-2009, 14:15
|
|
|
no....ja nie narzekam 93 rok i nawet auta typowe z zachodu tj.VW,AUDI ,BMW....z tego roku i do roku 97/98 takiego wypasu nie mają !!!!taki wypas to tylko w japończykah ,którzy próbując zdobyć ten rynek w róznych segmentach dokładali wszystkiego by auta te były lepiej wypasione i cenowo korzystniejsze! niestety jeszcze do niedawna panował przesąd u ludzi że japończyki są drogie w eksploatacji i bardzo wadliwe po latach "długich" użytkowania ...ja dodam od siebie że mając sigmę /zakupioną ot tak z ....przypadku? / od 2 lat nic się nie psuje poza skrzynią manualną, którą mi rozerwało ...byc może sam do tego doprowadziłem bo - nie sprawdziłem oleju, i za bardzo sprawdzałem wyższość tego auta nad innymi - czyli szybki start i maksymalna ilość obrotów na silniku ....sprzęgło wytrzymuje - skrzynia nie !!!!ale wiele takich aut spod znaku śmigła o podobnej mocy sigma 24 zaworowa ma pod sobą .... co do wyposażenia to naprawdę masz ubogą a nawet bardzo ubogą wersję !!!!!ale fakt jest taki iż przewaznie to sigmy 24 zaworowe były idealnie wyposażone jak na te czasy ....bo to klasa wyższa ,która konkurować miała z bmw seri 7.audi V8 i 100 ,czy też alfą 164 ....no i mesiem 126 bo nawet model 124 nie jest tak wypasiony .a ergonomia wnętrza w sedanie mi odpowiada i tym co podrużują w środku ...owszem fotele przednie mogłyby mieć lepsze trzymanie boczne - ale to nie jest auto sportowe!!!! - ma byc wygodnie i tak jest a co do sztywnośći nadwozia ? mam cały czas na sporcie -odpowiada mi to i nic nie czuję czy coś tam " teges"
ach ....rozpisałem się - idzie wiosna może coś zorganizujemy?jakiś spocik? |
_________________ 6g72 - DOHC - sprzedana - ale rozgladam się za następną Obecnie Yaris 1.5 VVT-i turbosport 150KM
 |
|
|
|
 |
|
|