Między narodowa stłuczka |
Autor |
Wiadomość |
DiPi [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2009, 20:54 Między narodowa stłuczka
|
|
|
Witam
Mam prośbę, pytanie, sprawę ....Przyjechał do mnie znajomy(z Niemiec swoim autem) na parę dni w sobotę miał wracać do domu, niestety dnia dzisiejszego trafiła go w tyłek laska lanosem .. co gorsza golf stal zaparkowany na ulicy. Kobieta nie uciekła spotkała się z nami i policją wszystkie dane spisane, zgłoszone na PZU (tam jest ubezpieczona). Problem w tym co teraz ... czy ktoś wie jakie są możliwości, kumpel musi wracać a golf nie do jazdy dostał w koło , lampa , błotnik itd itp w sumie można jechać ale coś trze. Jakby był miejscowy to luz ale tak jest problem. W salonie VW Konarzewski w Bydgoszczy, powiedział koleś że do 15.02 nie wprowadza aut na plac bo tyle ma roboty . Czy da się załatwić auto zastępcze, albo czy wywieść uszkodzone auto do Niemiec, tam naprawić i to wszystko na koszt PZU ?? wie ktoś coś na ten temat ?? aha rzeczoznawcy jeszcze nie było . SPRAWA PILNA
dzięki z góry za wszystkie rady |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-01-2009, 23:23
|
|
|
Może zadzwońcie do firmy ubezpieczeniowej i się o to najpierw spytajcie? Powinno to coś rozjaśnić. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
|
Wysłany: 29-01-2009, 00:16
|
|
|
mlun napisał/a: | Może zadzwońcie do firmy ubezpieczeniowej i się o to najpierw spytajcie? Powinno to coś rozjaśnić. |
dokładnie napewno nie zaszkodzi
Oto infolinia do PZU; 0 801 102 102 lub (022) 566 55 55. |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
DiPi [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2009, 08:46
|
|
|
spoko dzwoniłem i jedyne co mogłem zrobić to zgłosić szkodę, a resztą zajmuje się rzeczoznawca, ale myślałem ze może ktoś miał podobne doświadczenie albo zna sie na tych sprawach |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 29-01-2009, 09:00
|
|
|
mlun napisał/a: | Może zadzwońcie do firmy ubezpieczeniowej i się o to najpierw spytajcie? Powinno to coś rozjaśnić. | Firma ubezpieczeniowa sprawcy będzie dbać o swój interes więc może doradzić rozwiązania mniej korzystne dla poszkodowanego Może niech kolega zadzwoni do swojego ubezpieczyciela i zapyta jak załatwić taką sprawę. |
|
 |
lipa40
Forumowicz

Auto: Space Runner 1.8 16v `94
|
Wysłany: 29-01-2009, 15:39
|
|
|
Miałem taką samą sytuację, ten sam ubezpieczyciel, z tym że w moim przypadku/wypadku to golf odjechał na lawecie, R-11 wytrzymało . Następnego dnia pojechałem do Centrum Likwidacji Szkód PZU (chyba tak to się nazywało), tam wszystko opisałem. Rzeczoznawca obejżał uszkodzenia i po ok. godzinie gotowa była wycena, tylko na kasę musiałem czekać ok. tygodnia, ale opłacało się |
_________________  |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 29-01-2009, 19:30
|
|
|
Niech kolega z Niemiec NATYCHMIAST rozmawia ze swoim ubezpieczycielem i poda wyraźnie, że to wina osoby trzeciej i policja i inne proceduru orzekające winę już zrobione i ma na papierze.
Po pierwsze, otrzyma porządne odszkodowanie, a może i samochód zastępczy na czas naprawy (niech przeczyta swoją umowę ubezpieczeniową - do licha, co on nie zna warunków swojej umowy...??? )
Po drugie, PZU będzie chciało go orżnąć na maxa, a o samochodzie zastępczym z PZU niech zapomni. Więc lepiej jak za PZU się wezmą prawnicy od jego firmy ubezpieczeniowej niż on sam. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 29-01-2009, 19:48
|
|
|
swinks_UK napisał/a: | będzie chciało go orżnąć na maxa, a o samochodzie zastępczym z PZU niech zapomni. Więc lepiej jak za PZU się wezmą prawnicy od jego firmy ubezpieczeniowej niż on sam. |
A tam od razu orżnąć i tak moim zdaniem wypłacają na czas i godzą się na podniesienie odszkodowania jeśli przedstawimy faktury po naprawie która jest wyższa niż kwota określona przez rzeczoznawca, mają cała sieć bezgotówkowych punktów naprawa itd itp. Ale trzeba się jakoś zabezpieczać przed kombinatorami co wezmą duże ubezpieczenie naprawią w garażu i 2/3 kasy do kieszeni. Więc jesli ktoś chce dobrze i nie dopłacić to niech odda do swojego ASO pewnie mają podpisaną umowę z PZU. A co do przypadku na forum też proponował bym skorzystać ze swojego AC w niemczech + laweta jeśli jest obejmuje AC + powrót do domu na koszt ubezpieczyciela jeśli ma to w warunkach. Z tego co wiem jeśli podczas wypłaty odszkodowania z AC był znany sprawca (a tutaj jest) to nie traci się zniżek.
Krzychu |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
|
Wysłany: 29-01-2009, 21:31
|
|
|
krzychu napisał/a: | Ale trzeba się jakoś zabezpieczać przed kombinatorami co wezmą duże ubezpieczenie naprawią w garażu i 2/3 kasy do kieszeni. |
moim zdaniem jak ktos potrafi sobie sam zrobic to jego sprawa. Kazy ma prawo dostac wynagrodzennie równe naprawie w ASO/renomowanym zakładzie z mała nawiazka za strate czasu i nerwów.... |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
DiPi [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2009, 21:49
|
|
|
Z tego co się dowiadywaliśmy nie bardzo mozna skożystać z AC poszkodowanego , bo jest sprawca i jest ubezpieczony, a jak kożystałby ze swojego AC to jest konflikt firm z jednej strony on idzie na wlasna reke a z drugie, tu toczy sie sprawa w pzu i na policji ... poza tym po rozmowie z niemcami (usmialem sie) poweidzieli ze najlepiej ze złomowac auto bo z PZU oni niechcą mieć nic wspólnego bo to oszuści i wieczne problemy z nimi .... to były ich słowa .
Ogólnie sprawa już prawie załatwiona, auto stoi u mechanika (citroen serwis hihi), rzeczoznawca będzie we wtorek (zobaczymy co i jak, ale decyzja nasza że tylko części oryginalne i bezgotówkowe rozliczenie), a kumpel zostawia auto i wraca pożyczonym do siebie na koszt sprawcy.
na ten czas zamknąć można temat ... napisze najwyżej co powiedział rzeczoznawca i jak wyszło rozliczenie dla zainteresowanych ) dzięki za wypowiedzi |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 29-01-2009, 22:03
|
|
|
rosomak1983 napisał/a: | krzychu napisał/a: | Ale trzeba się jakoś zabezpieczać przed kombinatorami co wezmą duże ubezpieczenie naprawią w garażu i 2/3 kasy do kieszeni. |
moim zdaniem jak ktos potrafi sobie sam zrobic to jego sprawa. Kazy ma prawo dostac wynagrodzennie równe naprawie w ASO/renomowanym zakładzie z mała nawiazka za strate czasu i nerwów.... |
A najlepiej jak by Cie wzieli do salonu wybrał byś sobie nówkę a oni by zapłacili?? Przecież to straszna trauma do końca życia jak Ci ktoś rozwali ukochane autko jakieś zadość uczynienie się należy nie? No i właśnie o tym mówię a potem ludzie mówią że PZU to złodzieje.
DiPi - do fancuskiego zakładu Golfa oddać to tak jak byś nalał do kufla z żywca tyskie wiadomo że szklanka pęknie. A druga rzecz mam wrażenie że poziom kasacji samochodu w niemczech jest dużo niżej niż w polsce.
Krzychu |
|
|
|
 |
Bartek3g
Forumowicz Już mgr inż. :)
Auto: Eclipse GTS - 3g 3.0 V6
|
Wysłany: 29-01-2009, 23:12
|
|
|
Tak, te co sa do kasacji w Niemczech zdecydowanie nie sa do kasacji w polsce |
|
|
|
 |
j-rules
Mitsumaniak devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
|
Wysłany: 29-01-2009, 23:30
|
|
|
Cytat: | Tak, te co sa do kasacji w Niemczech zdecydowanie nie sa do kasacji w polsce | Mało tego one są w Polsce bezwypadkowe |
_________________ Najpierw ty popracujesz a ja odpoczne, pozniej na odwrót, ja odpoczne a ty popracujesz
 |
|
|
|
 |
DiPi [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2009, 08:08
|
|
|
j-rules napisał/a: | Cytat:
Tak, te co sa do kasacji w Niemczech zdecydowanie nie sa do kasacji w polsce
Mało tego one są w Polsce bezwypadkowe
|
Straszne ale prawdziwe ))
krzychu napisał/a: | DiPi - do fancuskiego zakładu Golfa |
zgodzę się z Tobą, ale w VW mi powiedzieli, że przed 15.02 nie mam co próbować bo cierpią na nadmiar pracy... (swoją drogą tylko pozazdrościć). A oddałem do konkretnego serwisu (już bez nazwy bo wstyd) bo znalazł się tam swój człowiek który będzie spełniał rolę "Wielkiego Brata". |
|
|
|
 |
|