|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Lancer V gen vs Galant V gen vs Carisma |
Autor |
Wiadomość |
m4rud3r
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-01-2009, 15:28 Lancer V gen vs Galant V gen vs Carisma
|
|
|
Witam Wszystkich.
Jako ze moje zielone koreanskie pudeleczko drazni mnie coraz bardziej, coraz czesciej rozgladam sie za samochodem ktory zajmie jego miejsce. Postanowilem sobie : Chce Japonca !
Po wysluchaniu wszystkich "Ach" , "Och" , "Ech" pochlebnych na temat galanta / lancera ( obu 5 gen, z tym ze galanta w dieslu , lancera w kombi ) pomyslalem : moze i ja sie skusze na Mitsubishi ??. W oko wpadly mi 3 modele wymienione w temacie postu. No i teraz pojawia sie pytanie :
- ktory z nich jest najekonomiczniejszy pod wzgledem zakupu , czesci , spalania ?
- dostepnosc czesci, latwosc ewentualnej wymiany ( czyli im wiecej mozna zrobic "samemu w garazu" czytajac profesjonalna literature forum Mitsumaniakow )
- ktory z nich najlepiej znosi ewentualnie instalacje gazowa ?? i jaki silnik ?? ( Jezeli instalacja to jaka ? Jestem z Podlaskiego, i najprawdopodobniej instalowalbym gaz w Augustowie )
- jak jest z dynamika aut ? z tego co "wyczytalem" to Carisma ma 90KM przy silniku 1.6, czy nie jest to malo jak na te auto ? jak jest ogolnie z dynamika ?
Jak to jest ze starszymi rocznikami Mitsubishi ?? No i tak srednio w jakiej cenie "chodza" egzemplarze ww modeli w dobrym stanie technicznym ?? ( bo kupic wrak to nie sztuka, a jak kupie auto starsze i zacznie sie sypac to mnie "zjedza" w domu zywcem , Carisme patrze do 97-98 roku na allegro, ale nie wydaje mi sie aby allegro bylo w miare rzetelnym zrodlem do porownywania cen samochodow - no chyba ze sie myle ? , Galanta patrze tak do 95 roku bo mlodszego w tej kasie co mam pewnie nie uda mi sie wyrwac ? Lancera patrze i przed i po faceliftingu, najlepiej aby zaden z nich nie byl w kombi ... ). Chcialbym sie zmiescic w 10 000 zlotych. Czy jest to mozliwe ?? Czy nie ma raczej na to szans i jeszcze "odkladac" kase lub szukac czegos innego ? Jezeli czegos innego to propozycje mile widziane ( ale japonce najmilej )
Temat umieszczony w tym dziale ze wzgledu na brak ideii umieszczenia go w innym.
Jezeli temat walkowany to przepraszam. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
|
Wysłany: 31-01-2009, 17:12
|
|
|
m4rud3r napisał/a: | ktory z nich jest najekonomiczniejszy pod wzgledem zakupu , czesci , spalania ? |
Lancer, jest najtanszy, ma stosunkowo male silniki ktore zuzywaja mala ilosc paliffka
m4rud3r napisał/a: | - dostepnosc czesci, latwosc ewentualnej wymiany |
do wszystkich modeli raczej taka sama. m4rud3r napisał/a: | ktory z nich najlepiej znosi ewentualnie instalacje gazowa ?? i jaki silnik ?? ( Jezeli instalacja to jaka ? Jestem z Podlaskiego, i najprawdopodobniej instalowalbym gaz w Augustowie ) |
Lancer chyba wszystkie silniki, Carisma 1,6 i 1,8 ale nie GDI tylko SOHC 115KM
Galant 2,0 i 2,0 V6
m4rud3r napisał/a: | jak jest z dynamika aut ? z tego co "wyczytalem" to Carisma ma 90KM przy silniku 1.6, czy nie jest to malo jak na te auto ? jak jest ogolnie z dynamika ? |
Im wiekszy silnik tym auto dynamiczniejsze. Wydaje mi sie ze Lancer bedzie najwolniejszym samochodem z tej trojki, pozniej Carisma i ciut szybszy Galant dzieki silnikowi 2,0 V6 150KM Galanta
m4rud3r napisał/a: | to Carisma ma 90KM przy silniku 1.6, czy nie jest to malo jak na te auto ? |
nie, do sprawnej jazdy w zupelnosci wystarcza, ale jesli lubisz miec swiadomosc tak jak ja posiadania wiekszej mocy pod prawym pedalem to polecam wiekszy silnik 1,8 lub jeszcze mocniejszy GDI (takze benzynowy, tylko ze w tym silniku nie mozna zalozyc instalacji gazowej) przy tych silnikach mocy Ci nie powinno brakowac (bardzo dobry stosunek mocy do masy )
Jesli lubisz aksamitna prace 6cylindrow polecam V6 galanta, samochod bardzo elastyczny, ale i z najwiekszym zapotrzebowaniem na paliwo...
m4rud3r napisał/a: | Jak to jest ze starszymi rocznikami Mitsubishi ?? |
jak w przypadku KAZDEGO samochodu, wszystko zalezy od stanu w jakim jest dany samochod, jesli byl zajezdzony przez np przyslowiowego malolata to ciezko bedzie, ale jesli bedzie w normalnym stanie to Miski Cie nie zawioda
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
|
Wysłany: 31-01-2009, 17:24
|
|
|
oo wielkie dzieki z tymi silnikami GDI i SOHC to pierwsze slysze , dlatego wlasnie pytam no a jak mniej wiecej wygladaja cenowo ( zakup ) ?? Bo mowiac szczerze w cos takiego jak "Okazja - super stan , tanio" to mi sie nie chce za bardzo wierzyc ... |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
|
Wysłany: 31-01-2009, 17:39
|
|
|
m4rud3r napisał/a: | z tymi silnikami GDI i SOHC to pierwsze slysze , dlatego wlasnie pytam |
sohc-jeden walek rozrzadu (1,8 16V 115KM)
dohc-dwa walki rozrzadu (1,8 GDI 125KM silnik benzynowy z bezposrednim wtryskiem benzyny)
Mowa o Carismie
m4rud3r napisał/a: | no a jak mniej wiecej wygladaja cenowo ( zakup ) ?? Bo mowiac szczerze w cos takiego jak "Okazja - super stan , tanio" to mi sie nie chce za bardzo wierzyc ... |
ciezko powiedziec, teoretycznie im drozszy samochod tym w lepszym stanie i nowszy. Wiadomo jak kupisz cos ponizej ceny rynkowej to moze okazac sie bomba z opoznionym zaplonem...
Moje zdanie, jesli masz cos na oku wklejaj linki interesujacych Cie autek a my Ci pomorzemy, eliminujac autka na podstawie zdjec mamy tu troche osob znajacych sie na tym
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2009, 19:40
|
|
|
mialem galanta i carisme
carisma od galanta byla tylko lepsza w tym ze byla cichsza w srodku reszta na plus dla galanta, |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
|
Wysłany: 01-02-2009, 12:07
|
|
|
Jestem posiadaczem drugiego Galanta,i jak go kupowałem nie miałem cienia wątpliwości co chcę.Poznałem te auta dobrze,więc śmiało pytaj co Cię nurtuje.Postaram się odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania dotyczące tego modelu.
Jeśli chodzi o silnik,to zależy od tego czy będziesz zakładał gaz.
Koszta założenia gazu są spore,bo do V6,to ok.3000 zeta (a czasami więcej).
Do zwykłej czwórki rzędówki to koszt ok. 2500 zeta.
Mowa tu oczywiście o instalacji sekwencyjnej.
Co do Lancera,i Cari,to musi się wypowiedzieć ktoś inny.
Pozdro. |
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
|
Wysłany: 02-02-2009, 01:37
|
|
|
Cari 1,8 SOHC [115 KM] ciekawy, całkiem dynamiczny silnik (jednak nie jest to to, co GDI, ale zawsze), dobry w trasy, jest czym wyprzedzić. Dobrze znosi LPG, co prawda nie mam sekwencji, ale nie narzekam. Spalanie w zależności od prawej nogi nie jest duże, a raczej całkiem przyzwoite.
Komfort podróży jest duży, wygodne fotele, nie najgorsze rozplanowanie schowków, nawet jest podłokietnik z tyłu.
W skrócie, jeśli miałbym znów kupić Cari, nie wahałbym się. Jakbym miał pieniążki na benzynę, to kupiłbym GDI, a jak nie, to zwykłe 1.8 16V. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
Forest [Usunięty]
|
Wysłany: 02-02-2009, 10:25
|
|
|
Miałem okazję pomykać troszkę Cari z silnikiem 1.8 16V. Jedyne co mogę powiedzieć: Komfort, stylistyka, kultura pracy silnika, zapas mocy, małe zapotrzebowanie na PB - To w skrócie co mnie zaskoczyło w tym aucie i oczywiście na plus |
|
|
|
 |
|
|