|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.5 TD] Wyciągarka |
Autor |
Wiadomość |
jaculo
Forumowicz
Auto: Pajero II
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lut 2010 Posty: 70 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-03-2010, 21:08 [2.5 TD] Wyciągarka
|
|
|
Witam kolegów, mam pytanko o wyciągarke. Dziś nie mogłem wyjechać z lasu.. Zagadałem sie, i zsunąłem się w koleiny, a po chwili całe auto wisiało. Nie mogłem sobie poradzić. 3 godziny zajęło mi znalezienie pomocy. Przyjechał Nissan patrol, lekko 3 razy pociągnął, i było po problemie. Wokoło było dużo drzew, miałem do czego się zaczepić, i jak u nich zauważyłem wyciągarke, pomyślałem że mając coś takiego poradził bym sobie sam. Auto "krótki Pajero II" jeździ do lasu rekraacyjnie, nie jest katowane w terenie, poza tym nie mam narazie kasy ażeby wydać 2,3 tysiące na wyciągarke, widziałem takie fajne ręczne, o udźwigu do 2 ton. Co wy na to?? czy w tak mało ekstremalnych sytacjach - myślę że rzadkich raczej.. zdałaby egzamin? czy można na to liczyć?? cena była dla mnie przystępna, coś koło tysiąca pln...
Z góry dziękuje za porady.. |
_________________ jaculo
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 27-03-2010, 21:45
|
|
|
jaculo napisał/a: | czy w tak mało ekstremalnych sytacjach - myślę że rzadkich raczej.. zdałaby egzamin? | czy takiego obrotu sprawy pewny jesteś ?? jadąc w teren nie wiesz czy ponownie się nie zagadasz?? jaculo napisał/a: | widziałem takie fajne ręczne, o udźwigu do 2 ton. | czasami wystarczy i mniejsza ale..... namawiam Cię na konkretny sprzęt taki o udźwigu 5 T. Czemu tyle bo jest na to przelicznik masa auta + 1,5 masy. jaculo napisał/a: | czy można na to liczyć?? cena była dla mnie przystępna, coś koło tysiąca pln... | obyś nie musiał kupować następnej tej za 2,3 tyś bo może podkreślam może być tak że ta do 2 T nie da rady jaculo napisał/a: | i jak u nich zauważyłem wyciągarke, pomyślałem że mając coś takiego poradził bym sobie sam | to jest pewne na 100%. Przemyśl ja bym poczekał aby kupić konkretny sprzęt. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 28-03-2010, 11:35
|
|
|
http://img411.imageshack....6/dsc00192i.jpgniby tu pomogły mi dwa pasy z grzechotką-takie do zabezpieczania ładunku w ciężarówkach.wystarczyło go pół matra do tyłu szarpnąć,a też usiadłem na ramie...ale siła moich mięśni i poduszki palców zostały mocno nadwyrężone Tak, że w niektórych wypadkach napewno wystarczy.Ale też raczej jestem zdania, że zawsze lepiej jest mieć ten "zapas" i taka rzecz wtedy posłuży dużo dłużej.
jawaldek napisał/a: | Przemyśl ja bym poczekał aby kupić konkretny sprzęt | Tak z ciekawości Waldku jaki jest sensowny cenowy próg z wyciągarkę
[ Dodano: 28-03-2010, 11:48 ]
Może do takich prostych zadań coś takiego może by dało radę kosztuje jedną czwartą tysiaka http://www.motoallegro.pl...froad_5914.html |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 28-03-2010, 12:44
|
|
|
tutaj jest 5,5tony ze zdalnym sterowaniem za okolo 1000zl + jakas przesylka |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-03-2010, 15:06
|
|
|
Faraonix napisał/a: | ze zdalnym sterowaniem | uwaga->> można sobie narozrabiać gdy z jakiegoś powodu fale się nałożą z innego urządzenia zdalnie sterowanego. Pryszcz jeśli pójdzie wyciągarka (jedna już poszła się s......ć )a tragicznie gdy można się kalectwa nabawić. gołąb napisał/a: | Może do takich prostych zadań coś takiego może by dało radę kosztuje jedną czwartą tysiaka | i masz tylko 3m liny a drzewo lub coś innego jest 25m dalej niby można sztukować ale każde połączenie to ->> różnie z tym bywa gołąb napisał/a: | Tak z ciekawości Waldku jaki jest sensowny cenowy próg z wyciągarkę | sensowny jest wtedy gdy żona kwitu nie zauważy ale już w granicach + - 2,5 tyś. Większość wyciągarek jest produkowana w krainie ryżu ale najważniejsze jest to aby był serwis i namawiam na montaż w warsztacie który ma umowę z firmą sprzedającą wyciągarki sprawa gwarancji. Niby można samemu zamontować na przystosowanej do tego płycie ale.... warto jest dołożyć parę zeta aby gwarancję otrzymać i jeszcze jedno->> polecam i namawiam na linę syntetyczną->> bezpieczeństwo,waga,łatwość naprawy w terenie jak się zerwie. Gdzieś kiedyś wyszukałem jak w starych samochodach ZSRR wyciągano się z kłopotów drogowych->> lina założona "na koło" samochodowe->>blokada i jedziemy |
 |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 28-03-2010, 15:41
|
|
|
Dobrze Waldi prawi Albo porządny sprzęt z solidną syntetyczną liną a jak nie ma kasy lub ma się wścibską żonkę to na razie zostaje dobra łopata i siekierka Też potrafi czynić cuda. Widziałem taką w Castoramie, Fiscarsa, już ją miałem w rękach ale nieopacznie zabrałem moją drugą połowę na zakupy Natomiast miałem różnego rodzaju "wyciągarki", które zawsze zawiodły i leżą teraz w piwnicy.Jak by nie patrzeć, Pajero to 2 tony kartofli
Pozdrawiam |
|
 |
jaculo
Forumowicz
|
Wysłany: 28-03-2010, 16:45
|
|
|
Widze, że znacie ten ból... Może nie tak ta cena straszna.. jak wścibska żona.. , A co do łopaty i siekiery.. Mam taką -też fiskarsa, ale została w domu... Co do łopaty - woże porządną seperke, ale tym jak już widze to można wykopać Quada... ale nie terenówke, jeszcze zawieszoną na garbie porośniętym gęstą trawą w którą szpadla nie można wbić... Co najwyżej można (jak ja wczoraj) porządnie poobijać sobie ręce, i po godzinie szukać innej pomocy, chociaż bez wątpienia wczoraj pomogłaby mi najzwyklejsza, wyciągarka ręczna.... Wystarczyło ściągnąć auto 3 metry do przodu gdzie było wyżej, i dalej zjechałem sam... Albo od razu powłączać napędy, dwójka, pedał w podłoge i przedarł bym się... Ale mądry polak po szkodzie.. Napewno zainwestuje niedługo w jakąś wyciągarke, bo mimo że dużo kosztuje - to jak ładnie wygląda...!!!! |
_________________ jaculo
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 28-03-2010, 17:25
|
|
|
jaculo napisał/a: | jeszcze zawieszoną na garbie porośniętym gęstą trawą w którą szpadla nie można wbić.. | zapominamy o tym ze mamy na wyposażeniu każdego samochodu lewarek-taki zwykły potrzebna jeszcze jakaś podkładka pod niego->>deska 32" przydały by się jeszcze trapy ale też są cenowo niebezpieczne dla wzroku żon naszych (moja żona,to tak na marginesie->> sama pyta co jeszcze jest potrzebne i kupuje np.na prezent ) jaculo napisał/a: | Albo od razu powłączać napędy, dwójka, pedał w podłoge i przedarł bym się... Ale mądry polak po szkodzie.. | ano mądry warto jest wybrać się na zorganizowaną imprezę terenową aby coś nie coś podpatrzyć i się nauczyć a przy okazji poznać możliwości naszych samochodów i naszych psyche Uczulam nie kupujcie tanich ryżowych sprzedawanych często na bazarach wyciągarek bo..... dwa razy zapłacicie za oszczędność |
 |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 206 Skąd: EZD zduńska wola
|
Wysłany: 28-03-2010, 19:05
|
|
|
jucolo jeżeli mogę dodać posiadam pajerke II i służy mi to auto tylko do taplania, rekreacyjnie... w wyciągarke miałem wogóle nie inwestować, bo jeździmy przynajmniej we dwa autka najczęsciej więcej, ale tak kiedyś przeglądałem allegro i za 1000zł timbertecha znalazłem więc powiedziałem tak "1000 tyle to tirfor kosztuje" ale kusiło mnie to i kupiłem. Napisze tak nie żałuje zakupu (od zakupu do montazu minęło jakies 4 miechy) zamontowałem samemu za płytę 50 zł na złomie 2 tarcze do fleksa i pare elektrod 10h i po krzyku do tego dodałem wyłącznik główny za 50-zł i jestem pewny tego że mogęją "odciąć" od zasilania bo tak jak moi poprzednicy napisali ten "zdalny-bezprzewodowy" to faktycznie o kalectwo może przyprawić, zacina się często. do wyciągarki 13tyś lbs i tak czasem jest mi potrzebne zblocze (podwaja uciąg). Dodam do tego jeszcze jedno kolega zakupił escape za bodajrze 1600 niestety poluzował się i pękła ale za 80 zł zamówił i kupił to co pękło więc....
Jeżeli nie jest to do użytku typu rajdy (na czas i max hard) to kup sobie tą za 1000 i będziesz zadowolony na pewno. A jeżeli cię nie przekonałem to kup sobie tirfora wyciągnie cię zawsze tak jak wyciągarka nawet więcej bo i na tył i na przód możesz podłączyć, ale dużo miejsca zajmuje i duuuuuuużo pracy trzeba użyć. I jeszcze jedno napisałeś że po trzech godiznach patrol Cię wyciągnął jak byś miał wyciągarke i samemu walczył a po boku bagno to też by Ci to tyle zajeło nio tylko ta "SATYSFAKCJA" i jeszcze jedno jak Cię namówię to kupuj jak najwolniejszą |
|
|
|
 |
jaculo
Forumowicz
|
Wysłany: 28-03-2010, 21:15
|
|
|
jeżeli nie jest to do użytku typu rajdy (na czas i max hard) to kup sobie tą za 1000 i będziesz zadowolony na pewno
- napewno nie jest to na rajdy, i dlatego chyba posłucham Twojej rady, bo napewno nie wydam 3tys, na wyciągarke, a co do satysfakcji...::::
Była niesamowita.. wruciłem brudny, że nie czekałem na winde, tylko wszedłem pieszo na 10 piętro..!!!! ażeby mnie nikt nie widział...
A rąk i brudu zza paznokci - to do tej pory nie mogę wydobyć.. hihihi...
I to w tym wszystkim jest najpiękniejsze.. w piątek odebrałem piękna i drogą osobówke... czekałem na nią 4 miesiące, a Pajero kupiłem tak przypadkiem... ale to w tym aucie zakochałem się bezgranicznie. naipiękniejsza jest ta swoboda.. o, jade sobie.. może skręce tu..?? tak, dawaj przez rów, i już jestem tam gdzie chce..
dziękuje wszystkim za rozwinięcie tematu, chętnie poczytam jeszcze - bo lubie sensowne, treściwe wypowiedzi..... |
_________________ jaculo
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 30-03-2010, 20:09
|
|
|
dobre dobre!!!!!!!!!!!!!!!!! |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
jaculo
Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2010, 07:09
|
|
|
DZIĘKUJĘ CI KOLEGO WALDKU..!!!!
Warto jednak pytać, warto słuchać i nie wstydzić się przyznać że czegoś się nie wie.. po tym poście już wiem co będzie dla mnie najlepsze.. Kupie dobry podnośnik HI - life, kilka grubych desek, i jakiś balik, do podłożenia, i jakieś pasy, linke i redukcje ażebym mógł łapać za felge, i to będzie najlepsze rozwiązanie.... Bo wyciągarka, owszem... ładnie wygląda, ale co wtedy kiedy ona jest z przodu a drzewa tylko z tyłu..? albo niema ich wcale..? - no dobra, są drzewa wszędzie naokoło.... ale 100 m, od auta... co wtedy??? tylko dobry podnośnik, dechy pod koła i "WIÓRA DO PRZODU!!!!!!!! ????
Czy mam tu racje..????? |
_________________ jaculo
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 31-03-2010, 23:57
|
|
|
jaculo napisał/a: | ale co wtedy kiedy ona jest z przodu a drzewa tylko z tyłu..? albo niema ich wcale..? | no cóż jest jeszcze specjalna kotwica do wyciągarek lub łopata i kopiesz dół taki do którego wkładasz na leżąco koło zapasowe->> wyciągarka i wyciągasz się lub ...... są jeszcze inne metody jak drzewa nie ma. Ale o tym już za niedługo będzie można się dowiedzieć, zapoznać ( i nie tylko) na specjalnym wyjeździe terenowym ze szkoleniem z zastosowania różnych szpei terenowych,sposobów pokonywania przeszkód, jazdy precyzyjnej na specjalnym torze...... itd itp Dopinam sprawę organizacyjną i za jakiś czas pokaże się info na forum
[ Dodano: 01-04-2010, 22:22 ]
jaculo napisał/a: | Kupie dobry podnośnik HI - life | taaaa tylko gdzie go podłożysz ????
http://wawa4x4.pl/pl/inne.php?a=inne_a2 warto poczytać jak i następne teksty dobrze napisane. |
 |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 206 Skąd: EZD zduńska wola
|
Wysłany: 01-04-2010, 22:49
|
|
|
zgodzę się z tym (choć wiem do kogo to aluzja:)) ale napisze tak jeżeli nie masz pojęcia o mechanice samochodowej to nierusz wyciągarwek bo faktycznie henio i gienion nie zrobią tego profesjonalnie a dobry serwis weźmie dużo, ale jeżeli możesz założyć to sam masz o tym w miare pojęcie a i dystans do ryżowej wyciągarki to winda się opłaca. Faktycznie nie jest to wydatek tylkio 20 zł jak napisałem na płytę bo wyłącznik główny 100 kosdztuje dobry aku 600zł wymiana alternatora (mocniejszy stojan inny regulator i z fabrycznego alternatora da się wyciągnąć 120 amper) ale to też pare złoty kosztowało. I przypominam DYSTANTS do "ryżowej windy" a trochę pochodzi niewielkim kosztem. Napisze jeszcze tak wyciągaerka nie mnęczy np. sprzęgła podzespołów samochodu itd.................. |
|
|
|
 |
|
|