|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Swiatła do jazdy dziennej w Cari 2001?? |
Autor |
Wiadomość |
arekb
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-02-2009, 15:48 Swiatła do jazdy dziennej w Cari 2001??
|
|
|
Witam,
Zastanawiam się nad założeniem świateł do jazdy dziennej. Po co ? Juz wyjaśniam
Wpierw miałem chrapke na pseudo xenony, ale odpuscilem sobie. Uważam ,ze światla w mojej Cari sa w miarę dobre, a najbardziej mi zalezy by miec je bielutkie ( nie mylic z niebieskimi) a nie zwykłe zolte. Chce wlozyc jakies fajne zaroweczki dajace biale swiatlo np. Osram cool blue czy Philips blue Vision... lecz te żaroweczki maja zywotnośc pol roku, moze rok, a nie sa najtansze. Wymyśliłem wiec sobie, ze może by zalozyć oświetlenie diodowe do jazdy dziennej-cos takiego jak w audi( w dzien jezdzic tylko na nim i na pozycjach) a w nocy juz na swiatelkach mijania...Oczywiscie chciałbym kupić cos takiego z atestem, zeby sie białogłowie nie czepiali..
Tylko czy to bedzie zgodne z prawem? Czy wolno tak?Co sadzicie o takim pomysle?
Dzis wymieniłem sobie żarówki pozycyjne na diodowe biale( swiatlo bielutkie, po włozeniu do lampy nabrało zimnego białego koloru, bardzo delikatnie wpadającego w błękitny
) Są to żaróweczki rozpraszające światlo ( nie kopułkowate, lecz ze stożkowatym wcięciem do srodka- wybaczcie zagmatwany opis). W dzień efekt niezły a cena 8 Pln za komplet. Zobacze jak wyglada to w nocy i Wam napiszę |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2009, 19:28
|
|
|
zaloz sobie zarowki bosch xenon blue daja wiecej swiatala w nocy i swieca na bialo, produkuje je osram dla boscha |
|
|
|
 |
Kris1980_147
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6 16v + sekwencja
Pomógł: 10 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 334 Skąd: Rogoźnik
|
Wysłany: 23-02-2009, 21:26
|
|
|
Według mnie żadne ogólno dostępne diody nie dadzą ci tyle światła co poczciwe H-4.
Jeśli chcesz aby długo świeciły to kup żaróweczki o podwyższonej trwałości np. takie |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 23-02-2009, 21:26
|
|
|
arekb napisał/a: | Osram cool blue |
I świecą 3-4mc
[ Dodano: 23-02-2009, 21:30 ]
arekb napisał/a: | Zastanawiam się nad założeniem świateł do jazdy dziennej. |
Też o tym myślałem, tylko nie wiem jak się sprawdzą takie do 100zł bo takie lepsze trosze kosztują. |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
Rabol
Forumowicz
Auto: Carisma 1.9DID 2002r
|
Wysłany: 23-02-2009, 22:52 Re: Swiatła do jazdy dziennej w Cari 2001??
|
|
|
arekb napisał/a: |
Dzis wymieniłem sobie żarówki pozycyjne na diodowe biale( swiatlo bielutkie, po włozeniu do lampy nabrało zimnego białego koloru, bardzo delikatnie wpadającego w błękitny
) Są to żaróweczki rozpraszające światlo ( nie kopułkowate, lecz ze stożkowatym wcięciem do srodka- wybaczcie zagmatwany opis). W dzień efekt niezły a cena 8 Pln za komplet. Zobacze jak wyglada to w nocy i Wam napiszę |
Wyślij linka do tych żarówek i jak masz możliwość zrób fotki jak to wygląda. |
|
|
|
 |
gzyluk [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2009, 01:33
|
|
|
kolego ..arekb.. piszesz ze chcesz miec biale swiatlo to po co chcesz montowac zarowki Osram cool blue czy Philips blue Vision przeciez jak jeden tzw czlon nazwy zarowek oznacza ze jest z niebieska poswiata
albo ja sie nie znam na kolorach
mialem je obie w rekach tagze wiem co pisze
jesli mam polecic zarowki to firmy OSRAM a nazewnictwo zarowki NIGHT BREAKER
koszt 2szt nie powinien przekroczyc 60zl
mozesz je zdobyc ...
patrz ponizszy link hurtowni ktorej polecam |
|
|
|
 |
marcindym
Nowy Forumowicz dymek
Auto: Carisma, Colt, ASX
|
Wysłany: 24-02-2009, 15:34
|
|
|
Z mojego doświadczenia:
-najtrwalsze bosch +60% ale trochę za żółte
-jasnoswiecące Osram Night Breaker +90% ale mało trwałe padły po 3 i 5 mięsiącu
-moze być Osram lub philips +50%
A tak na marginesie to cari 2001' ma słabiutkie światła (żonka ma Micre K11 po lifcie z H4 i rozkład i siła swiatła o niebo lepsza niż w cari).
Były kiedyś tunungowe od Ralliart lampy do cari z żarówkami H1 soczewkowe, ciekawe jak swieciły?
Marzenie to takie prawdziwe ksenonki. |
|
|
|
 |
arekb
Forumowicz

Auto: Carisma 1.6
|
Wysłany: 25-02-2009, 21:17
|
|
|
Kris1980_147 napisał/a: | Według mnie żadne ogólno dostępne diody nie dadzą ci tyle światła co poczciwe H-4.
Jeśli chcesz aby długo świeciły to kup żaróweczki o podwyższonej trwałości np. takie |
tak, wiem...tyle ze ja chcialem miec jakis fajniejszy kolor- taki troszke xenonowy. Moze nie niebieski, ale przynajmniej bialy
[ Dodano: 25-02-2009, 21:26 ]
Rabol napisał/a: |
Wyślij linka do tych żarówek i jak masz możliwość zrób fotki jak to wygląda. |
jak sie tu dodaje zdjecia?
takie zaroweczki ja kupilem
[ Dodano: 25-02-2009, 21:36 ]
gzyluk napisał/a: | kolego ..arekb.. piszesz ze chcesz miec biale swiatlo to po co chcesz montowac zarowki Osram cool blue czy Philips blue Vision przeciez jak jeden tzw czlon nazwy zarowek oznacza ze jest z niebieska poswiata
albo ja sie nie znam na kolorach
mialem je obie w rekach tagze wiem co pisze
|
juz precyzuje chcialbym osiagnac efekt kolorystyczny podobny do xenonu- barwe swiatla tak kolo 6000K lub troche ponizej. Barwa biala z niebieska poswiata oczywiscie moze byc, byle nie byl to niebieski, czy fioletowy, bo nie chce za to mandatów placic. Chociaz zdaje sobie juz sprawe ze takiej ilosc lumenoe mial nie bede co w xenonax, to moze chociaz barwa bedzie troche podobna.... (od dziecka chcialem miec auto z niebieskimi swiatlami)
Bylem dzis w markecie na zakupach.... kupilem na probe swiatelka lekko niebieskie "xenon efekt" wrociem i pod blokiem zalozylem-zero roznicy-tak samo zolte, jak moja zwykla H4. Pojechalem z powrotem, na szczescie przyjeli mi zwrot\reklamacje (duzy punkt za obsluge klienta w "REAL"), kupilem drugi komplet zarowek tym razem juz niebieskich xenon efekt- zalozylem pod marketem i .... lepiej swiatlo troche bielsze....wiec poszedlem oddalem je i wziolem najbardziej niebieskie H4 jakie znalazlem. Jaki efekt? swiatlo bialo-niebieskie. Jedyny minus to to, ze troche slabiej swieca od starych zoltych....no ale cos, nie mozna miec wszystkiego. |
|
|
|
 |
|
|