|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Pajero] BIO Paliwo do Diesela |
Autor |
Wiadomość |
mooglie
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 2,5TDi 1993r.
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-08-2008, 19:13 [Pajero] BIO Paliwo do Diesela
|
|
|
Witam. Ostatnio zatankowałem BIO Paliwo do Diesela na próbe, jest tańsze o parenaście groszy. Jazda na BIO wyciszyła prace silnika, spadek mocy silnika jest mało odczuwalny i nie zauważyłem problemów podczas porannego odpalania motoru.
Jestem bardzo ciekaw waszych opini na temat BIO Paliwa.
pozdrawiam:
"mooglie" |
Ostatnio zmieniony przez Gene 11-02-2009, 11:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stach [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2008, 09:19
|
|
|
Nie próbowałem jeszcze. Obawiam się osobiście o ewentualne negatywne skutki po dłuższym użytkowaniu auta na BIO; silniki nie są do tego przystosowane. Przynajmniej te stare. |
|
|
|
 |
mooglie
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 2,5TDi 1993r.
|
Wysłany: 11-08-2008, 11:55
|
|
|
Ponoc stare silniki diesela najlepiej spalaja BIO.
Zasiegnelem tez porady u zawodowego kierowcy, ktory od lat ma doczynienie z wszelkimi rodzajami diesela, opinia jego byla taka iz jazda na BIO nie ma wielkich przeciw wskazan,a najleprze rozwiazanie tego problemu jego zdaniem jest taka, aby mieszac BIO z dieselem w proporcjach 50% na 50% lub 3/4 BIO 1/4 Diesel, co nie bedzie powodowalo osadzania sie nagaru na wtruskach. |
|
|
|
 |
Stach [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2008, 12:54
|
|
|
A tak z ciekawości: ile kosztuje litr BIO-Diesla? |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 11-08-2008, 13:45
|
|
|
Stach napisał/a: | ile kosztuje litr BIO-Diesla? | ok. 4,20 zł |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2008, 17:37
|
|
|
Jezdziłem ok.2 miesiące na BIO wszystko było dobrze tylko trzeba było często spuszczać wodę z filtra |
|
|
|
 |
kungfumiszcz
Mitsumaniak

Auto: Galant 2000 ST.W GLS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2008 Posty: 120 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 11-08-2008, 17:43
|
|
|
probowalem 50/50 bio i normalne, bez problemu galant dawal rade. |
_________________ do or do not, there's no try |
|
|
|
 |
abint [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2008, 23:27
|
|
|
Na samym bio silnik chodzi trochę ciszej ,jest odczuwalny przy przyśpieszaniu spadek mocy i niestety SILNIK SIĘ BARDZIEJ GRZEJE ! - radzę uważać .Jest to pozorna oszczędność bo po jeździe na bio aby wyczyścić wtryski trzeba dolać preparat do oczyszczenia układu wtryskowego .Ja wyjeździłem 3 zbiorniki.Mój kolega jeździł PATROLEM GR i musiał wymienic tłok bo pękł. Jeśli chcecie oszczędzić to nie dociskajcie miśka na maxa a w mieście bez klimy zmiescicie się w 10 litrach - mnie tak wychodzi (2800 long)POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
Stach [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2008, 09:32
|
|
|
No to policzmy dla jednego zbiornika paliwa, tj. ok 90 litrów:
wczoraj płaciłem za ropę 4,55, czyli za zbiornik 409,5 PLN
a teraz BIO w stosunku 50/50:
0,5 x 409,5 = 204,75 (koszt ropy)
0,5 x 90l x 4,2 = 189 (koszt BIO)
w sumie = 393,75 PLN
różnica to 15,75 PLN na zbiorniku na korzyść BIO, każdy mniej więcej wie, ile na zbiorniku przejedzie
Doliczmy jednak: spadek mocy, czyli mocniejsze deptanie gazu; podwyższoną temperaturę silnika; więcej wody w paliwie (i filtrze, ciekawe, co się dzieje zimą?) i trochę inne produkty spalania (ciekawe jak przy dłuższej pracy wyglądają zawory?), ewentualny dodatek do paliwa.
Chyba pozostanę, przy takich relacjach cenowych, przy normalnym paliwie.
Abint, układ chłodzenia w terenówkach jest bardzo przewymiarowany: jazda w terenie na reduktorze, z niewielką prędkością, to warunki ekstremalne. A auto nie powinno się przegrzać. Jeśli po wlaniu BIO zauważasz podwyższoną temperaturę podczas normalnej jazdy, sugeruję przegląd układu chłodzenia. Tak nie powinno być. |
|
|
|
 |
gootek [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2008, 12:15
|
|
|
Zgadzam się, że biodiesel ze stacji paliw to niewielka oszczędność.
Jeśli już, to jestem zwolennikiem lania po prostu oleju roślinnego, z dodatkiem preparatu podnoszącego liczbę cetanową. Ewentualnie w zimie jeszcze dodatek obniżający lepkość.
Do tego montaż w instalacji paliwowej konwertera do spalania oleju rzepakowego (głównie chodzi o skuteczną separację wody) i jazda!
A jeszcze lepiej kupić własną wytłaczarkę i samemu tłoczyć olej. Rzepak prosto od rolnika. Wytłoki świetnie nadają się do spalania w centralnym ogrzewaniu. Zero odpadów – pełna ekologia!
Tylko jeden warunek – silnik Diesla bez common rail lub wysokociśnieniowych pompowtryskiwaczy. Czyli to nie dla mnie |
|
|
|
 |
abint [Usunięty]
|
Wysłany: 13-08-2008, 10:24
|
|
|
Odnośnie nagrzewania silnika na bio.Słusznie zauważyliście że układ chłodzenia w terenowym aucie jest przewymiarowany.Efekt jazdy na bio jest taki ,że silnik zdecydowanie szybciej się nagrzewa i częściej uruchamia się wiatrak .Mnie podczas jazdy w upalny dzień w mieście daje to dyskomfort.Oczywiście ma to wpływ na płyny ustrojowe np.zalecana częstsza wymiana oleju .Ja jazdy w skrajnych warunkach temperaturowych + jazdy w terenie na bio sobie nie wyodrażam.To miałem na myśli w swojej poprzedniej wypowiedzi o przegrzewaniu na bio.POZDRAWIAM |
|
|
|
 |
wojtekkkkk
Forumowicz
Auto: pajero 3.2
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Paź 2007 Posty: 106 Skąd: lublin
|
Wysłany: 17-08-2008, 16:20
|
|
|
wyjeżdziłem w ubiegłym roku ok 2tyś litrów Bio, problemy zaczeły się jesienią gdy zrobiło się chłodniej i to nie tylko u mnie także na stacji przestali to paliwo sprowadzać |
|
|
|
 |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 07-12-2008, 16:25
|
|
|
Jak dla mnie bardzo podoba mi się to, że silnik ciszej pracuje, jak się depnie na pedał gazu to nie kopci na czarno tylko na biało i że spaliny maja przyjemny zapach (nienawidzę zapachu parafinowego jaki daje zwykły diesel). Poza tym mam świadomość, że kupując BIO popieram polskich rolników, a nie arabskich szejków.
Fakt, na zimę nie za bardzo się nadaje bo jest gęste. Teraz będę lał tylko ON zimowy, ale od wiosny wracam do BIO. |
|
|
|
 |
Stach [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2009, 22:44
|
|
|
altmarcin napisał/a: | Poza tym mam świadomość, że kupując BIO popieram polskich rolników, a nie arabskich szejków.
|
Jak wiekszość rolników zmieni profil upraw na rzepak (to żółte, co latem kwitnie przy drogach, a w czasie pylenia trudno przy tym wytrzymać), to szlag trafi nasz ekosystem. Wówczas chleb będziesz sprowadzać od Niemca, warzywa z Chin, a mięso z Anglii.
No i czy rolnicy będą jeszcze wtedy rolnikami? Zostaję przy szeikach, przynajmniej jeśli chodzi o paliwo. A polskich rolników popieram kupując najlepszą na świecie polską żywność! |
|
|
|
 |
|
|