Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Świergot przyspieszacza.
Autor Wiadomość
Marco 
Nowy Forumowicz

Auto: Cari 1.6 Comfort 2001r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-01-2009, 12:32   [Cari 1.6] Świergot przyspieszacza.

Witajcie
Mam od pewnego czasu dziwny problem z moim autkiem. Na rozgrzanym silniku jak jadę i wciskam przyspieszacz to słysze takie jakby świergotanie, świst - coś w rodzaju "psssyy". W warsztacie sprawdzali mi pod maską czy coś się dzieje i nic nie znaleźli. Gdy wracałem od mechanika to sprawa się powtórzyła.
Niedawno założyłem gaz do Cari i opinia mechaników była taka że to w czasie montażu powietrze dostało się do systemu i taki odgłos. Trochę to naciągane. Poza tym odgłosem, pojawiającym się co jakiś czas. w wozie mi się nic nie dzieje, ten odgłos nie jest powiązany z żadnymi innymi złymi objawami.
Może ktoś z forumowiczów miał podobny lub taki sam przypadek? Proszę o radę.

czornykamil 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.5 12V C52A
Wysłany: 27-01-2009, 15:21   

Ja również mam podobną sytuacje, tylko mowa o Colcie C50. Mam również gaz zamontowany ale już od około 3 latek, tylko ostatnio zaczął łapać lewe powietrze w okolicach mixera, w momęcie kiedy go w miare uszczelniłem również mam świergotanie ale dopiero powyżej 3000/3500 obrotów a im większe tym bardziej "piszczący" odgłos, i zastanawiam się czy to nie jest spowodowane tym że za moncno naciągnąłem tą gume ponieważ musiałem ją troszke skrócić i teraz jest bardziej zakrzywiona w okolicach przepustnicy.
Może źle Ci zamontowali tą tzw, "trąbe słonia".

Pozdrawiam

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 27-01-2009, 16:58   

Marco napisał/a:
Na rozgrzanym silniku jak jadę i wciskam przyspieszacz to słysze takie jakby świergotanie
czy to dotyczy każdego przyśpieszania czy np przy delikatnym lub przy agresywnym przyśpieszaniu? Pytam bo też to słysze jak przyśpieszam (choć nie za każdym razem)

Piwor 
Mitsumaniak

Auto: 730d
Wysłany: 27-01-2009, 20:04   

Nie wiem, czy to ten sam dźwięk, ale jak daje gazu, to jest takie jęczenie jakby spod maski. :) Tyle, że to akurat napięty pasek klinowy. :)

ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 -

Marco 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-02-2009, 12:21   

Ten świergot pojawia się nie zawsze. Może go nawet niespecjalnie określiłem bo jak się wsłuchałem to jest to jakby "wssssyy". Diabli wiedzą nie mam słuchu absolutnego więc dokładnie ogłosu nie określę :lol: .
Odgłos nie pojawia się od momentu włączenia silnika. Trochę musi silnik pochodzić - raz więcej raz mniej. Czasami jest to denerwujące więc włączam jakiegoś "zagłuszacza".
Na pewno nie jest to odgłos gazu na świecach. Niestety słyszę kiedy włącza mi się instalacja :? . Poza tym odgłos instalacji jest przedemną za przednią listwą kokpitu a to o czym wcześniej pisałem umiejscowione jest niżej, przy pedale przyspieszacza.
Mam pytanie do osób posiadających instalację gazową. Czy i u Was nie było możliwości wyciszenia pracująćej instalacji i w czasie jazdy słyszycie jak "gaz gra"?
Pozdrawiam

siwek 
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Wysłany: 01-02-2009, 22:12   

Marco napisał/a:
i w czasie jazdy słyszycie jak "gaz gra"?
chodzi ci o odgłos pracującej pompy?

Marco 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-02-2009, 21:35   

Tak chodzi o odgłos pompy tłoczącej gaz. Zaczynam to słyszeć kiedy silnik nabierze temperatury i jest to odgłos ciągły. W warsztacie powiedzieli mi że nie da się tego wyciszyć choć to druga wersja - w pierwszej powiedzieli że można coś z tym zrobić zeby było ciszej. Jak jest to u Was?

Odpowiedz do tematu